Begge Kouachi-brødrene drept i aksjon

Etter en langvarig politiaksjon i byen Dammartin-en-Goële stormet politiet trykkeriet der de to Kouachi-brødrene hadde forskanset seg. De ble begge drept, to sivile overlevde.

EKSPLOSJON: På filmopptak fra aksjonen i Dammartin-en-Goële kan man høre skyting før det eksploderer. Se hele videoen under.
AKSJONEN: Like etter klokken 17 fredag kunne man høre en eksplosjon fra bygningen der Kouachi-brødrene hadde forskanset seg med et gissel. Politiet stormet så bygningen.
KLARE TIL ANSLAG: Politi gjør seg klare til å slå til mot de terrorsiktede brødrene som skal ha tatt ett eller flere gisler i industriområdet i Dammarti-en-Goele, som ligger 40 kilometer nordøst for Paris.
SPESIALSTYRKER: Franske antiterrorstyrker i et helikopter over området der de to terrormistenkte brødrene skal ha tatt ett eller flere gisler.
SPERRET AV: Fransk politi patruljerer i Dammartin-en-Goele, der de terrorsiktede brødrene skal ha tatt ett eller flere gisler i et industriområde.
KLARE TIL Å SLÅ TIL: Helikoptre med franske antiterrorstyrker sirkler over industriområdet der de to terrormistenkte brødrene skal ha tatt ett eller flere gisler.
TATT GISLER: I denne bygningen skal to terrormistenkte brødrene ha tatt ett eller flere gisler.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Ved 17-tiden fredag ettermiddag steg røyk opp fra bygningen, og politiet gikk til aksjon. Ifølge AFP skal de terrormistenkte brødrene Charif og Said Kouachi ha kommet ut av bygningen og åpnet ild mot politiet. Begge ble drept da politiet stormet inn.

På filmopptak fra politiaksjonen kan man først høre skyting, før det eksploderer. Etterpå kan man høre mer skyting.

Sendte melding fra trykkeriet

I bygningen var også minst en sivil person, som franske medier har navngitt som 27 år gamle Lillian.

Franske medier melder fredag kveld at det aldri var meningen at brødrene skulle ta gisler, men at det skjedde fordi en eller flere personer oppholdt seg i trykkeriet da de kom og gjemte seg. Det er uklart om det var mer enn en person til stede, men ingen sivile omkom i aksjonen i Dammartin-en-Goële.

27 år gamle Lillian skal ifølge Le Figaro ha sendt følgende melding til sin far mens han var inne i trykkeriet: «Jeg har gjemt meg i andre etasje. Jeg tror de har drept alle sammen. Be politiet gripe inn»

Jaget av store styrker

De to terrormistenkte brødrene Cherif Kouachi (32) og Said Kouachi (34) var blitt jaget av store politistyrker i det nordlige Frankrike fredag morgen. Fredag formiddag omringet politi— og militærstyrker en bygning i et industriområde i Dammartin-en-Goële, hvor de mente brødrene befant seg. Bygningen skal ha vært et trykkeri.

Området som ligger 35 kilometer nordøst for Paris, ble etter hvert forvandlet til en krigssone. Snikskyttere ble plassert på hustak, og helikopter med maskerte sikkerhetsstyrker hang i luften over byen.

Rundt 1000 skolebarn i området ble evakuert.

Politiet stormet til

BTs reporterpå stedet meldte kort etter eksplosjonen fredag ettermiddag at kolonner med politibiler kjørte for fulle sirener inn på området rundt trykkeriet. Et helikopter gikk inn for landing, og flere andre sirkulerte i området rundt.

Tidligere på dagen var alle på- og avkjørsler til motorveien kontrollert av væpnet politi, og de fleste veiene inn til landsbyen var stengt. Politioppbudet var stort, og ambulanser og brannbiler var til stede. I nærheten av den beleirede bygningen finnes både et supermarket og en bilforhandler.

Skjermbilde 2015-01-09 kl. 11.01.26.png

Området er like i nærheten av Charles de Gaulle-flyplassen.

Ny gisselaksjon i Paris

Samtidig som gisselaksjonen i Dammartin-en-Goële pågikk, kom fredag ettermiddag meldingen om enda en gisselaksjon i Paris. En gisseltaker som politiet navnga som Amedy Coulibaly forskanset seg i et kosher supermarked i Porte de Vincennes, sørøst i byen. Han holdt flere gisler

Internasjonale medier meldte at Coulibaly kunne være en bekjent av Kouachi-brødrene. Ifølge franske RTL skal han ha krevd at politiet stoppet sin aksjon mot brødrene i Dammartin, hvis ikke ville han drepe sine gisler.

Samtidig som politiet gikk til aksjon mot Kouachi-brødrene, stormet også politiet supermarkedet. Også Coulibaly skal ha blitt drept i aksjonen. Flere gisler skal også ha omkommet i aksjonen, mens fem mennesker, deriblant en med en baby, kom uskadd fra det.

Jakt

Frankrike og resten av verden fulgte den dramatiske jakten på de to Kouachi-brødrene i to døgn. Det var etter hvert en enorm politiaksjon i gang for å fange de terrormistenkte. Dammartin-en-Goële er en liten kommune med rundt 8000 innbyggere. Folk ble bedt om å holde seg innendørs. Skolene i nærheten ble stengt ned. Lærerne fortalte tidligere fredag til The Guardian at de satt på gulvet og sang sammen med barna for å dempe frykten.

Jaktet i skog

Fransk politi var på sporet av de to brødrene gjennom hele natten. Torsdag lette store politistyrker etter de to i det rurale Ainse-området. Brødrene robbet en bensinstasjon rundt 80 kilometer fra Paris i går ettermiddag. De skal ha vært bevæpnet med en Kalashnikov.

Les også

Stor politiaksjon mot terrormistenkte

Gjennom natten ble de to mistenkte jaget gjennom en skog. I morgentimene i dag skal de ha stjålet en bil og kjørt mot Paris. landsbyen er omkring en halv time unna skogen der politiet søkte i natt. Nesten 90 000 franske politistyrker deltar i jakten på de ansvarlige etter terroren over hele Franrike.

Byttet biler

De to mistenkte har byttet fluktbiler flere ganger, siden de angrep redaksjonslokalene til det franske magasinet Charlie Hebdo onsdag formiddag. 12 mennesker ble drept og elleve ble skadet i det opprinnelige angrepet. En tredje mann, Hamyd Mourad (18), meldte seg for politiet natt til torsdag.I går ble en politikvinne skutt og drept i Montrouge i Paris. Mannen som er mistenkt for å ha skutt kvinnen har blitt identifisert av polititet. Politiet bekreftet fredag at det er en sammenheng mellom mordet på politikvinnen og terroraksjonen.

Publisert: