Mistanke om selvmordsbombere

Over 50 mennesker ble drept og minst 120 såret i trippelangrepet mot luksushoteller i Jordans hovedstad Amman onsdag. Sikkerhetskilder mener selvmordsbombere sto bak.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

Ifølge landets visestatsminister Marwan Moasher ble 53 mennesker drept i angrepene som med få minutters mellomrom rammet hotellene Grand Hyatt, Radisson SAS og Day’s Inn. Andre offisielle kilder opererer med tilsvarende tall.

Visestatsminister Moasher sier også at to av eksplosjonene trolig ble utløst av selvmordsbombere med sprengstoffet i et belte rundt kroppen, det tredje av en bilbombe.

Ifølge en sikkerhetskilde er det bekreftet at Day’s Inn, som ligger like ved den israelske ambassaden, ble rammet av en selvmordsbombe.

Jordans kong Abdullah II kaller også angrepene for terrorangrep og lover at de skyldige vil bli straffet.

– Jordan er fast bestemt på å kjempe mot forbryterne som med sine handlinger ville ramme uskyldige sivile, og Jordan vil fortsatt være et trygt land, sier kongen som for tiden befinner seg i Kasakhstan.

Jordanske sikkerhetsstyrker har sperret av hotellkvarteret i de sentrale strøkene av byen. Journalister på stedet beskriver situasjonen som kaotisk.

Nordmenn uskadd

Fire nordmenn fra Flyktninghjelpen var like før bombeeksplosjonen på hotell Radisson SAS i Amman på kurs få meter fra stedet hvor bomben eksploderte. Ingen av de fire er skadd.

– Vi fire nordmennene som bor på hotellet, var ute og spiste middag på en restaurant i byen da bomben eksploderte. Vi er uskadd og har det bra, sier Jannicke Storm i Flyktninghjelpen på telefon fra Amman til NTB.

De fire nordmennene bor nå i et privathus like utenfor Amman.

Ambassadør Sverre Stub i Amman sa til NTB onsdag kveld at han har vært i kontakt med fire andre nordmenn i Amman og fått bekreftet at de er uskadde.

Bankett

Eksplosjonen på SAS-hotellet skal ha rammet en bankettsal hvor om lag 250 personer deltok i et bryllup. SAS-hotellet er kjent for å være populært blant israelske turister.

Politibiler og ambulanser rykket straks ut, og sårede ble kjørt vekk. Politikilder sier at bomben var plassert i et falskt tak, mens en ansatt ved Radisson SAS sier til det svenske nyhetsbyrået TT at eksplosjonen skjedde i kjøkkenet eller matsalen på hotellet.

Fint hotell i fint strøk

Hotellene ligger i et strøk med flere ambassader og departementer vest i Amman. Både Radisson SAS og Grand Hyatt har fem stjerner og er blant byens mest kjente. Eksplosjonene kunne høres flere kilometer unna.

Foreløpige meldinger tyder på at den første eksplosjonen skjedde på Grand Hyatt ca. klokken 19.50 norsk tid, mens eksplosjonen på Radisson SAS skjedde vel 10 minutter senere.

Radisson SAS i Amman var ett av fire turiststeder som terrorister hadde planlagt å ramme i det som ble kalt millennium-planen, melder DPA fra Washington. Den 12. desember 1999 arresterte jordansk politi 16 personer man mistenkte for å planlegge et terrorangrep på hotellet.

Publisert:
VIDEOOPTAK: Et videoopptak viser ambulanser som rykket ut til hotellet Radisson SAS i Amman straks etter at det kjente hotellet ble rammet av en kraftig eksplosjon onsdag kveld. I alt ble tre av byens hoteller rammet i løpet av få minutter. Minst 23 personer skal være drept.
ETT av ofrene ved Grand Hyatt i Amman blir i all hast kjørt ut av hotellet. Luksushotellet var ett av tre hoteller som ble rammet av bomber onsdag kveld. Trolig ble de utløst av selvmordsbombere. Foto: Reuters/SCANPIX