FN ber om 2 milliarder

FN ber verdenssamfunnet om rundt 2 milliarder kroner for å kunne hjelpe de jordskjelvrammede i Pakistan og India. Antall omkomne har passert 23.000.

NTB

FNs assisterende nødhjelpskoordinator Yvette Stevens kom med oppfordringen i Geneve tirsdag.

– Vi ber om 272 millioner amerikanske dollar (nær 1,8 milliarder norske kroner), sa Stevens til journalister. Pengene er ment å dekke nødhjelpsarbeidet i området de kommende seks måneder, opplyste hun.

Pakistanske representanter opplyste tirsdag at malaria og andre sykdommer er i ferd med å bryte ut i pakistansk Kashmir der helsevesen og klinikker er brutt sammen og ødelagt på grunn av jordskjelvet.

Døde mennesker og dyr og åpen kloakk forurenser elven Neelum, den viktigste drikkevannskilden til provinshovedstaden Muzaffarabad.

NATO

NATO vurderer å bistå Pakistan med hjelpearbeidet etter at alliansen har mottatt en formell forespørsel fra Pakistan om hjelp til helikoptertransporter og nødhjelp.

Ambassadører fra de 26 medlemslandene skulle etter planen møtes sent tirsdag ettermiddag for å ta stilling til planene. På forhånd konsulterte ambassadørene med sine respektive regjeringer om spørsmålet.

NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer bemerket mandag at NATO fra før leder den internasjonale ISAF-styrken i Afghanistan som oppholder seg nær det katastroferammede området.

USA lovet tirsdag å bistå med ytterligere 26 store helikoptre av typen Chinook, opplyste en pakistansk militær talsmann. Forskjellige land har tidligere lovet å bistå med inntil 20 helikoptre, men få er foreløpig kommet.

– Vi trenger 40 til 50 helikoptre ut over dem som er lovet, sier en FN-representant til nyhetsbyrået Reuters.

Over 23.000

Antall døde etter jordskjelvet i Pakistan steg tirsdag til 23.000 og er ventet å øke ytterligere, opplyser Pakistans statsminister Shaukat Aziz. Han sa også at antall skadde er oppe i 51.000.

Jordskjelvet rammet også den indiske delen av Kashmir hvor 1.200 anslås å ha omkommet.

Å fastslå hvor mange liv som er gått tapt i katastrofen, er vanskelig fordi mange av de rammede byene og landsbyene ligger i avsidesliggende strøk som nå er avskåret fra omverdenen. Fortsatt er det steder hvor hjelpen ikke har nådd fram.

Om lag 2,5 millioner mennesker er blitt hjemløse etter jordskjelvet som rammet Pakistan i helgen, opplyser landets statsminister Shaukat Aziz.

– Hele byer er tilintetgjort, sa Aziz til journalister i Islamabad mandag. Han ber omverdenen om å gi mer penger slik at de som har mistet hjemmene sine, kan få livsviktige forsyninger.

ØDELAGT: Luftfoto av den ødelagte byen Balakotis i pakistansk Kashmir. FOTO: REUTERS / SCANPIX scanpix