Obama: En tøff uke for USA

USAs president Barack Obama slår fast at det har vært en tøff uke for nasjonen etter drapene av fem polititjenestemenn i Dallas.

Publisert:

SJOKK: Utenfor politiets kontor i Dallas. USA er fortsatt i sjokk etter angrepet torsdag kveld der fem polititjenestemenn ble drept. Foto: Reuters/ NTB scanpix

NTB

— Det har vært en tøff uke, men USA er ikke delt, slik noen hevder. Det er sorg, det er sinne og uro, men det er også samhold, sa presidenten da han holdt sin avslutningstale under NATO-toppmøtet i Polen lørdag.

— Syk mann

Obama karakteriserte mannen som er mistenkt for å stå bak angrepene i Dallas, for å være et sykt individ, og ikke en representant for afroamerikanere.

Under protesten i Dallas torsdag, der hundrevis av mennesker marsjerte fredelig gjennom byen, ble fem politimenn drept og flere såret av den tidligere soldaten som var opprørt over politibrutalitet mot afroamerikanere.

Presidenten sier at USA står i en særstilling sammenlignet med andre utviklede land når man ser på nivået av vold. Det gjelder ikke bare massedrap, men også et stort antall skytehendelser der mennesker blir drept.

Han sier at samfunnet ikke kan ha oversikt over hvert eneste menneske som er forvirret og sykt, og stoppe dem før de skader uskyldige mennesker. Men man kan gjøre det vanskeligere å utføre skadelige handlinger ved å ha strengere våpenregler, sa Obama.

UNDERSØKER: Etterforskningen fortsetter i Dallas. Etterforskere gjør undersøkelser i gatene der en mistenkt mann skjøt og drepte fem polititjenestemenn, mens mange ble skadd. Foto: Reuters/ NTB scanpix

I sjokkUSA er fortsatt i sjokk etter angrepet torsdag kveld.

I Dallas fortsetter etterforskningen samtidig som folk strømmer til politihuset i millionbyen for å legge ned blomster.

Ledere for Black Lives Matter-bevegelsen gjorde det klart at planlagte demonstrasjoner mot politivolden skulle gå sin gang i helgen, men de fordømte samtidig drapene i Dallas, selv om de forstår frustrasjonen som ligger bak.

  • Les også: Nok en svart dag
    Mødrene til Alton Sperling og Philando Castile, som døde etter å ha blitt skutt av hvite politimenn i forrige uke, fordømmer også drapene på fem politimenn i Dallas.

President Barack Obama har avlyst deler av et planlagt besøk i Spania og reiser tilbake til USA søndag. Tidlig neste uke reiser han til Dallas for å møte de politiansatte og pårørende etter skytingen.

SPERRET: Et område rundt politiets bygninger ble sperret av lørdag, og mediene ble bedt om å ikke rapportere fra stedet. Her ber politiet pressefolk fjerne seg fra politiets hovedkvarter i Dallas. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix

Fikk trusselLørdag ble sikkerhetsnivået i Dallas høynet da politiet mottoken anonym trussel. Trusselen var rettet mot politibetjenter i hele byen. Samtidig kom det meldinger om at en maskert mann var blitt observert ved parkeringen til politiets hovedkvarter.

Flere medier meldte at hovedkvarteret var under såkalt lockdown, som betyr at ingen personer kan komme inn eller ut av bygningen, men politiet benektet dette påTwitter. Et område rundt politiet bygninger ble sperret av, og mediene ble bedt om å ikke rapportere fra stedet.

— Stopp livesendingene fra hovedkvarteret og parkeringskjelleren øyeblikkelig, skriver politiet og viser til politibetjentenes sikkerhet.

Spesialstyrker og hundepatruljer gjennomsøkte de tre etasjene i bygningen, men det ble ikke funnet noen mistenkelig person, og søket ble avsluttet to timer etter.

Publisert: