– Israel har valget mellom fred eller snarlig krig

Det sier Jordans kong Abdullah.

Publisert: Publisert:
NTB

USA arbeider for tiden på spreng med en svært ambisiøs plan som skal gjøre slutt på den over 60 år lange konflikten mellom Israel og palestinerne, forteller kong Abdullah, som spiller en viktig rolle som mekler mellom partene.

I et intervju med den britiske avisen The Times forteller den jordanske kongen at fredsplanen blir kalt «57-statsløsningen», etter antall muslimske land i verden.

Planen tar sikte på at Israel skal få anerkjennelse og normaliserte forbindelser med hele den muslimske verden.

I bytte mot dette må Israel godta opprettelsen av en palestinsk stat på Gazastripen og den okkuperte Vestbredden.

– Vårt tilbud til israelerne innebærer at en tredel av verden mottar dem med åpne armer. Fremtiden er ikke Jordan-elven, Golanhøydene eller Sinai-ørkenen, men Marokko ved Atlanterhavet og Indonesia i Stillehavet, sier kong Abdullah.

Jordan er sammen med Egypt de to eneste arabiske landene med diplomatiske bånd til Israel. 36 land har ingen diplomatiske forbindelser med den jødiske staten.

Ikke bare palestinerne Kong Abdullah forteller at en eventuell avtale må ses på som noe mer enn en fred mellom Israel og palestinerne.

– Vi snakker ikke bare om israelere og palestinere ved samme bord. Vi snakker også om Israel og Syria ved samme bord, så vel som Libanon, sier kong Abdullah.

Han hever imidlertid en advarende pekefinger mot å nøle med å forhandle.

– Om vi utsetter forhandlingene, vil det komme en ny krig mellom muslimer og Israel i løpet av tolv til 18 måneder, sier kongen.

En gulrot for Israel skal blant annet være å gi det israelske flyselskapet El Al lov til å benytte arabisk luftrom, i tillegg til å utstede turistvisum til israelske turister.

Obama-møte avgjørende Kong Abdullah påpeker at møtet mellom Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president Barack Obama 18. mai vil bli viktig for veien videre.

– Det de kommer fram til på møtet vil bli avgjørende, slår han fast.

Netanyahu har fremdeles til gode å uttale et klart ønske om en tostatsløsning, på tross av at Obama har gjort det klart at dette er USAs mål i forhandlingene.

På palestinsk side går Fatah-bevegelsen ledet av president Mahmoud Abbas inn for en tostatsløsning, mens Hamas, som styrer Gazastripen, i utgangspunktet avviser en slik avtale.

Islamistgruppen har imidlertid sagt at en tostatsløsning kan godtas på midlertidig basis.

Debatt i FN Mandag skal FNs sikkerhetsråd diskutere hvordan fredsprosessen mellom Israel og palestinerne kan trekkes opp av grøfta.

– Det trengs et diplomatisk krafttak for å løse Midtøsten-floken. Sikkerhetsrådet må understreke hvor viktig det er å komme fram til en fredsavtale, sier Vitalij Tsjurkin, Russlands FN-ambassadør, til nyhetsbyrået AFP.

I en skisse til en sluttdokument fra møtet blir det nok en gang tatt til orde for en tostatsløsning som skal bygge på tidligere inngåtte avtaler.

Hva mener du om utviklingen i Midtøsten? Si din mening her.

REUTERS

Scanpix (Arkiv)

Publisert: