Kjøper seg venner i fengselet med mat

– Vi skaffer oss goodwill vi kan trenge senere.

  • Aftenposten.no
  • Eirik Wallem Fossan
  • Fred C. Gjestad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) sitter fengslet i Kongo, siktet for å ha skutt og drept sjåfør Abedi Kasongo 5. mai i år. De fengslede nordmennene i Kongo sikrer seg allianser i fengselet ved å gi fra seg mat, skriver Aftenposten.no.

To vitner som var med i bilen, har forklart at nordmennene sto bak drapet, men selv nekter de straffskyld. Nordmennene er også siktet for spionasje, drapsforsøk, ulovlig å ha krigsvåpen og å ha dannet et kriminelt forbund.

Gir bort mat

Forholdene i fengslet er langt unna standarden i norske fengsler.

– En av soldatene her i fengselet døde av dysenteri i forrige uke, og vi hadde lyst til å markere vår medfølelse på en måte, forklarer Moland når Aftenposten.no treffer ham i fengslet tirsdag.

Han sitter inne i fengselscellen sin. Bak seg har han en sekk med ris som de har kjøpt og fått levert. Den vil de gi fra seg.

Nordmennene sier det fra tid til annen er urolig i fengselet, spesielt om det er matmangel. Da føler de seg spesielt utsatt som utlendinger. Når rettssaken starter frykter de at stemningen kan bli ekstra spent.

Venner med soldatene

– Ved å gi dem mat kjøper vi oss også goodwill som vi kan trenge senere, sier Moland.

Tjostolv Moland og Joshua French forteller at de har fått god kontakt med soldat-vaktene i fengselet, og at de opplever dem som sine nærmeste allierte.

– Vi tror at vårt vennskap med soldatene kan gi oss en trygg havn om det blir for urolig, sier Moland til Aftenposten.

Aftenposten var med da de overleverte maten. Det er ikke lov å ta bilder i fengselet, men du kan høre lydopptak av overleveringen her.

Publisert: