IS påtar seg ansvaret for angrep som drepte minst 40 personer

Minst 42 mennesker ble drept og 84 såret i flere bombeeksplosjoner i Afghanistans hovedstad Kabul torsdag. IS påtar seg ansvaret for angrepet.

Publisert:

MANGE SKADDE: Lokale sykehus opplyser at de i tillegg til de drepte også har tatt imot 84 sårede, blant dem fem kritisk sårede som legene kjemper for å berge livet til. Mange kvinner og barn er blant de drepte og sårede. Foto: Rahmat Gul / TT / NTB Scanpix

NTB

Målet for angrepet var et sjiamuslimsk kultursenter, der det ble holdt en seremoni for å markere at det er 38 år siden den sovjetiske invasjonen skjedde, ifølge talsmann for innenriksdepartementet, Nasrat Rahimi.

Senteret ligger rett ved siden av den Iran-vennlige mediebedriften Afghan Voice, som man først trodde var målet for angrepet, i en sjiamuslimsk bydel vest i Kabul.

Rahimi sier at en selvmordsbomber som var inne i bygningen, sprengte seg i luften, og at ytterligere to bomber gikk av utenfor da folk kom til for å hjelpe.

Via sin propagandakanal Amaq hevder IS at det var de som angrep senteret med tre bomber etterfulgt av et selvmordsangrep.

Rundt 100 mennesker var inne i senteret da angrepet skjedde, blant dem akademikere som deltok i en paneldebatt om invasjonen.

Kritisk skadde

Lokale sykehus opplyser at de i tillegg til de drepte også har tatt imot 84 sårede, blant dem fem kritisk sårede som legene kjemper for å berge livet til. Mange kvinner og barn er blant de drepte og sårede.

– Etter eksplosjonen var det brann og røyk i bygningen, og alle ropte om hjelp, sier en student som deltok i seremonien, og som fikk brannskader i ansiktet.

Bilder på Afghan Voices Facebook-side viser det smadrede interiøret av kultursenteret fylt av røyk og forbrente lik strødd utover gulvet.

Ikke Taliban

Mens IS tar på seg ansvaret for torsdagens angrep, gjorde Taliban det tidlig klart på Twitter at de ikke står bak.

I oktober ble 71 mennesker drept i et annet angrep på en moske i en annen sjiamuslimsk bydel, som IS også påtok seg ansvaret for.

Afghanistans president Ashraf Ghani kaller torsdagens angrep en forbrytelse mot menneskeheten.

– Terroristene har drept våre folk. Terroristene har angrepet våre moskeer, våre hellige steder, og nå vårt kultursenter, sa han og gjorde det klart at angrepene er angrep på islam og alle menneskelige verdier.

Livsfarlig by

Kabul er de siste månedene blitt et av de farligste stedene i verden for sivile. Sikkerheten er trappet opp siden et angrep i mai da en lastebil med eksplosiver gikk i luften i byens ambassadekvarter. Over 140 mennesker ble drept, og minst 400 ble såret.

Amnesty International er blant dem som fordømmer torsdagens angrep og kaller det et nytt bevis på at Kabul ikke er trygt.

– Europeiske regjeringer som insisterer på denne farlige fiksjonen ved å tvangsreturnere afghanere, setter deres liv i fare, sier Amnestys Sør-Asia-direktør Biraj Patnaik.

Publisert: