Forsvarere: Frode Berg var i Moskva på oppdrag for Etterretningstjenesten

Frode Berg innrømmer at han var i Russland for den norske e-tjenesten, opplyser den spionsiktede nordmannens forsvarere til Dagbladet.

Publisert:

SPIONMISTENKT: Frode Berg sitter fengslet i Moskva, anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Foto: Privat / NTB scanpix (arkiv)

NTB

– Vi går ut med dette nå fordi det er så mye spekulasjoner rundt dette, både riktige og gale, og derfor følte Frode Berg at det var riktig å gå ut med sin historie slik han opplever det, sier Risnes til NTB.

62-åringen har fortalt til sine advokater at han flere ganger reiste på oppdrag til landet på vegne av den norske etterretningstjenesten, skriver Dagbladet.

Føler seg sviktet

– Frode Berg har tvilt lenge på hvordan han skulle håndtere situasjonen, blant annet fordi han har følt lojalitet til norske myndigheter, og håpet at de ville stille opp for ham. Berg ønsker nå at hans versjon av saken blir kjent, sier hans norske advokat Brynjulf Risnes.

Til NTB sier Risnes at Frode Berg fremdeles hevder seg lurt eller sviktet av norske myndigheter.

– Dette har sammenheng med at han ikke visste eller forsto hvor alvorlig dette kunne bli eller hva slags konsekvenser det kunne føre med seg, sier Risnes.

Ingen kommentar

Etterretningstjenestens kommunikasjonsrådgiver Kim Gulbrandsen returnerte søndag ikke NTBs henvendelser i saken.

– Vårt svar er som tidligere, at denne saken blir håndtert av Utenriksdepartementet, sier en talsmann for forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, orlogskaptein Per-Thomas Bøe til NTB.

Pressevakt Ane Lunde i Utenriksdepartementet ønsker overfor NTB ikke å kommentere de nye opplysningene om Berg, men viser til uttalelsen departementets kommunikasjonssjef Frode O. Andersen har gitt til Dagbladet.

– Utenrikstjenesten fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser. Blant annet gjennom besøk i fengselet for å gi praktisk bistand, og å være til stede på rettsmøter, sier Andersen.

– Det er viktig å ha klart for seg at det fortsatt ikke er tatt ut noen tiltale og at saken fortsatt er under etterforskning i Russland, legger han til.

Møte i Praha

Frode Berg har blitt representert av den russiske advokaten Ilja Novikov i rettsmøtene mot den russiske sikkerhetstjenesten FSB i Moskva. I Norge er det Risnes som har forsøkt å ivareta nordmannens interesser. Først nylig, i Tsjekkias hovedstad Praha, møtte de to advokatene hverandre for første gang.

– Med den informasjonen som har fremkommet, er vår klient Frode Berg sikker på at mannen han møtte i Oslo i fjor høst, og som ba ham reise til Moskva og gjøre det som førte til arrestasjonen og spion-siktelsen, jobbet for den norske Etterretningstjenesten, sier Novikov til Dagbladet.

– Kjent for russerne

Risnes sier mange har visst om de nye opplysningene og at det bare har vært et spørsmål om tid før de uansett ville gå ut med informasjonen.

– Det er ikke noe av dette som er ukjent for russiske myndigheter, så sett fra vår side endrer ikke dette noe for Frode Bergs situasjon, sier Risnes til NTB.

Berg har fortalt sine advokater om de to mennene som ba ham om å ta med 3.000 euro til Moskva i desember i fjor.

Gammel kjenning

Den ene mannen var ifølge Risnes en gammel kjenning av Berg fra Kirkenes, som ifølge Dagbladet nå har fått nye oppgaver i Etterretningstjenestens hovedkvarter på Lutvann i Oslo.

Kirkenes-mannen ba ifølge Risnes Berg om å reise til Oslo for å møte en annen person.

– Berg møtte den ukjente mannen på et hotellrom i Oslo. Mannen introduserte seg som «Jørgen». Han skal være norsk, og snakket østlandsdialekt, sier Risnes til Dagbladet.

Det var fra denne «Jørgen» at Berg flere ganger fikk konvolutter som han tok med på reiser til Russland, opplyser Risnes.

Publisert: