- Det kommer bare mumling fra tolken

Nordmennene skjønner ikke hva tolken sier og får nok en gang tildelt ny tolk.

  • Aftenposten.no
  • Fred C. Gjestad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French ble avsluttet fredag ettermiddag med en pause frem til i dag.

Vi følger saken direkte her:

I dag ble rettsforhandlingene i saken mot Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) gjenopptatt i Kisangani i Kongo.

Etter tre og en halv time reiser Moland seg og henvender seg til rettens president Claude Disimo.

— President, vi skjønner ikke hva tolken sier. Vi forsøker hardt, men det kommer bare mumling, sier Moland.

Aktor mener imidlertid at de to nordmennene bruker tolkeproblemene som en unnskyldning for å trenere saken, og mener norske myndigheter bør sørge for en annen tolk.

Klokken 14:37 tar retten pause for å løse problemene med tolkingen. Etter en 20 minutter lang pause lyder igjen fanfaren, og rettsforhandlingene gjenopptas i Kisangani. Nordmennene får tildelt ny tolk som nå tas i ed.

Tolkekaos og formalia Rettssaken foregår på fransk, og det var fredag hentet inn en tolk til rettssaken. Men manglende engelskkunnskaper skapte store problemer, og nordmennene fikk tirsdag formiddag ny tolk.

Under sterke protester fra Moland ønsker imidlertid rettens president i Kisangani, Claude Disimo, å slutte med tolkingen for å spare tid.

— Skal jeg bli dømt uten å få vite hva jeg dømmes for? Jeg kan ikke fransk, sier Moland.

Molands protester etterkommes, og tolkingen fortsetter. Men tolken tør ikke avbryte aktor, som nesten ikke gir ham mulighet til å oversette. Tirsdag ettermiddag blir tolken nok en gang byttet ut.

— Første del av saken preges av tolkekaos og formalia, skriver Aftenposten.nos reporter om andre dag av rettsforhandlingene i Kisangani

Ukjent advokat Kort tid etter at retten er satt tirsdag formiddag lurer Moland på hvem den tredje mannen bak seg er, og får vite at den ukjente personen er en av hans advokater.

— Jeg har aldri sett ham og aksepterer ham ikke som min advokat, sier Moland til retten.

— Han har aldri besøkt meg i fengsel, og jeg trenger ikke mer enn to advokater.

Den tredje advokaten må forlate rettssalen etter Molands protest.

Slapp spissrotgang Da rettsaken startet fredag, måtte de to nordmennene lenket med håndjern selv gå fra sentralfengselet i Kisangani til rettssalen, og på veien ble de fulgt av demonstranter samt store politistyrker.

Da rettsforhandlingene ble gjenopptatt tirsdag, ble imidlertid de to nordmennene kjørt til rettssalen med væpnede vakter.

— Det gikk litt fortere i dag, med fire hjul, sier Joshua French til Aftenposten.nos reporter som er til stede i rettssalen i Kisangani.

- Følte dere at dere var tryggere?

— Vi har ikke følt oss trygge de tre siste månedene, sier French.

- Alt kan skje Etter planen skulle rettssaken mot de to nordmennene ha startet klokken ni tirsdag morgen, men nesten en time forsinket ankom nordmennene rettslokalene.

— Hva venter dere i dag?

— Alt kan skje, sier French til Aftenposten.no.

Mange til stede Det befinner seg svært mange soldater og politi i og utenfor rettslokalet, opplyser Aftenposten.nos reporter.

Enken etter den drepte sjåføren og lederen for sjåførenes fagforening er til stede i retten. Det er fullt i salen og mange står i gangene.

Attache Christian Larssen fra UD er til stede i Kisangani for å sikre at Moland og French blir behandlet etter internasjonale konvensjoner. FN har også en observatør som følger med på rettssaken.

Rettsforhandlingene har tirsdag startet med at aktor og bistandsadvokatene svarer på påstandene fra forsvarsadvokaten. Nå er det forsvarsadvokaten som får svare på disse påstandene, før retten avgjør om bevis kan skal tas ut av saken eller ikke.

Les også

Forsvareren: – En god dag på jobben

Publisert: