- Ingen flere å miste

I dag samlet tamiler og sympatisører seg på Torgallmenningen til demonstrasjon etter den grusomme sluttfasen i krigen på Sri Lanka.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

— Vi frykter at tusenvis av sivile vil dø i dag og i morgen. Vi har ikke flere liv å miste. Norge må gripe inn nå, sier Kavitha Gengatharan. Hun var en av mange tamiler og sympatisører som møtte opp i Bergen sentrum til demonstrasjon.

Demonstrasjonen på Torgallmenningen startet med ett minutts stillhet for å minnes ofrene for krigen på Sri Lanka. Mange tamiler i Bergen venter på livstegn fra sine kjære i hjemlandet.

– Jeg er så redd. Jeg har hele familien min i området som ble rammet i dag. Nå frykter jeg det verste, sier George Tohnpillai, som ikke har hørt noe fra familien de siste seks ukene.

Demonstrasjonen gikk for seg i rolige former.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Grusom sluttfase

En liten gutt med en blodig bandasje rundt hodet er blant tusenvis av sivile tamiler som i siste liten har greid å rømme fra krigen på Sri Lanka. For dem som er igjen, er situasjonen katastrofal, advarer Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

Ingen av partene viser tegn til å ville stanse det som kan bli det siste og avgjørende slaget i en 25 år lang borgerkrig. Ifølge Røde Kors befinner det seg fortsatt minst 50.000 sivile inne på slagmarken, og hundrevis av sivile skal være drept eller såret under kampene de to siste dagene.

Gir seg ikke

Tamiltigrene (LTTE) meldte tirsdag at området som geriljagruppen kontrollerer, er dekket av lik, men gruppen nekter fortsatt å overgi seg.

– Vi overgir oss aldri. Vi vil kjempe og er sikre på å vinne med hjelp fra det tamilske folk, sier generalsekretæren i LTTEs såkalte fredssekretariat, Seevaratnam Puleedevan. Han sier også at kampene ledes av LTTEs øverste leder, Velupillai Prabhakaran.

Partene i krigen gir helt ulike versjoner av hva som nå skjer på den lille kyststripen nordøst på øyen.

Mens militæret på Sri Lanka sier de redder tusenvis av sivile, sier Tamiltigrene at hærens offensiv forårsaker et blodbad. Bare i løpet av mandagen ble 1000 sivile drept og over 2000 såret, hevder geriljaen.

LTTE offentliggjorde tirsdag bilder som viser lange rekker med sårede mennesker, liggende på bakken i provisoriske sykehus.

– Sivile rydder miner

– De siste 48 timene har srilankiske væpnede styrker brukt tamilske sivile som menneskelige skjold for å rykke inn i disse områdene gjennom to fronter, heter det i en uttalelse fra LTTE. I meldingen anklages også hæren for å bruke sivile til å rydde landminer.

Militæret hevder på sin side at LTTE bomber og skyter mot sivile som forsøker å flykte ut av krigsområdet. Ifølge hæren har soldatene sørget for at om lag 52.000 tamiler har greid å komme seg ut. Minst 50.000 er igjen inne i sonen, ifølge Røde Kors.

Regjeringen ga mandag geriljaen 24 timers frist på å overgi seg, men ingen respons var kommet da fristen utløp tirsdag formiddag. Samtidig fortsatte srilankiske soldater å rykke frem i den tidligere «sikre sonen». Det LTTE-kontrollerte området skal nå i praksis være delt i to. Regjeringshæren avviser at sivile er blitt rammet under offensiven.

Enkelte flyktninger, som nå befinner seg ved militærets mottakssentre, har i TV-intervjuer fortalt at de ikke kunne forlate krigssonen fordi de risikerte å bli skutt av LTTE. Flyktningene kontrolleres nøye fordi militæret frykter at det kan være geriljasoldater blant dem.

Mislykket diplomati

De internasjonale forsøkene på å stanse krigen og få de sivile ut av krigssonen, har mislykkes totalt.

– Tiden renner ut for oss, sa den amerikanske statssekretæren Michael Owen tirsdag.

Borgerkrigen på Sri Lanka har vart siden 1983. Nå mener regjeringen at det bare er timer om å gjøre før LTTE er slått og krigen er over. Men landet står overfor omfattende problemer for å hele sårene som krigen har skapt, og få tror at den tamilske geriljagruppen vil gi opp kampen helt. I stedet regner eksperter med at de trolig gå under jorden og fortsette med selvmordsaksjoner.

Både i London, Paris og Oslo demonstrerte eksil-tamiler mot krigen torsdag. I Paris ble 180 mennesker arrestert og fire såret da demonstranter sperret et veikryss og begynte å kaste ting på busser og politiet.

Publisert: