Svensk politi stadig sikrere på at de har gjerningsmannen: Dette vet vi om terroristen i Stockholm

Fire mennesker er døde og 15 skadet etter fredagens angrep i Stockholm. Her er det vi vet om 39-åringen som er siktet for terrorhandlingen.

Publisert: Publisert:

Foto: Svensk politi

Aftenposten

Den antatte gjerningsmannen, som skal være usbekisk statsborger, søkte om asyl i Sverige i 2014. Søknaden ble avslått i juni 2016, og da ble det ble også besluttet å utvise ham, opplyser svensk politi på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Da han ikke hadde meldt seg i februar 2017 ble han etterlyst

Svensk politi opplyser at de fremdeles ikke kan utelukke at flere personer er innblandet, men at mistankene mot den pågrepne 39-åringen «styrkes etterhvert som etterforskningen utvikler seg.»

Han ble fredag kveld pågrepet i en politiaksjon i Märsta, nord for Stockholm, ikke langt fra Arlanda. Mannen skal ha vært skadet og uttalt at han var «skyldig i attentatet i Stockholm».

Dette vet vi om gjerningsmannen så langt:

DEN SIKTEDE: Dette overvåkningsbildet skal angivelig vise den siktede 39-åringen like etter terrorangrepet i Stockholm. Foto: TT NEWS AGENCY

Han er en 39-årig firebarnsfar bosatt i Sverige

Mannen som leder etterforskningen, aktor Hans Ihrman, bekrefter på det svenske politiets nettside at den pågrepne mannen er en 39-åring fra Usbekistan.

Mannen skal ifølge Svensk Radio være bosatt i en av Stockholms nordlige forsteder, men ikke i Märsta, der han ble pågrepet.

Det er uklart hvor lenge mannen har bodd i Sverige. En kvinne forteller til Aftonbladet at mannen har fire barn og at han jobber i byggebransjen.

– Jeg kan ikke tro at det er han som står bak. Han snakker aldri om politikk eller religion. Det eneste han snakker om er å skaffe seg flere jobber så han kan sende penger hjem til familien, sier kvinnen.

LØP I SIKKERHET: Dramatiske scener utspilte seg i Stockholm fredag. Foto: AFTONBLADET

Han bodde et annet sted enn svenske myndigheter hadde fått opplyst

Dagens Nyheter har snakket med det som kan være samme kvinne. Hun opplyser overfor avisen at den mistenkte usbekeren har hatt postadresse hos henne.

– Vi er usbekere og hjelper hverandre. Denne mannen spurte om det var greit at en venn av han fikk sin post sendt til meg, og det godkjente jeg sier kvinnen til DN.

Mannen skal ha bodd et annet sted, men det er uklart hvorfor han ikke har villet oppgi denne adressen overfor myndighetene, skriver avisen.

Gjerningsmannen har vært i politiets søkelys tidligere

Den 39-årige mannen som er siktet for å ha kjørt ned og drept mennesker i Stockholm sentrum, har vært i den svenske sikkerhetstjenestens søkelys før terrorhandlingen på fredag.

Under en pressekonferanse lørdag kunne den svenske sikkerhetstjenesten Säpo opplyse at de ble tipset om den antatte gjerningsmannen allerede i 2016.

Les også

– Vi flyktet fra islamister. Nå er de kommet hit.

Kjendisadvokat oppnevnt som forsvarer

Den profilerte advokaten Johan Eriksson. Han har tidligere forsvart friidrettstrener Ulf Karlsson, som ble saksøkt av Zlatan Ibrahimovic i 2016, og deltar i realityserien «Advokaterna» på svensk TV.

Eriksson sier til Aftonbladet at saken er spesiell, og at det er viktig at man forholder seg til saken på riktig måte.

– Det er viktig at man ikke blir dratt med, og håndterer denne prosessen feil, sier han til den svenske avisen.

– Men det er en selvfølge at denne saken blir spesiell. Interessen kommer til å være enorm.

FORSVARER: Kjendisadvokaten Johan Eriksson (t.h.) skal forsvare den mistenkte gjerningsmannen. Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han har uttrykt sympati for IS på sosiale medier

Ifølge Aftonbladet har den pågrepne mannen uttrykt sympati med terrororganisasjonen IS.

Avisen skriver at 39-åringen har lastet opp propagandafilmer for IS på Facebook. Han har også likt et bilde som viser blodige ofre, tatt sekunder etter eksplosjonen under Boston maraton 15. april 2013.

BLOMSTERHAV: Blomsterhavet i Stockholm vokser mens Sverige sørger for de fire som ble drept i terrorangrepet fredag. Foto: Morten Uglum

Politiet tror han kjørte lastebilen

– Ingenting tilsier at vi har feil person, tvert imot styrkes mistanken i takt med at etterforskningen skrider frem, sier rikspolitisjef Dan Eliasson om den mistenkte 39-åringen.

Svensk politi gjennomførte lørdag et avhør med 39-åringen som skal ha kjørt en lastebil inn i en gågate i Stockholm.

Det opplyser 39-åringens forsvarer Johan Eriksson til Aftonbladet lørdag kveld. Avhøret var det første der forsvareren var til stede.

Ifølge Eriksson har en domstol nedlagt forbud mot at han uttaler seg om saken, og vil derfor ikke uttale seg om avhøret utenom å bekrefte at det fant sted.

TOK FYR: Slik så den kaprede lastebilen ut etter det Sveriges statsminister kaller et terrorangrep. Gjerningsmannen kjørte lastebilen i høy fart ned en gågate og kræsjet i et varemagasin, som deretter tok fyr. Foto: Markus Schreiber / TT / NTB scanpix

Men gjorde han ugjerningen alene?

Under pressekonferansen på lørdag opplyste politiet at de fremdeles ikke kan utelukke at flere personer er innblandet. 39-åringen er siktet for terrorhandling ved drap – som i Norge tilsvarer at påtalemyndigheten mener det er skjellig grunn til å mistenke mannen for å stå bak terroranslaget.

– Foreløpig er det kun én person som har denne statusen, sier politiets pressetalsmann. Han legger til at de ikke utelukker flere pågripelser.

Like etter klokken 17 lørdag ettermiddag slo sivilt politi til mot en hvit personbil på Kungsholmen, sentralt i Stockholm, melder Aftonbladet. Minst to av de tre personene som befant seg i bilen ble lagt i bakken. Deretter ble alle tre ført bort, to menn og en kvinne.

En time senere, like etter klokken 18, gikk mannskaper fra den svenske innsatsstyrken inn i en leilighet i Vårberg, sør i Stockholm.

Vitner skal ha opplyst til Aftonbladet at det var rundt 10–15 bevæpnede politifolk som deltok i aksjonen. Minst én person skal ha blitt ført bort, som vitner beskriver som en mann i 30-årsalderen.

Ifølge Expressen er seks usbekiske statsborgere tatt inn til avhør lørdag kveld.

Det er foreløpig ikke bekreftet hvorvidt noen av disse personene har tilknytning til terrorangrepet på fredag.

Publisert: