- Ikke bare for blåhårete enker og rike pensjonister

Vi blir stadig yngre på cruise. Ferieformen til sjøs øker aller mest.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Det er lenge siden cruise kun appellerte til blåhårete enker og velstående pensjonister. I dag ser cruiseindustrien helt annerledes ut. Flere cruiseselskap retter seg nå mot unge reisende og småbarnsfamilier.

Og vi blir yngre på cruise.

— Gjennomsnittsalderen har sunket jevnt og trutt, sier direktør Rolf Forsdahl i Virke Utland.

Ifølge cruiseindustrien ligger gjennomsnittsalderen på cirka 36 år. Forsdahl tror det er flere årsaker til det.

— Cruiseselskapene har løsnet litt på det formelle. Det er laget flere tilbud for barn om bord, og det har større appell til barnefamilier, sier han.

21 millioner velger cruise

Da Hovedorganisasjonen Virke la frem reisetallene fra fjoråret, var trenden helt tydelig. I 2013 økte cruiseindustrien globalt med nesten fem prosent.

Drøyt 21 millioner mennesker har vært på cruise, og i Norge har trenden økt mer enn de andre ferieformene.

afp000700160-2VCJe1qVCV.jpg

Daglig leder Johnny Bråthen i cruise.no anslår at om lag 100.000 nordmenn reiser på cruise i år.— Vi har sett en jevn økning årlig, sier Bråthen.

Forsdahl mener cruise tilbyr en kombinasjon av de positive ferieelementene nordmenn er på jakt etter.

— Det appeller til nordmenn med sitt all inklusiv-tilbud, det foregår i en kontrollert og forutsigbar, men dog i en noe mer eksotisk ramme, sier Forsdahl.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Supert for barnefamilier

Middelhavet er svært populært for nordmenn.

— Industrien hevder cruise i Middelhavet øker mest og betydelig mer enn i Karibia, sier Forsdahl.

Når det er lavsesong eller en dårlig sesong i Karibia, flyttes cruiseskipene over til Middelhavet. Det betyr tilbud om bedre, større og mer luksuriøse båter.

— Komforten om bord svært god, i tillegg kan man besøke fem til syv land på én tur. Det er bekvemmelig og lettvint, mener Forsdahl.

Ekteparet Stine og Bjarne Vigrestad Wærenskjold var i midten av 30-årene da de reiste på cruise i Middelhavet i 2012. Det var første gang de valgte den typen ferie. Med på turen var parets to døtre, som var fire og seks år.

— Det ble en skikkelig drømmeferie for liten og stor, sier Stine Vigrestad Wærenskjold.

afp000698630-bUs6D8xePk.jpg

Familien fløy ned til Barcelona hvor de tilbrakte et par dager før cruiset startet. Det samme gjorde de på hjemveien. De seilte med Royal Caribbean Cruise Lines «Liberty of the Seas», og besøkte totalt tre land.— Båten la inn til en ny havn hver dag, men siden vi reiste med små barn bestemte vi oss å ha noen dager kun på båten. Svømmebasseng, aktiviteter og leker for barn gjør det veldig enkelt om bord, sier hun.

Vigrestad Wærenskjold er ikke overrasket over at snittalderen har sunket de siste ti årene.

- De fleste forbinder kanskje cruise med eldre og pensjonister, men vi møtte mange unge par fra forskjellige deler av verden og barnefamilier på cruiset, sier hun.

Bredt aktivitetstilbud

afp000698629-MY7erBpvpf.jpg

Barnefamilien hadde fått anbefalt ferieformen av et vennepar som hadde vært mye på cruise, men de var likevel spente før de reiste.— Jeg tenkte en del på hygiene før vi reiste, men det var helt rent overalt. Jeg ble overrasket over at toalettene ved bassengene var helt rene hele tiden. Lugarene ble alltid ordnet før og etter sengetid. Vi følte oss godt ivaretatt.

Vigrestad Wærenskjold tror cruise appellerer til et yngre publikum fordi det tilbys så mange ulike aktiviteter og fornøyelser om bord på båten og i havnene. Aktiviteter varierer fra skip til skip, men ofte finnes klatrevegger, basketballbane, surfebane, golfbane, løpebane og egne basseng dedikert voksne. Nattklubber, eksklusive restauranter, kinoer og bibliotek er andre ting man finner om bord.

Hennes beste råd før reisen er å sjekke flere reisearrangører før man bestiller.

- Vi opplevde at det samme cruiset varierte veldig mye i pris. Så her er det penger å spare hvis man gjør en del research, sier hun.

For familien på fire ble ikke turen dyrere enn en vanlig ferietur til klassiske sommerferiedestinasjoner i Spania eller Hellas. De betalte cirka 25.000 kroner for fullpensjon i høysesongen. Prisen var inkludert barnerabatt.

— Før vi reiste bestemte vi også at vi ønsket komfort på turen, og bestilte lugar med balkong og bordplassering på restaurant med à la carte-meny, sier hun.

Les også: 10 gode råd til cruise med barn

afp000700432-UqiohCrJVC.jpg

Første sommer med cruise

I sommer satser reisearrangøren Ving på cruise for aller første gang. Markeds— og kommunikasjonsdirektør Tonje Fossum forteller at de satser på ferieformen på grunn av økende etterspørsel, og fordi det treffer alle de seks ferietrendene de ser for sommeren.

— Ferie gjør oss lykkelig og vi reiser mer, vi har behov for ulike typer av ferie, vi vil ha det bedre enn hjemme og mer personlig service. Dessuten ønsker vi oss aktiviteter i tillegg til sol og bad. Cruise treffer godt i alle trendene, sier Fossum.

Johnny Bråthen er glad for at flere av de tradisjonelle turoperatørene har kastet seg på cruisebølgen. Han mener det vil friste flere førstegangscruisere.

— Det er veldig bra for cruisebransjen og det motiverer de som vil prøve cruise som ferieform.

Utvalgte cruise sommeren 2014:

Apollos cruisenyhet : Skjærgårdscruise fra Dubrovnik som kan kombineres med Montenegro eller Kroatia. Tilbyr også cruise fra Split.

Star Tours cruisenyhet: To nye cruise fra Korfu. Turene går fra Kreta, Bodrum, Peleponnesos og fra Mykonos, Tyrkia og Athen. Turoperatøren tilbyr i tillegg cruise til Italia, Montenegro og Kroatia.

Ving: Har sin første sommer med cruise, og tilbyr turer i Middelhavet og Karibia. Du kan velge blant 40 ulike ruter, og en stor variasjon av skip.

Cruisespesialisten er en av Norges største cruiseaktører og feirer 25-årsjubileum i år. De tilbyr cruise med start i Norge, cruise i Middelhavet, Svartehavet og på Kanariøyene, elvecruise i Russland, på Donau og i Frankrike, til cruise i Karibia og Sør- Amerika.

Royal Caribbean Internationa l har en norsk nettside hvor du kan bestille turer i både Middelhavet, Karibia og i Norden.

Cruise.no skreddersyr pakker til hele verden og har et bredt utvalg av skip. Priseksempel de gir for to voksne + to barn i Middelhavet ligger på cirka 26.000 kroner for en uke på lugar med balkong.

Cruiseindustrien - fakta

Europa med Middelhavet har om lag 11 prosent av det totale cruisemarkedet. Karibia er klart det største med 37 prosent av markedet.

Cruisetrafikk for de største byene i sommer:

Stavanger regner med om lag 170 anløp. I Kristiansand beregnes det opptil 75 anløp. I Oslo forventes cirka 180 anløp. I Bergen forventes det cirka 320 anløp. Bergen er den eneste norske byen som er med på listen over verdens topp 50-havner.

Fire cruisekategorier:

Massemarkedet : omfatter de store rederiene som Royal Caribbean, Carnival Cruise Line, MSC Cruises og Costa – som tilbyr store familieskip med opptil 5600 passasjerer.

Premiumsegmentet : Mellomklasse med mindre skip og høyere kvalitet på produktet.

Luksussegmentet: De mest luksuriøse skipene som Silversea, Regent Seven Seas, Cunard og Oseania.

Ekspedisjonscruise: Skip som går til blant annet Arktis, Antarktis og Galápagos. Dette er oftest luksusskip som er bygget for å gå i røffe farvann.

Kilde: Cruising.com, cruise.no og lokale havnesider.

Les også:

Dette møter nordmenn i thailandsk strandparadis

I vår vil vi hit på storbyferie

Verdens største vannkrig - se bilder!

Publisert: