Trump besøkte Jerusalems okkuperte gamleby

Donald Trump besøkte mandag den israelskokkuperte gamlebyen i Jerusalem, men lot seg ikke ledsage av statsminister Benjamin Netanyahu.

Publisert Publisert

VED MUREN: President Donald Trump besøkte mandag Klagemuren i Jerusalems okkuperte gamleby, men ville ikke la seg ledsage av israelske ledere. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB

President Donald Trump og Israels statsminister Benjamin Netanyahu på flyplassen utenfor Tel Aviv mandag. Foto: AP / NTB scanpix        

– Vi elsker Israel, og vi respekterer Israel, sa den amerikanske presidenten under en forblåst velkomstseremoni, kort tid etter at Air Force One hadde landet på Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv.

Som den første sittende amerikanske president satte Trump deretter kursen for Jerusalems gamleby, som ble okkupert av Israel i 1967.

USA har i likhet med resten av verden slått fast at okkupasjonen av Øst-Jerusalem er ulovlig, og Trump avslo derfor et tilbud fra statsminister Benjamin Netanyahu som ønsket å ledsage ham.

Gravkirken og Klagemuren

I GRAVKIRKEN: Donald og Melania Trump besøkte kristendommens helligste sted, Gravkirken i Jerusalems okkuperte gamleby mandag. Foto: AP / NTB scanpix

Etter først å ha besøkt Gravkirken, det helligste stedet i kristendommen, fortsatte Trump til Vestmuren, også kjent som Klagemuren, som regnes som jødedommens helligste sted.

Iført en svart kalott gikk Trump alene frem til muren, la høyrehånden på den knudrete steinflaten og så ut til å stikke en papirlapp inn i en av sprekkene, slik jøder gjør.

USAs førstedame Melania og presidentens datter Ivanka besøkte kvinnedelen av den strengt segregerte muren. Ivanka Trumps ektemann Jared Kushner er jøde, og hun har konvertert til jødedommen.

Militærhjelp

USA har i alle år vært Israels fremste støttespiller, også militært. Siden seksdagerskrigen i 1967, da Israel okkuperte Vestbredden, Gazastripen, Sinaihalvøya og Golanhøydene, har landet i snitt mottatt 44 millioner kroner daglig i militærstøtte fra USA.

En ny avtale som ble inngått rett før årsskiftet, dobler dette til over 90 millioner kroner daglig de neste ti årene.

Palestinske aktivister hilste derfor Trump velkommen med generalstreik og demonstrasjoner på Vestbredden mandag og anklager USA for å støtte den 50 år lange israelske okkupasjonen av området.

Frykt og usikkerhet

Både israelere og palestinere har sett frem til Trumps todagersbesøk med spenning og frykt, usikre på hva den amerikanske presidenten eventuelt måtte ha i ermet for dem.

Trump hevdet tidligere i år at det ikke var noe i veien for at Israel og palestinerne kunne inngå en fredsavtale, noe han selv ville være mer enn behjelpelig med å få i stand.

Tjenestemenn i Det hvite hus har foran besøket imidlertid forsøkt å dempe forventningene om fremskritt i fredsprosessen, som har stått i stampe i årevis.

Jublet for Trump

Valget av Trump skapte stor begeistring hos den israelske høyresiden og Netanyahu etter at Trump i valgkampen blant annet lovet at USA som første land i verden skulle flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Advarslene mot å flytte ambassaden har vært mange, ikke minst fra araberverdenen. Trump, som i helgen besøkte Saudi-Arabia og inngikk kontrakter om salg av våpen og militært utstyr for 930 milliarder kroner til landet, skal derfor ha lagt planen om ambassadeflyttingen på is.

Kritiserte Iran

Mandag ettermiddag møttes Trump og Netanyahu for å diskutere en rekke spørsmål før de skulle runde av dagen med en privat middag. I forkant av møtet rettet Trump krass kritikk mot Iran.

– USA og Israel kan erklære med felles stemme at Iran aldri må få lov til å besitte atomvåpen, aldri, sa Trump.

Trump har truet med å trekke USA fra atomavtalen med Iran, som ga sanksjonslettelser i bytte mot internasjonalt innsyn i landets kjernefysiske program.

– Istedenfor å si takk til USA, føler de seg modigere, sa Trump.

Tirsdag morgen reiser Trump til Betlehem der han skal tas imot av palestinernes president Mahmoud Abbas, før han returnerer til Israel og besøker holocaustmuseet Yad Vashem og holder en avsluttende tale ved det israelske nasjonalmuseet.

Publisert