FN: Opptil 20.000 sivile fortsatt fanget i IS-kontrollert område i Mosul

Opptil 20.000 sivile er fortsatt fanget i IS-kontrollerte områder i Mosul, opplyser FN.

Opptil 20.000 sivile kan være fanget i IS-kontrollerte områder i Mosul. Her flykter flere irakiske sivile ved den ødelagte al-Nuri-moskeen i sentrum av byen. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix

NTB

– De er i ekstrem fare, sier Lise Grande, FNs koordinator for humanitære saker i Irak.

Sivile som prøver å forlate byen risikerer å bli drept av IS-krigere som gjør alt de kan for å hindre dem i å dra, advarer hun.

– På nåværende tidspunkt regner vi med at minst 15.000, kanskje så mange som 20.000, sivile er igjen i gamlebyen, sier Grande.

Selv om området IS kontrollerer stadig krymper, er det fortsatt om lag 300 IS-krigere igjen i sentrum av Mosul, ifølge det irakiske militærets beregninger onsdag.

Sammen med deres allierte regner de med å ha full kontroll i hele Mosul i løpet av noen dager. De irakiske regjeringsstyrkene får støtte av kurdiske og sjiamuslimske militsgrupper og kampflyene til den USA-ledede koalisjonen i Irak i kampen mot IS.

Mosul, Iraks nest største by, ble erobret av IS i en lynoffensiv sommeren 2014. Kort tid etter erklærte IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi opprettelsen av et såkalt kalifat i en tale i den historiske al-Nuri-moskeen i sentrum av byen.