FBI: Ingen bevis for at IS sto bak terror i Orlando

Mannen som drepte 49 i Orlando ble trolig påvirket av ekstremistiske ideer på nettet, ifølge president Barack Obama.

Publisert:

FORDØMMER: President Obama omtaler søndagens terrorangrep i Orlando som «hjemmeavlet ekstremisme». Joshua Roberts, Reuters

NTB

— Det er foreløpig ingen klare tegn til at mannen bak massakren på et utested i Orlando ble styrt av andre personer i utlandet eller utførte angrepet som ledd i en større plan, sa Obama på et pressemøte mandag.

Ingen IS-bevis

Mannen bak terrorangrepet i Orlando natt til søndag, Omar Mateen (29), synes å ha fått «flere typer ekstremistisk informasjon» på nettet, ifølge presidenten, og han kaller skytemassakren for en form for «hjemmeavlet ekstremisme».

— Det synes som han i siste minutt erklærte troskap til IS. Men det er så langt ingen bevis for at han faktisk ble styrt av IS, sier Obama ifølge Washington Post.

Obama understreker samtidig at etterforskningen fortsatt er i en tidlig fase.

49 mennesker ble drept da Mateen angrep nattklubben Pulse i Orlando natt til søndag.

FBO: Gjerningsmannen var radikalisert

Heller ikke FBI, den føderale etterforskningsetaten, har funnet konkrete bevis for at gjerningsmannen hadde hjelp, eller ble instruert av utenforstående.

— Det er sterke indikasjoner på at gjerningsmannen var radikalisert, og at han kan ha vært inspirert av utenlandske terror-organisasjoner, sa FBI-sjef James Comey på en pressekonferanse mandag.

Comey understreket at det fortsatt ikke er klart hvorvidt Mateen var del av et etablert ekstremistisk nettverk. FBI har heller ikke kunnet fastslå hvilken gruppe han var påvirket av.— Vi vil snu hver eneste stein, og vi vil arbeide natt og dag for å forstå hva som ledet til denne forferdelige natten, sa Comey.

Han opplyste også at gjerningsmannen, Omar Mateen, ringte nødnummeret 911 tre ganger natt til søndag. I den siste oppringningen erklærte han troskap til ekstremistgruppa IS. Dette var mens han var inne i nattklubben og angrepet pågikk.

- Ikke demoniser!

Både Hillary Clinton og utenriksminister John Kerry framholder at dette ikke er tiden for å anklage en hel gruppe mennesker eller en religion.

— Vi kan ikke demonisere, være demagogiske og erklære krig mot en hel religion. Hat er ikke svaret på hat, skriver Clinton, som etter alt å dømme blir Demokratenes presidentkandidat, på Twitter.

Kerry understreker på sin side at USA må holde fast på sine verdier etter det han omtaler som en handling «fylt av hat og et ønske om å skape frykt».

- Vil kjempe videre

— Vi vil fortsette å kjempe for våre verdier. Vi vil forsøke å få hatet til å forsvinne, sier Kerry i en uttalelse som er lagt ut på Twitter av det amerikanske utenriksdepartementet.

Også han tar avstand fra generelle anklager mot muslimer.

— Det verste vi kan gjøre er å anklage en gruppe eller en religion, en form for sekterisme, noe som ikke er en del av vårt lands verdier, sier Kerry, som også lover å fortsette kampen mot IS og andre «terrorgrupper».

IS har hevdet at Mateen var en av gruppens krigere, og 29-åringen ringte selv til nødnummeret 911 og erklærte troskap til IS midt under angrepet.

Publisert: