Mot første kvinnelige president i Chile

Sosialistlederen Michelle Bachelet ligger an til å bli Chiles første kvinnelige president, ifølge de første prognosene etter valget.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 17 år gammel

Valglokalene stengte klokken 16 lokal tid søndag. Og da 67 prosent av stemmene var talt opp lå Bachelet an til å få 53,2 prosent av stemmene, mens hennes motkandidat Sebastian Pinera lå an til å få 46,7 prosent.

Resultatet av presidentvalget i Chile vil bli historisk, uansett utfall. Et torturoffer under Pinochet-diktaturet står mot broren til en av Pinochets ministere.

Bachelet er sosialist og representerer sentrum-venstrekoalisjonen Concertacion som har preget chilensk politikk siden diktaturet falt i 1990.

Skulle motkandidaten Sebastian Pinera vinne, vil det også være oppsiktsvekkende. For da betyr det at høyresiden i landet har vunnet tilbake den politiske makten den mistet da Augusto Pinochets diktatur var over.

Bachelet er favoritt, men de siste meningsmålingene har satt spørsmålstegn ved om hun faktisk har så stor ledelse som de 5-6 prosentpoengene som er blitt registrert.

Spekulasjoner dreier seg også om at valgoppslutningen kan bli mindre enn ventet. Det er sommerferie og strålende vær i Chile.

Kaos-tendenser

Det var tendenser til kaos da presidentkandidat Michelle Bachelet avga stemme på en skole i hovedstaden Santiago, ifølge nettutgaven til avisen El Mercurio. En stor tilhengerskare fulgte med henne inn i valglokalet.

– Jeg føler meg som en meget heldig kvinne, sa Bachelet til chilensk TV.

– Jeg var den første kvinnelige helseminister i Chile og den første kvinnelige forsvarsminister. Blir jeg valgt, så blir jeg også Chiles første kvinnelige president. Det betyr så mye for mange kvinner.

8,2 millioner chilenere har registrert seg som velgere.

– Jeg har aldri vært interessert i politikk men nå stemte jeg for første gang i mitt liv. Det hadde vært fantastisk om en kvinne kunne vinne, sier revisoren Patricia til nyhetsbyrået TTs utsendte journalist.

– En kvinnelig president kan kanskje få mennene til å sette mer pris på oss, sier hun videre.

Pinochet-ministers bror

Den konservative kandidaten Sebastian Pinera (56) er chilensk milliardær og bror av en tidligere minister under Pinochets diktatur. Men han har siden beveget seg over i en del av Chiles høyreside som tar avstand fra Pinochet.

Pinera eier en stor del av aksjene i det chilenske flyselskapet LAN, en TV-stasjon og en rekke andre virksomheter som til sammen har gjort ham til milliardær.

Han har et rykte for å arbeide hardt, føre aggressive politiske kampanjer og har en synlig, nervøs energi som noen ganger gjør at han biter negler i full offentlighet.

Torturoffer

Sosialisten Bachelet (54) er barnelege og alenemor og leder på meningsmålingene med 6 prosentpoeng over sin rival Pinera. Ifølge meningsmålingsinstituttet Mori ligger Bachelet an til å vinne søndagens valg med 53 prosent mot Pineras 47 prosent.

Under Pinochets diktatur ble hun arrestert og torturert. Hennes far, general Alberto Bachelet, var rådgiver for Salvador Allende. Han ble arrestert og torturert til døde.

Sosialistene vant første valgrunde i Chile da Bachelet fikk 46 prosent av stemmene, som likevel ikke var nok til å unngå en ekstra valgomgang.

Den chilenske presidentkandidaten Michelle Bachelet fra sosialistpartiet kan bli Chiles første kvinnelige president. Her er hun fotografert etter å ha stemt og fått farget tommelfingeren i Santiago søndag. Bachelet er valgets favoritt. FOTO: REUTERS/Ivan Alvarado/SCANPIX
Publisert: