- Stor ære å få fredsprisen

Miljø og internasjonale spørsmål sto på dagsorden da president Barack Obama møtte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på toppen av regjeringsblokken i formiddag.

Publisert Publisert

Møtet mellom president Obama og norske regjeringsmedlemmer varte mange minutter lenger enn planlagt.

— Det er en stor ære å få denne prisen. Jeg skulle ønske jeg kunne tilbrakt lenger tid i dette vidunderlige landet, men jeg har noen ting jeg må ta meg av der hjemme i Washington, sa president Obama da han sammen med Stoltenberg kom ut fra møtet.

Og så la han til at han etter kjøreturen fra Gardermoen forsto bedre hvorfor norske utvandrere slo seg til i Wisconsin og Minnesota ...

Les også

Se video av Obamas Norges-besøk

— Fortsette sporet

På spørsmål om hvordan han kunne utnytte denne prisen, som mange mener kommer for tidlig, sa Obama:

— Jeg kan fortsette det sporet jeg har begynt på og som jeg mener er viktig ikke bare for USA, men også for verdens folk. Det handler om kontroll med atomvåpen, det handler om å få kontroll med klimautviklingen, stabilisere land som Afghanistan, redusere internasjonal terrorisme og sørge for en mer rettferdig fordeling av de økonomiske godene, hvilket er viktig for fred, Lykkes jeg, vil kanskje kritikken mot denne prisen bli dempet.

— Hvis jeg ikke lykkes, kan ikke all verdens priser hjelpe meg, sa Barack Obama.

Obama roste i sin erklæring også Norges bidrag i Afghanistan, både økonomisk og militært. Og så skrøt han av den norske regnskogsatsingen i Brasil. - Norge er som en bokser som slår til over sin egen vektklasse, sa presidenten.

Økt norsk bidrag

Stoltenberg røpet at klima, Afghanistan, Midtøsten og verdens helse hadde vært viktige temaer på møtet, Den norske statsministeren la også til at han hadde gitt presidenten beskjed om at Norge neste år øker sitt økonomiske bidrag til Afghanistan til 110 millioner dollar.

Stoltenberg tok også uoppfordret ordet og roste Nobelkomiteen for å ha gitt president Obama en helt fortjent fredspris.

Les også

«Da Martin Luther King fikk fredsprisen, hadde det en styrkende virkning på hele verden»

Lovpriste utsikten

— Hvilken fantastisk natur, sa Obama etter at statsminister Stoltenberg hadde vist frem utsikten over hovedstaden og den nære naturen fra 17. etasje på toppen av regjeringsblokken.

Obama kom til regjeringsblokken litt over klokken 10, direkte fra signering av fredsprisprotokollen på Nobelinstituttet.

Da hadde pressefolk som skulle dekke seansen blitt sluset inn et par timer i forveien. Men utenfor sto departementsansatte i kø for å komme inn på arbeidsplassen sin. Og når de kom inn, hadde de fått beskjed om å holde seg unna vinduene, i det hele tatt er sikkerhetstiltakene rundt den amerikanske presidenten enorme.

De to statslederne innledet samtalene allerede i foajeen på vei opp til det 35 minutter lange møtet. Og før de formelle samtalene startet, ble det altså tid til den tradisjonelle runden der statsministeren viser fram hovedstaden og naturen rundt.

Les også

En feilslått fredspris

Litt historie

Stoltenberg fortalte Obama at Norge har vært styrt både av dansker og svensker. Han fortsatte med å fortelle at de øvrige Nobelprisene deles ut av Sverige, og sa at «ingen kan forklare» hvorfor fredsprisen deles ut av Norge.

Stoltenberg rakk også å vise frem marka, fjorden og det nye operahuset.

Under de formelle samtalene er det ventet at miljøspørsmål blir en av hovedsakene, ikke minst fordi begge skal delta under innspurten av den pågående klimakonferansen i København.

Flere temaer

Det er også varslet at de to statslederne skal gjennom temaer som det tosidige forholdet mellom Norge og USA, nord-områdene, Midtøsten-konflikten og Afghanistan.

Flere av regjeringens medlemmer deltar på møtet, blant dem utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og utviklings— og bistandsminister Erik Solheim (SV).

Amerikanerne har varslet at de kommer med åtte deltakere på møtet i tillegg til presidenten, og da tilsier diplomatisk praksis at Norge stiller med en like stor delegasjon.

Etter møtet hos statsministeren skal Obama og hans hustru til audiens på Slottet, i tråd med nobeltradisjonene. Noen lunsj blir det imidlertid ikke tid til. Besøkets høydepunkt, selve overrekkelsesseremonien, starter kl. 13 med komitéleder Jaglands tale til årets fredsprisvinner.

Riktig å gi fredsprisen til Barack Obama? Si din mening her.

Publisert

Foto: SCANPIX NORWAY