Mistanke om mer fugleinfluensa

Seks personer i det østlige Tyrkia er brakt til sykehus etter mistanke om smitte av fugleinfluensa. To tenåringssøsken er døde av sykdommen.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 17 år gammel

Nyheten kom bare timer etter at et søskenpar i tenårene døde av fugleinfluensa på et sykehus i en av Tyrkias østlige provinser. Det er de første påviste dødsfall utenfor Kina og Sørøst-Asia som skyldes det fryktede fugleinfluensaviruset H5N1.

Ifølge NTV er de seks pasientene fra Igdir-provinsen like ved grensen til Armenia. Denne provinsene ligger like nord for Agri-provinsen der de to døde tenåringene bodde.

Ytterligere sju personer fra Agri blir behandlet på sykehus etter mistanke om smitte fra fugleinfluensavirus.

Søsken

Søsknene på 14 og 15 år døde av fugleinfluensa på et sykehus øst i Tyrkia. Tyrkias helseminister Recep Akdag bekreftet onsdag at de to hadde testet positivt for fugleinfluensa.

Den 14 år gamle Mehmed Ali Kocyigit døde søndag, og ble trolig det første offeret for det fryktede viruset H5N1 utenfor Asia.

Torsdag meldte tyrkiske medier at også guttens 15 år gamle søster Fatma var død, etter å ha kjempet for livet i flere dager på et sykehus øst i Tyrkia.

WHO «ganske sikre»

Dødsårsaken er ikke endelig bekreftet, men ifølge spesialrådgiver Guenael Rodier i Verdens helseorganisasjon (WHO) tyder alt på at de to døde etter å ha blitt smittet av H5N1.

– Vi er ganske sikre på at dette dessverre er snakk om H5N1-smitte til et menneske, sier Rodier.

Flere andre familiemedlemmer er også innlagt på sykehus, etter å ha viste tegn til alvorlig influensasmitte. Familien skal ha spist kylling som var slaktet etter å ha vist tegn på sykdom.

Fugleinfluensaen har ført til masseslakting av fjærfe i Asia, og siden 2003 har over 70 personer mistet livet på grunn av viruset.

Det er fortsatt liten risiko for at mennesker skal bli smittet, men eksperter frykter at viruset kan mutere, slik at det kan overføres fra menneske til menneske.

Fjærkre samles for destruksjon i østtyrkia. FOTO: REUTERS/Anatolian
Bønn og sorg ved graven til den tyrkisk jenten, Fatma Kocyigit som døde av fugleinfluensa. REUTERS/Anatolian
Publisert: