Kroatia er en av sommerens vinnere

Men hvor skal du reise? Her får du seks gode tips.

RIVIERA: Den lille byen Opatija har vært et yndet sted for helseturisme i over 100 år. Nå opplever kystbyen en renessanse, og tiltrekker seg weekend-reisende fra Kroatia og omegn.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Kroatia kommer for fullt til sommeren.

Tall fra både Apollo og Ving viser at reisemålet er det som øker aller mest til sommeren. Hos Apollo økte salget med 55 prosent sammenlignet med fjoråret, mens Ving har økt kapasiteten med 1500 reiser til ca. 5000 reiser.

De opplyser om allerede fullbookede hotell i juli, og at salget har økt med hele 152 prosent sammenlignet med året før.

— Landet er helt klart i vinden, det er et rimelig reisemål hvor du får mye for pengene, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

Så hvor reiser du? Hvor er de beste stedene? Kroatias kyst er velsignet med et langt roligere klima enn Middelhavet. Været og vinden er stabil, og det egner seg godt til seilturer. Men det er også veldig fint på land.

GÅ LANGS STRANDEN: Det er mulig å rusle langs en 12 kilometer lang promenade som går langs kyststripen i Opatija.

Her får du seks innsidetips:

1. Den kroatiske riviera

Opatija var lenge kjent for sin helseturisme i over 150 år – særlig rettet mot den rike, eldre garde i de omkringliggende europeiske landene.

Den østerrikske keiseren Franz Joseph skal ha tilbrakt flere vintre her, da klimaet er godt året rundt. Luksushotellene fra den tiden står fortsatt langs sjøstripen. Men det er ikke lenger bare helseturisme som gjelder, ifølge reisemagasinet Conde Nast Traveller.

LANDEMERKE: Statuen av en ung kvinne med en måke i hånden, er et av landemerkene i Opatija og er blitt et symbol på kystbyen.

I dag er den lille vestkystbyen ved Kvarnerbukten et hot weekendreisemål for kroater. Maten skal være noe av det beste i hele landet, med to topprestauranter (Bevanda og Plavi pdrum), bra spa og herlige strandbarer.

En rusletur langs den 12 kilometer lange strandpromenaden Lungo Mare er selvsagt, da får du god utsikt over bukten og kan bade i små viker underveis.

Les mer: visitopatija.com/en

VERDENS MINSTE? Landsbyen Hum, som ligger innlands på Istria-halvøya, hevder å være verdens minste by. Det er ikke helt riktig, men den er vel verdt et besøk uansett.

2. Hum, Istria-halvøya

Hum hevder å være verdens minste by med sine 17 innbyggere (tall fra 2001), men det stemmer dog ikke helt. Uansett – den er liten, sjarmerende og helt klart verdt et besøk.

Byens historie dateres helt tilbake til 1102, 450 år senere ble et utkikkstårn med en bjelle satt opp for å sikre det lille stedet mot farer. Hum er i dag en stor turistattraksjon, med beliggenhet på en bakketopp mellom olivenlunder og vinranker skal den også være et syn for øyet.

MIDDELALDER-BY: Hum har kirke, turistsjapper, postkontor og noen spisesteder. Den bitte lite byen er populær og har mange besøkende.

Og ikke minst – det er et kjapt dagsbesøk. En rundtur med guide tar ikke særlig mer enn ti minutter. Minibyen har noen spisesteder, postkontor og turistsjapper.

Glagolitic Alley er en tre kilometer lang sti som forbinder Hum med den historiske byen Roč. Det arrangeres gåturer mellom landsbyene hvor en kan høre magiske legender om da drager og alver styrte på jorden, og kjemper bygget landsbyer på toppen av grønne åser.

Les mer: histrica.com/istria/green/buzet/hum

Lyst til å seile i Kroatia?

Les også

Slik blir seilferie med barn en suksess

3. Lastovo

Øygruppen Lastovo består av totalt 46 øyer og hører til fylket Dubrovnik-Neretva i Adriaterhavet.

Den største av dem, Lastovo, har bare ett hotell, noen Airbnb-utleiere og knapt nok telefonsignal. Så dette er for dem som ønsker å koble helt av på reisen.

Den største byen har det samme navnet som øya, og her bor det rundt 800 personer. Øya er kjent for den uberørte naturen, dykking og byen har arkitektur fra 1400-tallet.

Lastovo ligger en fem timers fergetur fra Split eller du kan ankre opp her med egen seilbåt.

BERØMT: Stranden Zlatni Rat i byen Bol på øya Brač er et populært stoppested. Den 500 meter lange stranden er berømt for å forandre fasong ettersom vind- og strømretning endrer seg.

4. Seiltur rundt Kornati

Kroatia er kjent for å være et godt sted å seile – både for proffer og nybegynnere. Det er mulig å leie seilbåter, med eller uten egen kaptein, og legge ut på en rundtur blant øyene og langs kysten.

Kornati nasjonalpark beskrives som et seilerparadis, og består av 89 øyer og rev. Sett seil fra f.eks. Zadar, og seil innom de berømte øyene Brač og Hvar. De er kjent for sine svært vakre strender omringet av klart, knallblått hav.

Siden det er en nasjonalpark koster det penger å seile, fiske og dykke her. For mer informasjon og priser: www.np-kornati.hr/en

KRYSTALLKLART: Vannet er helt klart og fargerikt rundt nasjonalparken Kornati.

Drømmer du om utenlandsbryllup? Det kan bli billigere enn hjemme:

Les også

Drømmebryllup på mini-øy i Thailand

5. Novigrad, Istria-halvøy

Den lille fiskerlandsbyen Novigrad ligger nordvest på Istria-halvøya.

Landsbyen er ikke stedet for deg som lengter etter lange badestrender, men er helt riktig for den som ønsker seg et tilbakelent sted, uten påtrengende turisme.

Langs sjøkanten er det laget noen kunstige bassenger som du går ned i og derfra svømmer ut i havet.

Hvor skal du reise i år?

Les også

Reisekspertenes tips til hvor du bør reise i 2016

ROLIG: Kroatia er et velkjent reisemål for mange nordmenn. Men Novigrad er fortsatt en av de «uoppdagede » stedene.

Det finnes flust av muligheter for en aktiv ferie også – sykkeltur, vandretur, vannsport, og et stort utvalg av gode restauranter.

En av spesialitetene her er rå fisk, servert på sashimi-vis. Grillede kamskjell er en annen lokal spesialitet. Fra april til oktober arrangeres matfestivalen Gnam-Gnam Fest i kystbyen, og hver måned har sin spesialitet.

I april og mai serveres det asparges, i juni er det skalldyrspesialiter fra området, juli og august er det fisk og skalldyr fra Middelhavet, i september er det andre lokale spesialiteter og i oktober er det sopp som gjelder.

Se programmet her: www.coloursofistria.com/en/events/food-and-wine/gnam-gnam-fest-sea-on-the-plate

NASJONALPARK: Plitvice nasjonalpark ligger nordøst i Kroatia, og er en av Europas eldste.

6. Plitvice Lakes National Park

De 16 innsjøene i nasjonalparken er kjent for sine uvanlige farger – fra turkis, grønn, blå til grå.

Innsjøene, som fikk Unescos verdensarvliste-status i 1979, henger sammen via fossefall og det er mulig å rusle på snirklete stier og broer for å få med seg det naturlige underverket.

Ligger på grensen mot Bosnia. I høysesongen koster det rundt 200 kroner i inngangspenger.

Kilder: Reisemagasinet Conde Nast Traveller, redaksjonen, Den kroatiske ambassaden, reiseekspert Helge Baardseth, CNN Travel, Ving, Apollo, venner og familie.

Lyst på mer reiseinspirasjon? Få flere tips:

Les også

Hvor lenge vil «Karibiens best bevarte hemmelighet» forbli hemmelig?

Dette rimelige sommerparadiset øker mest i år

Denne europeiske hovedstaden overrasker — men du har neppe vært der

Publisert: