Masserettssak i Tyrkia etter kuppforsøket

Tyrkia har innledet den hittil største rettssaken etter kuppforsøket i fjor sommer. På tiltalebenken sitter nesten 500 personer.

Publisert Publisert

Nesten 500 personer som ble arrestert i kjølvannet av det mislykkede kuppforsøket mot den tyrkiske regjeringen i fjor sommer, stilles for retten tirsdag. Her protesterer journalister og aktivister utenfor en domstol i Istanbul sist fredag. Foto: AP / Emrah Gurel / NTB scanpix

  • NTB

Noen av de tiltalte ble eskortert til rettssalen utenfor Ankara for åpent kamera, mens fremmøtte ropte skjellsord, kastet tau mot de tiltalte og krevde at de burde henges.

Enkelte forsøkte å gå til angrep ved å bryte seg gjennom politisperringene. 1.300 vakter var utplassert både i og utenfor rettsbygningen, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

De tiltalte er anklaget for å ha planlagt et militærkupp mot regjeringen fra flybasen Akinci nordvest for hovedstaden. Myndighetene mener basen var kuppmakernes hovedkvarter hvorfra det ble gitt ordre til jagerfly om å bombe nasjonalforsamlingen.

Holdt som gisler

Tyrkias forsvarssjef Hulusi Akar og flere andre militære ledere ble holdt fanget på flybasen under kuppforsøket i juli i fjor. 249 sivile liv gikk tapt, i tillegg til at om lag 30 kuppmakere mistet livet.

Blant de i alt 486 tiltalte er en rekke generaler og jagerflypiloter. De anklages for blant annet drap, brudd på grunnloven og attentatforsøk mot presidenten, melder Anadolu.

Alle som blir kjent skyldige, er ventet å bli dømt til livsvarig fengsel. Dødsstraffen ble avskaffet i Tyrkia i 2004.

Hovedtiltalt i USA

Tyrkias tidligere luftforsvarssjef, Akin Ozturk, anklages for å ha ledet kuppforsøket, mens mannen som hevdes å ha trukket i trådene, Fethullah Gülen, har fått status som hovedtiltalt. Han bor imidlertid i eksil i USA og er ikke til stede, men nekter for å ha noe med kuppforsøket å gjøre.

Tyrkia har krevd å få ham utlevert, men amerikanske myndigheter har ikke kommet den tyrkiske regjeringen i møte.

I alt 461 av de tiltalte har sittet i varetekt. Syv er fortsatt er på flukt, mens resten er på frifot i påvente av dommen.

Luftfartssjef anklaget

Rettssalen er bygd for anledningen og ligger ved et fengsel utenfor hovedstaden Ankara.

Den tyrkiske regjeringen innførte unntakstilstand etter kuppforsøket, samtidig som den innledet en omfattende jakt på personer som anklages for å støtte Gülen og kuppforsøket.

Over 50.000 mennesker er pågrepet, og 110.000 andre er blitt sparket fra jobbene sine i offentlig sektor. Kritikere mener at Erdogan utnytter situasjonen til å bli kvitt alle politiske motstandere i statsapparatet.

Publisert