Hawaii stanset Trumps omstridte innreiseforbud

En dommer på Hawaii utstedte en midlertidig forføyning mot Donald Trumps innreiseforbud for reisende fra seks muslimske land timer før det skulle tre i kraft. 

Publisert:

PRESIDENT: Donald Trump Foto: NTB Scanpix

President Donald Trump må foreløpig vinke farvel til også den nye versjonen av innreiseforbudet. Foto: Evan Vucci / NTB scanpix Foto: Evan Vucci / TT / NTB scanpix

Justisminister Douglas Chin på Hawaii viser en "shaka", en utbredt måte å hilse på på Hawaii, på vei inn til den føderale domstolen for å diskutere Trumps nye innreiseforbud onsdag. Folk skal møtes med "aloha og respekt" på Hawaii, har han tidligere uttalt. Foto: Marco Garcia / AP / NTB scanpix Foto: Marco Garcia / TT / NTB scanpix

Den føderale dommeren Derrick Watson gjorde det onsdag klart at blokkeringen av innreiseforbudet gjelder for hele landet, og presidentordren skal ikke utføres ved noen av USAs grenser. Foto: George Lee / The Star-Advertiser / AP / NTB scanpix Foto: George F. Lee / TT / NTB scanpix

Justisminister Ellen Rosenblum i Oregon har sagt at innreiseforbudet skader delstaten og dens innbyggere, arbeidsgivere, forretninger, utdanningsinstitusjoner, helsevesen og økonomi. Her svarer hun på spørsmål under en pressekonferanse utenfor den føderale domstolen på Hawaii onsdag. Foto: Marco Garcia / AP / NTB scanpix Foto: Marco Garcia / TT / NTB scanpix

NTB

Innreiseforbudet skulle etter planen tre i kraft midnatt natt til torsdag. Avgjørelsen fra dommer Derrick Watson på Hawaii stanser iverksettelsen av ordren over hele USA midlertidig. Watson sier han er sikker på at de vil lykkes i å stoppe innreiseforbudet fordi det krenker grunnlovens forbud mot diskriminering på religiøst grunnlag. Han la frem sin 43 sider lange avgjørelse mindre enn to timer etter at høringen var over.

Hawaii argumenterer for at forbudet diskriminerer basert på nasjonalitet, og det vil gjøre at innbyggere på Hawaii ikke kan få besøk av slektninger fra de muslimske landene som er del av presidentordren. Delstaten sier det i tillegg vil skade turistindustrien og muligheten til å tiltrekke seg utenlandske studenter og arbeidere.

– Juridisk feilgrep

Trump langer ut mot blokkeringen fra Watson og omtaler avgjørelsen som "fryktelig".

–Vi snakker om vår nasjons sikkerhet, tryggheten og sikkerheten for vårt folk, sier han. Trump mener den første presidentordren aldri skulle blitt satt til side.

–Denne dommen gjør at vi fremstår som svake, sier han og kaller avgjørelsen et juridisk feilgrep uten sidestykke.

Til en jublende folkemengde på et politisk massemøte i Nashville i Tennessee sier han onsdag kveld lokalt tid at han vil ta saken så langt som nødvendig, inkludert helt opp til høyesterett.

–Vi kommer til å vinne, sier han.

Lederen for Representantenes hus, republikaneren Paul Ryan, sier han er overbevist om at innreiseforbudet vil tre i kraft, selv etter at Hawaii satte en stopper for det, skriver Reuters. Justisdepartementet kritiserer også avgjørelsen og sier den er svak i begrunnelse og omfang. Departementet er klar til å forsvare innreiseforbudet i en rettssak.

Forbud for seks land

Det er andre gang at en domstol setter en stopper for Trumps ordre om innreiseforbud for personer fra land med hovedsakelig muslimsk befolkning. Den første gangen ble innreiseforbudet stanset av dommeren James Robart i Seattle 4. februar. Det hvite hus anket ikke til høyesterett, men valgte i stedet å jobbe med en ny og mindre omfattende ordre om innreise.

Trumps nye presidentordre kom 6. mars og inkluderte innreiseforbud mot seks overveiende muslimske land, ikke syv som sist gang. Det er Syria, Libya, Somalia, Sudan, Iran og Jemen som fortsatt er inkludert, mens Irak er slettet fra listen.

I tråd med det opprinnelige forbudet settes USAs flyktningprogram på vent i 120 dager, men innreisenekten på ubestemt tid for syriske flyktninger, er fjernet. Til forskjell fra det forrige, får flyktninger som allerede har fått innvilget opphold, reise til landet.

En annen endring er at personer som allerede har gyldig visum til USA, ikke blir nektet innreise. Ordlyden som innebar at kristne minoriteter skulle prioriteres, ble også fjernet.

Publisert: