34 døde og hundrevis fortsatt savnet etter at demning brast i Brasil

34 personer er funnet omkommet, og rundt 300 mennesker er fortsatt savnet etter at en demning brast ved byen Brumadinho i delstaten Minas Gerais i Brasil.

Publisert Publisert

Store områder ble oversvømmet av vann og leire da en demning brast i Brasil fredag. Foto: AP / NTB scanpix

200 mennesker er savnet etter at en demning brast i Brasil fredag. Foto: AP / NTB NTB scanpix

  • NTB

Brannmannskapene opplyste tidlig lørdag at de til da hadde funnet ni døde, samtidig som de økte antallet som er savnet, til 300. Da meldte de også at 46 personer er funnet i live.

Lørdag kveld sier redningsmannskapene at de har funnet 34 omkomne etter katastrofen fredag. I tillegg er 23 personer sendt til sykehus.

Deler av byen Brumadinho er evakuert, og brannmannskaper har jobbet iherdig for å redde folk fra gjørmemassene med helikopter og kjøretøyer som kan ta seg fram i søla.

TV-bilder viser tak som stikker opp av den rødbrune gjørma og veier som forsvinner i gjørmemassene.

Demningen lå i tilknytning til en gruve i området, men årsaken til at den brast, er ikke kjent. Gruveselskapet Vale SA, som er Brasils største, opplyser at den rødbrune gjørma har nådd landsbyen Vila Ferteco, der Vale har sine kontorer.

Redningsmannskapene sliter med å få oversikt over omfanget ettersom veier er oversvømt, og de må benytte helikopter.

300 i arbeid

Vale har opplyst at rundt 300 menn var i arbeid ved demningen da ulykken inntraff. Rundt 100 av dem er gjort rede for, men resten er savnet, og trolig er mange av dem døde.

De aller fleste av de savnede var ansatte i Vale, ifølge Vales direktør Fabio Schvartsmann.

Brumadinho har en befolkning på 39.000. Byen ligger 60 kilometer sørvest for storbyen Belo Horizonte, som er delstatshovedstad i Minas Gerais.

Brasils president Jair Bolsonaro inspiserte området i helikopter lørdag.

Vale bøtelegges hardt

Vale får en bot på 66,5 millioner dollar, eller om lag 570 millioner norske kroner, som straff for demningsbristen.

Straffen kommer for brudd på reguleringer ved gruveanlegget, og det er Brasils miljømyndighet Ibama som ilegger boten.

En dommer i delstaten Minas Gerais frøs lørdag 1,33 milliarder dollar av Vales midler til å betale for skadene, ifølge Reuters. Det tilsvarer cirka 11,3 milliarder norske kroner, og en funksjonær som jobber med miljøsaker i delstaten sier til AFP lørdag at staten allerede er i gang med å forberede en annen bot.

Myndighetene har allerede beordret at 265 millioner dollar av Vales midler, eller om lag 2,27 milliarder norske kroner, skal bli fryst. Pengene er ment å gå til ofrene av katastrofen.

Delstatsguvernør Romeu Zeima sa til reportere at de som er ansvarlige for katastrofen vil få føle «lovens fulle styrke», ifølge AFP.

Manglende regulering

Bolsonaro lovte i valgkampen å styrke brasiliansk økonomi, blant annet med omfattende deregulering av landets gruveindustri. Men miljøorganisasjoner sier at fredagens ulykke nettopp er et resultat av manglende regulering.

Greenpeace sier at den siste ulykken er en sørgelig konsekvens av at brasilianske myndigheter og gruveselskaper ikke har lært av tragedier som bristen i Samarco-demningen i 2015 som kostet 19 mennesker livet og gjorde hundrevis hjemløse. Vale var også eier av Samarco, sammen den australske giganten BHP Billiton.

Samarco regnes for å være Brasils verste miljøkatastrofe. 250.000 mennesker ble uten drikkevann og tusener av fisk døde før 60 millioner kubikkmeter forurenset elvevann omsider rant ut i havet.

Publisert