Død hval hadde spist 80 plastposer

En død hval med 80 plastposer i magesekken understreker hvor store problemer Thailand og nabolandene har med plast i sine havområder.

Publisert: Publisert:

80 PLASTPOSER: Hvalen hadde slukt så mye som 80 plastposer. Foto: SOCIAL MEDIER / X04130

SUNE HØJRUP BENCKE

Den britiske avisen The Guardian melder om at en død grindhval i Thailand hadde spist 80 plastposer.

Hvalen ble funnet halvveis død i en kanal i det sørlige Thailand, ikke langt fra grensen til Malaysia. En gruppe veterinærer forsøkte å redde hvalen, som kastet opp fem plastposer under gjenopplivningsforsøket.

Thon Thamrongnawasawat er marinbiolog og foreleser ved Kasetsart-universitetet i Thailand. Han forteller at plastposene hadde gjort det umulig for hvalen å innta mat.

– Du dør om du har 80 plastposer i magen, sier Thon Thamrongnawasawat ifølge The Guardian.

UNDERSØKT: Hvalen ble undersøkt av eksperter fra Thailands Department of Marine and Coastal Resources. Foto: Social Media / X04130

Asia er en plastsynder

Historien setter nok en gang fokus på det store problemet med plastavfall i havene i og rundt Thailand.

– Det er et enormt problem. Vi forbruker mye plast, sier Thon Thamrongnawasawat.

Thailand og fire andre asiatiske land står for 60 prosent av all plasten som flyter rundt i verdenshavene, ifølge en rapport fra miljøgruppen Ocean Conservancy i 2015.

FULL AV PLAST: Magesekken til hvalen var full av plast. Foto: Social Media / X04130

Plastforsøplingen i havet er et globalt problem, men det er særlig ille i Asia. Miljøorganisasjonen Ecowatch venter dessuten at det asiatiske plastforbruket vil ha økt med 80 prosent i 2025.

– Alt lages av plast

Bo Øksnebjerg, generalsekretær i den danske avdelingen av Verdens naturfond (WWF), har tidligere kalt Thailand for «et plastsamfunn» i et intervju med Politiken.

– Alt er laget av plast, og det er billig. En stor andel av fattige mennesker betyr at alt, som for eksempel sjampoflasker, produseres i små størrelser. Det fører til mye emballasje, og Thailand har slett ikke de nødvendige systemene for å håndtere avfallsmengden.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

DØD: Ingen hvaler kan overleve med så mye plast i magen. Foto: SOCIAL MEDIER / X04130

Publisert: