Puster ut etter Gustav, venter i frykt på nye uvær

Innbyggerne i og rundt Mexicogolfen puster ut etter at Gustav ser ut til å ha fart mildere fram enn ventet, men følger nå spent med Hanna og Ike.

NTB

Amerikanske meteorologer venter at fire tropiske orkaner vil utvikle seg til orkaner i løpet av september. To av dem blir antakeligvis svært kraftige.

Orkanen Hanna lå tirsdag over den sørøstlige delen av Bahamas-øyene, men ble siden nedgradert til en tropisk storm i løpet av dagen.

Uværet ligger an til å ramme den sørøstlige delen av USA senere i uka, men det er usikkert nøyaktig hvor.

Et annet uvær, som har fått navnet Ike, kommer like etter, i kjølvannet av Hanna. Stormen er ventet å nå orkan styrke når den rykker nærmere Bahamas.

Varme overflatetemperaturer øst i Atlanterhavet er hovedforklaringen på den økte orkanaktiviteten.

Pustet ut

Borgermester Ray Nagin i New Orleans oppfordrer folk til å vente med å vende tilbake til New Orleans, selv om orkanen Gustav gjorde langt mindre skade enn fryktet.

Gustav minket i styrke og ble nedgradert til en tropisk storm tirsdag, etter å ha feid inn over Louisiana. Gustav hadde tirsdag retning mot Texas. Innbyggene i New Orleans puster lettet ut etter at orkanen unngikk selve byen og i stedet passerte noen mil vest for den.

Om lag 2 millioner mennesker ble evakuert fra New Orleans og områdene rundt, og de var naturlig nok klare for å reise hjem så fort som mulig.

Stort skadeomfang

Men New Orleans’ borgermester Ray Nagin oppfordrer folk til ikke å haste hjem, men vente med hjemreisen til tidligst onsdag.

– Hjemreisen er bare dager unna. Men innbyggerne bør ikke vende tilbake tirsdag. Det er svært viktig at myndighetene får oversikt over skadeomfanget først, sa Nagin tirsdag.

– Trær er falt ned og strømledninger er revet av over hele byen, et stort antall hjem og arbeidsplasser er uten strøm, sa Nagin ifølge BBC.

Skadeomfanget etter Gustav sine herjinger er stort, og forsikringsbransjer regner med å få inn forsikringskrav på mellom 4 og 10 milliarder dollar.

Utålmodige

Men det tærer på tålmodigheten hos de mange evakuerte som er innkvartert i overfylte idrettshaller, kirker og lignende anlegg.

– Det første folk spør om, er når bussene som tok dem hit, vil frakte dem hjem igjen, sier Jim Rollins i menigheten First Christian Church i byen Tyler. Kirken hans har tatt imot 140 personer som evakuerte fra Beaumont.

– Disse menneskene vil hjem så fort som mulig, sukker han.

Slåsskamp

Utålmodige og frustrerte evakuerte går hverandre på nervene, meldes det, og i et tilfluktssenter i byen Shrevport gikk det til slutt på nevene løs.

Andre steder er folk slitne og utmattede. Det har tatt på å finne et sted hvor man kunne få en seng og tak over hodet.

Kenneth og Leslie Smith fra New Orleans forteller at de brukte over en dag på å kjøre fra by til by for å finne et sted hvor det var plass til dem og de tre barna. Til slutt klarte de å komme seg inn i en hall utenfor Dallas.

- VENT MED Å REISE HJEM: Avrevne strømkabler utgjør en stor sikkerhetsrisiko i New Orleans og andre områder som ble rammet av orkanen Gustav. New Orleans borgermester Ray Nagin oppfordrer alle som har evakuert om å vente med å reise hjem til myndighetene har fått oversikt over skadeomfanget. MARK WALLHEISER

ORKANSENTER: Dette værkartet viser lavtrykkene Hanna (til venstre for de gule sirklene) og Ike (ytterst til høyre). Hanna feide over Bahamas tirsdag, mens Ike ifølge meteorologene vil treffe den karibiske øygruppa torsdag. Lengst til venstre på kartet er Gustav, som nå er på vei mot Texas etter å ha feid inn over Louisiana. JASON REED

TI OMKOM: Dette satellittbildet som ble tatt tirsdag, viser den tropiske stormen Hanna på vei over Bahamas. Minst ti personer omkom da uværet feide over Haiti. HO