Fredag vil han avvise alle bevisene

Forsvarsadvokat André Kibambe mener at ingen av bevisene i straffesaken mot Joshua French og Tjostolv Moland holder mål.

OPTIMIST: Advokaten til Tjostolv Moland og Joshua French har tro på at han kan få de to drapstiltalte nordmennene frikjent i rettssaken, som omsider starter fredag.
  • Aftenposten.no
  • Fred C.gjestad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Forsvarsadvokat André Kibambe sitter med papirbunken og datamaskinen foran seg og finpusser på de siste detaljene i prosedyren når Aftenposten.no møter han torsdag.

På andre siden av byen, i samme kontorfløy som dommerne i saken, møttes advokatene til aktorat, vitner og ofre for å forberede samme sak.

Tidlig torsdag ettermiddag var det hektisk aktivitet i lokalene der rettssaken skal avholdes. Elektrikere reparerte ødelagte lyspærer og representanter for aktoratet var på plass for å forsikre seg at lokalene var i orden.

Fredag starter saken mot Tjostolv Moland og Joshua French, som er tiltalt for å ha skutt og drept sjåføren sin, utført spionasje for Norge, ha innført krigsvåpen i landet og ha dannet av et kriminelt forbund.

Trolig rettssak for åpne dører

Rettssaken skal begynne klokken 9 i «Afraco», et fransk-kongolesisk kultursenter i Kisangani. Byen på størrelse med Oslo, ligger midt i regnskogen, midt i det enorme landet D. R. Kongo. Rettssaken har vært utsatt en rekke ganger tidligere, men nå er det avgjort at den skal starte.

For å ivareta både rettssikkerheten til de tiltalte, samt i imøtekomme ønsker fra norsk presse, vil hele rettssaken bli tolket til engelsk. Rettssaken vil etter all sannsynlighet gå for åpne dører, og det er ventet at alle de 200 sitteplassene i Afraco vil fylles opp. Fagforeningen til sjåføren har kjøpt reklameplass i lokale medier for å informere om rettssaken.

Når vi har bevist at de er uskyldige, må retten sette dem fri.

Kort tid før klokken 9 vil Moland og French komme inn i rettssalen. I de samme klærne som da de ble arrestert for tre måneder siden. Det blir første gang det blir mulig for pressen å avbilde de to siden de ble overført til sentralfengselet. Den første tiden var de fengslet i byens militærfengsel, og da fikk pressen avfotografere fangene. Sentralfengselet i Kisangani er regnet som en «strategisk installasjon», og det er derfor forbudt å ta bilder både inne og utenfor.

Rettssaken starter med at Moland og French blir bedt om å identifisere seg, før advokaten og aktoratet kan starte sine prosedyrer.

For forsvarsadvokat André Kibambe dreier det seg om han klarer å få overbevist retten om at to drapstiltalte nordmenn er uskyldige etter tiltalen. Han er en av landets beste advokater, og er hentet inn fra Kinshasa for å føre saken. Med seg har han en lokal advokat.

Forsvarsadvokatens strategi er klar

Kibambe har sin strategi klar. Han skal be om at alle bevisene i saken avvises. Bevisene er nemlig ulovlig innhentet, ifølge advokaten:

  • Det er ikke noe dødssertifikat på sjåføren, slik kongolesisk lov påkrever. Altså kan de ikke bevise at han er død.
  • I obduksjonsrapporten til den døde sjåføren er navnet skrevet «Abedi Kasongo», mens sjåføren het «Kasongo Abeli». Altså har de per definisjon obdusert feil mann.
  • Avhørene er gjort uten tolk tilstede.
    Advokaten mener at retten trolig vil være ferdig i løpet fire til seks dager, inkludert lørdager. Skjer det, kan en avgjørelse være klar allerede førstkommende tirsdag.

Kimbambe mener da at de vil gå ut fra den midlertidige rettssalen som frie menn.

– Når vi har bevist at de er uskyldige, så må retten sette dem fri, forklarer Kibambe som også sier at de også i påvente av en eventuell ankesak vil kunne gå fri.

– Nordmennene oppførte seg merkelig

Brigadegeneral Jean-Claude Kifwa er imidlertid ikke like sikker som advokaten i at nordmennene er uskyldige.

Han er øverste leder for de statlige militærstyrkene i provinsen Orientale, som dekker hele det gigantiske område fra Uganda til Kisangani, fra grensen mot Sudan og helt ned til Kivu-provinsene.

– Jeg møtte Moland og French på en restaurant i Bunia 2. mai i år. Og jeg syntes da at de oppørte seg merkelig. Moland satt med datamaskinen sin og French gikk ut og inn med en flaske sprit, sier generalen.

Generalen forteller at han møtte igjen Moland og French 60 kilometer utenfor Kisangani da nordmennene var på vei fra byen.

– Da vi kom inn til byen fikk vi høre at to europeere som kjørte med en pickup hadde drept sjåføren sin. Vi sendte da meldinger til alle enheter om å se etter europeerne, forteller Kifwa.

Generalen mener at drapet var planlagt og at bevisene er nok til å få dem dømt. Men det er på ett punkt de ikke klarer å finne svar.

Frykter partisk rettssak

– Vi vet ikke hvorfor de drepte sjåføren, innrømmer generalen.

Han forklarer at fordi sjåføren ble drept med et våpen, går rettssaken for den militære domstolen. Generalen sier ingenting om at tiltalepunktet om spionasje ligger bak beslutningen om at de skal stilles for en militær rett.

– Hadde de drept sjåføren med machete, så ville de blitt stilt for en sivil domstol, sier han.

De militære påtalemyndighetene i Kongo har tidligere påpekt at funnene av militære identifikasjonsbevis og militære effekter er bakgrunnen for at de stilles for en militær rett.

Moland og French selv avviser alle bevisene og tiltalepunktene, og kaller flere av dem absurde. De frykter imidlertid at de ikke skal få en uavhengig dom. De to fagdommerne som skal dømme dem, sitter i samme bygg – en etasje under – etterforsker og aktor oberst Roger Wawara. Og alle fem dommerne er enten yrkesmilitære eller politifolk.

Begge fagdommerne bedyrer likevel at de er uavhengige når Aftenposten snakker med dem.

De vet også at dersom de kan beskyldes for la seg bestikke i denne rettssaken kan de miste jobben. Landets president Joseph Kabila har sparket flere hundre av landets sivile dommere som har vært beskyldt for å ta imot bestikkelser.

Nå skal presidenten gjøre den samme prosedyren overfor landets militære dommere.

Publisert:
TILTALT: Tjostolv Moland og Joshua French er anklaget for drap i Kongo. Thomas Hubert (Foto)