Opprørspoliti inn i Rangoon

Væpnet opprørspoliti ble i dag utplassert etter nok en dag med enorme demonstrasjoner.

NTB

Ifølge øyenvitner dukket politimennene opp da demonstrasjonen begynte å gå i oppløsning. De var utstyrt med skjold, batonger og geværer og tok oppstilling like ved stedet der tirsdagens demonstrasjon ble avsluttet.

De siste dagenes protestaksjoner har samlet titusener av buddhistmunker og andre demokratiforkjempere. Tirsdag stanset demonstrasjonstoget blant annet opp utenfor FNs kontorer, der munkene ba om at fredsprisvinner og opposisjonsleder Aung San Suu Kyi må settes fri. Enkelte lokalt ansatte FN-arbeidere kom ut og klappet for munkene.

Truer med militærmakt

Ifølge juntaen kan det bli aktuelt å bruke militærmakt for å bryte opp demonstrasjonene. Beskjeden ble gitt fra høyttalere på biler som tirsdag kjørte rundt i Rangoon, Burmas tidligere hovedstad.

Folkemengden marsjerte likevel i dag mot Shwedagon-pagoden, de burmesiske buddhistenes største helligdom.

Mandag deltok om lag 100.000 mennesker i den største demonstrasjonen i landet siden 1988. Hæren har plassert flere militærkjøretøyer ved pagoden.

— Vil gå til aksjon

– Vi advarer munkene og folket mot å delta i protestmarsjer, lød beskjeden de burmesiske tjenestemennene ropte ut fra høyttalerne i lastebilene de kjørte rundt i i Rangoon tirsdag.

– Vi kommer til å gå til aksjon i henhold til loven, het det videre.

Øyenvitner forteller at hæren har plassert flere militærkjøretøyer ved Shwedagon-pagoden, som demonstrantene marsjerte mot tirsdag morgen.

– Hold dere borte

Tirsdag advarte også statlige medier de buddhistiske munkene i Burma og påla dem å avslutte sine demonstrasjoner mot regimet og holde seg borte fra politikken.

– Alle medlemmene av den geistlige standen i Burma blir beordret til å holde seg unna partipolitikk og oppvigleri, heter det i avisen New Light of Myanmar.

De offisielle mediene beskylder videre utenlandske medier for å helle bensin på bålet i Burma med sin dekning av den siste tidens tiltakende demonstrasjoner mot militærjuntaen i landet.

Truer

USA truer med nye sanksjoner og krever handling fra FN mot militærjuntaen i Burma. Amerikanske myndigheter kommer til å øve press på FNs sikkerhetsråd for å få til en samlet FN-reaksjon mot juntaen og mangelen på demokrati i Burma, sier utenriksminister Condoleezza Rice.

– Verdenssamfunnet må stille opp mer enn det har gjort til nå. Jeg tror det den burmesiske juntaen gjør, bare en påminnelse om hvor brutalt dette regimet er, understreker Rice.

– Sikkerhetsrådet kan ikke tillate at dette fortsetter, og dere kommer til å se oss presse på for handling fra Sikkerhetsrådet nå, fremholder hun.

Sikkerhetsrådet har imidlertid tidligere vært delt når det gjelder tiltak mot Burma. I januar la både Kina og Russland ned veto mot en resolusjon der det het at regimet i Burma må stanse forfølgelsen av minoritetsgrupper og opposisjonen.

Nye sanksjoner

USAs president George W. Bush vil varsle nye sanksjoner mot militærjuntaen i Burma i en tale under FNs hovedforsamling tirsdag.

– Han kommer til å kunngjøre at det blir ytterligere sanksjoner mot nøkkelmedlemmer av regimet og de som støtter dem økonomisk, sier president Bushs sikkerhetspolitiske rådgiver Stephen Hadley.

USA kommer blant annet til å nekte visum til medlemmer av regimet og deres familier, ifølge Hadley.

Stor demonstrasjon

I byen Rangoon deltok mandag og tirsdag flere titusen munker og andre burmesere i den største demonstrasjonen mot militærregimet i Burma på nesten 20 år. Det som begynte som sinne mot regimets økte priser på mat og bensin i august, har utviklet seg til en omfattende bevegelse for frihet og demokrati.

Mandag kveld kom militærjuntaens første offisielle advarsel til demonstrantene. Landets religionsminister oppfordret buddhistenes geistlige ledere til å legge bånd på de demonstrerende munkene. Hvis ikke vil myndighetene selv gripe inn.

– Kan ikke gi opp

FNs spesialutsending til Burma, Ibrahim Gambari, understreker at verdensorganisasjonen må fortsette å jobbe for demokratisering i Burma.

– FN kan ikke gi opp. Vi må fortsette å involvere oss. Vi må fortsette å jobbe med tanke på menneskerettigheter, på minoriteters rettigheter og på å få løslatt politiske fanger, blant annet Aung San Suu Kyi, sier han til CNN.

– Dersom vi snakker med én stemme, vil vi ha større gjennomslagskraft, understreker Ibrahim Gambari.

SOLDATER:Militærkjøretøyer ble utplassert ved Shwedagon-pagoden, som demonstrantene marsjerte mot tirsdag morgen. STR

FOLKEHAV: De siste dagenes demonstrasjoner har samlet titusener av munker og sivile. STR

PROTESTERER: Flere titusen mennesker deltok i demonstrasjonene som er satt i gang av buddhistiske munker mot militærregimet i Burma mandag. USA truer med nye sanksjoner og krever handling fra FN mot militærjuntaen i Burma. STR

HJELPER: En mann gir vann til en munk under mandagens massive demonstrasjon i Rangoon. Tirsdag advarer burmesiske tjenestemenn via høyttalere i gatene i Burmas største by mot ytterligere demonstrasjoner. STR