USA: Raqqa-offensiv mot IS kan starte om få uker

Innen noen uker kan offensiven for å gjenerobre Raqqa og drive IS ut av den syriske byen starte, uttaler USAs forsvarsminister Ashton Carter.

Publisert: Publisert:

KLAR: USAs forsvarsminister Ashton Carter sier Raqqa-operasjonen snart kan starte. Foto: Reuters, NTB scanpix

NTB

På spørsmål om når offensiven mot IS' syriske hovedsete kan starte, sier Carter til NBC News at planen er å gjøre det om noen uker, og ikke måneder.

Les også

- Assads hær har gått inn i Raqqa-provinsen

– Det har lenge vært del av planen vår at Mosul-operasjonen skulle starte på dette tidspunktet. Dette var en plan som ble lagt for mange måneder siden. Raqqa skal stå for tur kort tid etter, sier Carter i intervjuet som er gjort i Paris.

Raqqa er IS' selvoppnevnte høyborg i det såkalte kalifatet som strekker seg fra Syria og inn i Irak.

Carter har nettopp besøkt Irak, der 5000 amerikanske soldater er til stede for å støtte irakiske regjeringsstyrker og deres allierte i kampen for å gjenerobre storbyen Mosul. Denne offensiven startet 16. oktober. Foreløpig har ikke Mosul blitt inntatt, men irakiske bakkestyrker med støtte fra kurdiske peshmerga-soldater, sunnimuslimsk gerilja og sjiamuslimsk milits, samt luftstøtte fra den USA-ledede koalisjonen, har til nå sikret kontroll over en rekke landsbyer og byer rundt Mosul.

Kampen for å gjenerobre Mosul er ventet å ta flere uker, muligens måneder.

Noen europeiske ledere er bekymret over at operasjonen mot Raqqa ennå ikke har startet. De mener IS kan bruke Raqqa som springbrett for å planlegge fortsatte angrep av den typen som har rammet Frankrike og Belgia.

Publisert: