Se kysten av Toscana fra en Vespa

Elba troner som høydepunktet langs kysten.

SCOOTER: Per Arne Log fra Flekkefjord er blitt godt kjent med Toscana ved å kjøre rundt på sin Vespa.
SERVERT: Den rolige havnebyen Port Azzurro. Michela Pardinis restaurant ligger på hjørnet ved veien. Utsikt fra Capoliveri.
ELBA: Ankomsten med ferge til Portoferraio på Elba.
CAVOLI: Stranden ved Cavoli ligger gjemt inne i en bukt. Likevel er den lett tilgjengelig om man reiser med vespa eller bil. Padlebåtene med sklier leies ut på timesbasis. I horisonten: Øya Christo, kjent fra romanen " Greven av Monte Christo".
STILLE: Strendene i Vada, syd for Livorno, brukes for det meste av italienere. Tempoet er rolig.
BADEBY: Den familievennlige badebyen Marina di Campo på Elba.
  • Kathrine Sørgård
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Fra setet på en scooter får man en annen følelse med landskapet enn i en bil.

Dessuten er det enkelt å svinge til siden akkurat idet du får lyst på en forfriskning fra en av serveringsstedene ved klippene.

Vi kjører romernes gamle vei Via Aurelia, som snor seg slakt langs havet. Mellom røffe klippeformasjoner ligger badeanlegg og restauranter fra 1950-tallet.

Elegansen er tydelig selv om stedene er slitt med tiden.

STRENDER: Noen strender er lett tilgjengelig, andre nås bare med båt.

— Mange forbinder Toscana med det vakre åkerlandskapet. Selv synes jeg kysten er vel så spennende. Innimellom er det steder som skiller seg litt ut, forteller Per Arne Log fra Flekkefjord som blant annet jobber med utleie av leiligheter.Han bor store deler av året like ved Castiglioncello.

Stedet har en langstrakt strandpromenade langs klipper og svaberg. Innimellom bergene finner man lommer med sandstrender.

Stedene er populære blant italienske ferierende fra innlandet. Castiglioncello var en gang et it-sted blant Italias filmelite. Området har vært åsted for innspillinger av flere italienske kultfilmer, som Il Soprpasso og Tredici al tavolo .

Menneskene han er blitt kjent med er hovedgrunnen til at Per Arne Log trives så godt etter 11 år med tidvis tilhold i Italia.

En av dem er den pensjonerte lærerinnen Iana Rossi (80). Hos henne er det mulig å feriere i et vaskeekte italiensk hjem.

INVITERER INN: Iana Rossi underviser gjerne i italiensk kokkekunst hjemme på sitt eget kjøkken.

Gjestene underviser hun gjerne i tradisjonell og rustikk italiensk matlaging.— Huset bygget min mann da vi giftet oss. Siden jeg er alene nå, er det fint når huset fylles med liv og latter. Det er spennende å få besøk av mennesker fra andre land, og kulturutvekslinger setter jeg pris på, forteller Rossi – mens hun svinger stekepannen for å vise oss hvordan hun friterer grønnsaker.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Å kjøre med lyset

Det er finest å kjøre tidlig på dagen og på ettermiddagen, før solen står høyt på himmelen og kaster harde skygger over landskapet.

Midt på dagen tar kontrastene og skyggene luven av skjønnheten. Men bare for en stund, skjønnheten er slående tilbake når solen legger seg lavere på himmelen.

KJØRETØY: Toscana oppleves best fra en moped.

Vi er kommet til havnebyen Piombino. Fergene ut til Elba er trofaste slitere som går herfra flere ganger daglig. Overfarten til Portoferraio er unnagjort på en times tid. Videre ut på øya roer trafikken seg, og omgivelsene blir overraskende frodige og behagelige å kjøre i.Elbas landskap er variert med fjell, klipper, skog, asurblått hav og kystlinjer. Rundt øya strekker det seg snirklete veier fra Napoleons tid.

— Øya har sin sjarm, sjøen her er krystallklar, restaurantene er enkle og gode, og mindre preget av turisme. Nydelige strender, vingårder og hyggelige mennesker. Noen bor her fast, mens andre bor her i sommerhalvåret. Her ute er tempoet rolig og behagelig, forteller Per-Arne Log.

Han kjører rundt øya med vespaen sin når han kan ta seg noen fridager.

Capoliveri er en liten sjarmerende by med trange smug på en høyde med utsikt i mange retninger. Fra den åpne torgterrassen med en velbrukt liten scene, hvor Middelhavet danner bakteppe, er det utsikt over byens tak.

Bare så synd at det ikke er mulig å overnatte her. Fastboende forteller oss at det er så lite turisme her at lønnsomheten blir for liten til slik drift. Restauranter er det derimot mange å velge i.

SKUMRINGSTID: Bak blånene sett fra Capoliveri på Elba skjuler det seg herlige strender inneklemt mellom klippene.

Forlot metropolenPå sletten nedenfor derimot, er det flere muligheter. Porto Azzurro har både havn og strand og et knippe hoteller.

Her driver Michela Pardini fra Milano en liten restaurant. Hun ønsket seg et harmonisk sted for sine to barn å vokse opp i, og forlot metropolen for et roligere liv.

— Folk på Elba er så flinke til å ta vare på hverandre. Fordelen her er også at barna lever så mye friere enn i storbyen, forteller Michela Pardini.

Selv om hun jobber lange dager, får hun mer tid til barna her.

Restauranten hennes ligger på hjørnet mot veien og er dermed ikke et naturlig førstevalg for tilreisende. Derfor er det ekstra viktig for henne å satse på ferske råvarer. Blåskjellene som ble bestilt, anbefaler hun å prøve en annen dag. Er ikke råvarene tilgjengelig fra lokale leverandører, stryker hun heller rettene av menyen.

CHRISTO: Antropologen Rodolfo Maggio har et avbrekk fra studiene i London. Han forteller at øya i horisonten er Christo, kjent fra romanen <i>Greven av Monte Christo</i> som han leser på iPaden.

Christo i havetPå kaien får vi gode råd fra noen fiskere. Vestsiden av øya skal by på flotte strender, sies det.

Østsidens Rio Marina skal være et godt alternativ for folkeliv. Men de aller flotteste strendene når man kun med båt.

Seilbåter er det en del å se av fra veien, som bukter seg over klippene og ned i dalene vestover på vei mot Cavoli, en søvnig bukt med noen få restauranter og overnattingssteder. Langs den snirklete veien, med alle sine dufter, henger skogen nærmest utover veibanen.

Nede ved stranden gjør det godt å gå barbent i sanden etter en lang dag på setet. Ved en restaurant slapper antropolog Rodolfo Maggio av med en bok på Ipaden. Greven av Monte Christo . Hvorfor?

Jo, rett ut i havet ser han på Christo, øya hvor handlingen utspiller seg.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Miniguide Toscana

Direktefly fra Oslo til Pisa med Norwegian fra mars/april. Fra kr 550. Fly til Pisa med mellomlanding(er) med SAS og Norwegian fra Bergen, Stavanger, Trondheim, Oslo og Kristiansand.

Fly SAS med mellomlanding til Firenze.

Tog fra Pisa og Firenze langs kysten. www.trenitalia.it. Engelsk versjon tilgjengelig på nettsiden.

Til Elba: En times fergetur fra Piombino til hovedstaden Portoferraio.

Det går busser rundt til de fleste byene på Elba. Det er muligheter for å leie bil og Vespa.

Mer informasjon på nett på elba.org og visitelba.com.

Her kan du bo i Toscana:

Via nettstedetairbnb.no kan du leie private boliger, også på Elba og i byen Capoliveri i åsen som ikke har hoteller. Et tips er å sjekke Air bnb for overnatting på små steder du har lyst til å bli mer kjent med som er uten tradisjonelle hoteller. Nb! Sjekk referanser.

Andre søkemonitorer: tripadvisor.com og hotels.com.

visitelba.co.uk — engelsk utgave - den offentlige turistinformasjonens side.

Vialavitablu.comkan du leie leiligheter, og blant annet overnatte hosIane Rossi.

Elba

Elba er en øy 20 km fra fastlandet. Hit ble Napoleon forvist i 1814. Øya er på 224 km² med en kystlinje på 147 km.

Elba er Italias tredje største øy. Deler av øya er nasjonalpark.

Leie av moped: Med sertifikat B kan man kjøre lett motorsykkel opptil 125 cm i Italia.

Tips: Husk at en kan bli sliten av å sitte på en moped lenge. Legg inn turer som ikke er altfor lange og regn med at det går med mye tid når man stanser og ser. Ta med godt med klær selv sommerstid, motstanden fra vinden trenger gjennom klærne. Dekk ryggen godt.

Tips til aktiviteter på Elba:

Terrengsykling.

Rundtur rundt øya med en moped

Kajakk.

Fjellturer, det er flere løypenett på Elba.

Snorkling og vrakdykking. NB! En lett våtdrakt vil beskytte deg mot rifter, forkjølelse og solbrenthet. Grunnene rundt Sant’Andrea er rik på fargerikt, maritimt liv. Et yndet sted for snorkling og vrakdykking.

Tepper med planten posidonia er foretrukket som oppholdssted av mange fiskeslag. Like ved land ligger to skipsvrak, et på kun ti meters dybde, det andre på 45 meter. Mange av funnene fra båtene er utstilt på det arkeologiske museet i Marciana og Portoferraio.

Napoleons gamle hus, Villa dei Mulini over Portoferraio, er åpent for besøkende. Her er et bibliotek med rundt 2000 bøker, flotte rom og en samlings av hans berømte hodeplagg. Etter at han ble forvist til Elba i 1814, holdt han en armé på rundt 1000 menn og smykket seg med tittelen Hersker av Elba. Han var på Elba i 300 dager, før han rømte.

Elba har flere flotte strender. Badebyen Lacona er en søvnig og sjarmerende by med en stor strand velegnet for barnefamilier. Stranden i Cavoli er liten og intim tilknyttet et knippe restauranter og noen få overnattingssteder.

Publisert: