Zuckerberg grillet i fem timer i Senatet

Facebook-sjef Mark Zuckerberg la seg flat da han i flere timer ble grillet om personvernskandalen. – Det var min feil og jeg beklager at det har skjedd, sa han.

Publisert Publisert

FIKK KJØRT SEG: Facebook-sjef Mark Zuckerberg under høringen i den amerikanske Kongressen tirsdag. Foto: Andrew Harnik, NTB scanpix

  • NTB
  1. Leserne mener

Høringen i det amerikanske senatet varte i over fem timer. I løpet av seansen innrømmet Zuckerberg, som er Facebooks grunnlegger, administrerende direktør og styreleder, at selskapet har gjort flere feil.

– Vi har ikke gjort nok for å hindre at verktøyene vi har utviklet blir brukt til å skade. Det innebærer blant annet falske nyheter, utenlandsk innblanding i valg og hatprat, i tillegg til personopplysninger, sa Zuckerberg.

Han la til at selskapet ikke har hatt en bred nok forståelse av sitt ansvar.

– Det er min feil, og jeg beklager at det har skjedd. Jeg startet Facebook, jeg styrer det, og jeg er ansvarlig for det som skjer her, sa Zuckerberg.

– Umulig å ikke gjøre feil

Zuckerberg ble kalt inn til høring i Kongressen etter at det i forrige måned ble kjent at Cambridge Analytica har samlet inn personopplysninger fra om lag 87 millioner Facebook-brukere og solgt analyser av materialet blant annet til Donald Trumps valgkampstab.

Tirsdagens seanse i Senatet er den første av to høringer. Onsdag skal Zuckerberg forklare seg for Representantenes hus.

Før Facebook-sjefen fikk komme til med sin forklaring måtte han høre på både kritikk og belærende bemerkninger i åpningsinnleggene til senatorene i de to kongresskomiteene som hadde kalt inn til høringen.

Tonen i enkelte av spørsmålene Zuckerberg fikk var heller ikke vennlig.

Blant annet påpekte republikaneren John Thune, som leder senatets handels-, vitenskaps og transportkomité, at Facebook har en historikk med å måtte si unnskyld for «lite kloke beslutninger» relatert til personvern.

–Hvordan er dagens unnskyldning annerledes, spurte Thune.

– Vi har gjort mange tabber mens vi har drevet dette selskapet. Jeg tror det rett og slett er umulig å starte et selskap i studenthybelen din, og så la det vokse til å bli så stort som det har blitt nå, uten å gjøre noen feil, svarte Zuckerberg.

– Hva ville du delt?

Til sammen fikk Facebook-sjefen flere hundre spørsmål i løpet av høringen. Zuckerberg ble kanskje mest satt ut av Senator Dick Durbin, som utfordret ham på hvor mye personlig info han selv er villig til å dele med andre.

– Vil du være komfortabel med å dele navnet på hotellet hvor du bodde i går, spurte Durbin.

Zuckerberg tenkte seg om i åtte sekunder, før han mumlet fram et svar.

– Um, uh, nei, sa han.

– Og hvis du sendte en melding til noen denne uken, vil du dele navnene på hvem du sendte melding til?, spurte Durbin.

Igjen fikk han et benektende svar.

– Jeg tror dette kan være hva alt dette handler om, sa Illinois-senatoren.

Samarbeider med Russland-etterforsker

Facebook-gründeren forklarte under høringen at selskapet samarbeider med spesialetterforsker Robert Mueller i forbindelse med etterforskningen av Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016. Han ville likevel ikke gå i detalj om hva samarbeidet innebærer.

Zuckerberg fortalte at noe av det han angrer mest på i sin karriere, er at selskapet ikke tidligere oppdaget de omfattende russiske infokampanjene i forkant av valget.

– Det finnes folk i Russland som har det som jobb å misbruke våre systemer og andre internettsystemer. Så dette er et rustningskappløp. De kommer til å bli bedre, og vi er også nødt til å investere i å bli bedre i dette, sa han.

Facebook-aksjen gikk kraftig opp på Nasdaq-børsen etter at Zuckerberg begynte å forklare seg for Kongressen.

Da børsen stengte klokken 22 norsk tid hadde Facebook-aksjen steget med 4,5 prosent.

Publisert