Spedbarn reddet ut i live fra ruinene av russisk boligblokk

Russiske redningsarbeidere har greid å redde ut en ti måneder gammel gutt fra ruinene av boligblokken som raste sammen i byen Magnitogorsk.

Publisert Publisert

REDDET: Russiske redningsarbeidere bærer en ti måneder gammel gutt som ble funnet i ruinene av boligblokken som kollapset etter det som antas å ha vært en gasseksplosjon mandag morgen. Foto: AP / NTB scanpix.

  • NTB

Redningsmannskapene hadde i utgangspunktet innstilt søket i ruinene i frykt for at resten av boligblokken skulle kollapse, men de grep inn da de hørte lyden av spedbarnsgråt fra en av de sammenraste leilighetene.

Den lille gutten var i live da han ble reddet ut, men tilstanden hans beskrives som «ekstremt alvorlig». Han har en hodeskade, flere benbrudd og alvorlige forfrysninger etter å ha tilbrakt natt til tirsdag i temperaturer ned mot 27 minusgrader.

Flere enn 30 personer er fortsatt savnet, og håpet om å finne dem i live svinner hen etter hvert som tiden går og temperaturene synker igjen når det går mot natt til onsdag.

– Spedbarnet ble reddet av at det var godt pakket inn og lå i en vugge, sier regionguvernør Boris Dubrovskij.

RUIN: Deler av den sammenraste boligblokken. Mange av beboerne lå og sov da bygningen kollapset. Foto: AP / NTB scanpix

Stigende dødstall

Den ti etasjer høye boligblokken i stålbyen Magnitogorsk kollapset før daggry mandag etter en eksplosjon som myndighetene antar ble utløst av en gasslekkasje. Fem beboere ble sendt til sykehus med skader, og i løpet av dagen ble fire ble bekreftet omkommet.

Tirsdag steg dødstallet til ni etter at redningsarbeiderne hadde gjennomsøkt flere leiligheter. Seks er blitt funnet i live, deriblant moren til den ti måneder gamle gutten som ble funnet tirsdag ettermiddag.

Om lag 1.100 mennesker bor i det store boligkomplekset. 35 leiligheter var i seksjonen av blokken som ble ødelagt i eksplosjonen, og ytterligere ti ble påført mindre materielle skader. Flesteparten av beboerne ble evakuert til en nærliggende skole.

SØRGER: Russiske kvinner sørger etter at deler av en boligblokk kollapset i Magnitogorsk mandag. Foto: AP / NTB scanpix.

Ustabilt

Ruinene av boligblokken beskrives som svært ustabile, og redningsarbeiderne har måttet kjempe mot bitende vinterkulde med svært lave temperaturer mens de har forsøkt å stabilisere byggverket.

Til sammen kan dette ta opp mot 24 timer, men leder for Russlands krisedepartement Jevgenij Zinitsjev besluttet tirsdag at arbeidet måtte settes på vent.

– Det er en reell fare for at deler av bygningen kan kollapse, sa Zinitsjev.

– Det er umulig å fortsette å arbeide under slike forhold, fortsatte han.

Sørgedag

Regionalguvernør Dubrovskij har erklært at det 2. januar skal være sørgedag til minne om ofrene for boligblokk-kollapsen.

President Vladimir Putin avbrøt i siste minutt sin plan om å dra til svartehavsbyen Sotsji mandag ettermiddag for å feire nyttår, og reiste i stedet til Magnitogorsk for å følge redningsarbeidet på nært hold. Der besøkte presidenten også skadde på sykehus.

– Det ligger i vårt folks karakter å til tross for nyttårsfeiringen huske på å minnes de døde og sårede i denne stunden, sa den russiske presidenten.

Sikkerhetstjenesten FSB har bekreftet at ulykken skyldtes en gasseksplosjon og åpnet en kriminaletterforskning etter hendelsen. Dødelige gasseksplosjoner er ikke uvanlig i Russland, der mye av infrastrukturen er fra Sovjet-tiden og reguleringer om byggsikkerhet ofte blir oversett.

Publisert