Fra kaos til fest i gatene i Tyrkia

På under 24 timer endret stemningen i Tyrkia seg dramatisk. Fra frykt og forvirring da kuppforsøket pågikk fredag kveld, gikk landet over i feststemning med tutende biler, jubelrop og tusenvis i gatene lørdag.

FARGER RØDT: I hovedstaden Ankara var plassen foran nasjonalforsamlingen lørdag kveld farget i rødt av tyrkiske flagg.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

I hovedstaden Ankara var plassen foran nasjonalforsamlingen lørdag kveld farget i rødt av tyrkiske flagg, og tilhengere av president Recep Tayyip Erdogan ropte slagord og jublet over at presidenten fortsatt har grep om makten.

— Ingen kan gjennomføre et kupp i landet vårt. Vi vill ikke overlate landet vårt til forrædere, sa en av de mange frammøtte, 59 år gamle Osman.

Også i Istanbul samlet folk seg på Taksim-plassen, hvor det kvelden i forveien oppsto en intens stillingskrig mellom demonstranter og kuppmakere. Lørdag var tonen en annen og jubelen satt løst.

— I dag feirer vi frihet og demokrati. I dag feirer vi Tyrkia, sier 18 år gamle Fatima til nyhetsbyrået AFP.

Krever Gülen utlevert

På andre siden av Istanbul samlet tusenvis seg på Kisikli-plassen for å høre presidenten tale. Erdogan gjorde det klart at han ønsker predikanten Fethullah Gülen, som anklages for å stå bak kuppforsøket, utlevert fra USA.

Gülen bor i selvpålagt eksil i Pennsylvania, og USAs utenriksminister John Kerry sier utleveringsbegjæringen skal vurderes.

— Jeg sier at hvis vi er strategiske partnere, da bør du innfri forespørselen vår, sa Erdogan.

Selv avviser Gülen at han har noe som helst med kuppforsøket å gjøre.

- En festival

I folkehavet var det mange som er overbevist om at Erdogan har kommet styrket ut av dramatikken.

— Gårsdagen var dårlig for dem, ikke for oss. De klarer ikke å ødelegge oss. De brakte oss sammen, sier 55 år gamle Hayrullah Kul, og fortsetter:

— De prøvde å gjennomføre et kupp, men de mislyktes. Jeg er glad de ikke klarte det. For oss er dette en festival, vi feirer.

Mange av dem som tok til gatene krever at de ansvarlige for kuppforsøket skal få dødsstraff.

Utenfor nasjonalforsamlingen i Ankara ropte folk slagord som «Vi vil ha dødsstraff!», og da Tyrkias statsminister Binali Yildirim talte til demonstrantene, svarte han «det er notert».

— Det nødvendige kommer til å bli gjort, sa Yildirim og ba demonstrantene fortsette å demonstrere for demokrati utover kvelden.

- Mer autoritært

Selv om mange er glade for at et statskupp ble avverget, har helgens dramatiske hendelser utvilsomt hatt sin pris. Så langt er minst 265 mennesker drept som følge av kuppforsøket. Nesten 3.000 er pågrepet for å ha støttet kuppmakerne.

Alt tyder nå på at Tyrkia vil bli mer autoritært, ifølge Tyrkia-ekspert og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Joakim Parslow.

— Det er fortsatt vanskelig å si helt sikkert, men jeg tror dessverre dette vil føre til at Erdogan og hans parti vil bruke kuppforsøket som et påskudd til å renske ut siste rest med motstand. Spesielt innenfor militæret, sier han. (©NTB)

Publisert: