Labour-regjering uten Brown?

Det britiske folk stemte for forandring – uten entydig å peke på de konservative ...

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Det var konklusjonen til Labour-strategen og en av Gordon Browns viktigste rådgivere, Lord Peter Mandelson, da han uttalte seg om valgresultatet til BBC.

Lord Mandelson sa:

— Vi må vente for å se det endelige valgresultatet før vi avgjør hva vi må gjøre.

Uten Brown?

På direkte spørsmål om han med påstanden om at folk stemte for forandring åpner for at Labour kan lede en regjering – i samarbeid med Liberaldemokratene – uten at Gordon Brown er dens leder, sa Mandelson at han ikke utelukker noe ...

Dermed er spekulasjonene i gang om at Labour nå vil innlede forhandlinger med Nick Clegg for et samarbeid og tilby, ikke bare arbeid for en ny valgordning, men også at Gordon Brown trer til side.

Les også

- Labour har tapt

Uklar situasjon

Når Lord Mandelson mener man må vente til de siste stemmene er opptalt, skyldes det at en rekke småpartier kommer inn i Underhuset.

Hvis de konservative får 307 seter, kan David Cameron kommandere 315 representanter inkludert de åtte unionistene fra Nord-Irland. Det er 11 for lite til å ha flertall.

Til sammen kan Labour og Liberaldemokratene få 318 mandater og bare med støtte fra både skotske og walisiske nasjonalister kan en slik helt uvanlig koalisjon nå 327 stemmer og få flertatt blant de 650 plassene i Underhuset.

Det er i denne uklare situasjonen, der et utslag på et par-tre mandater den ene eller andre veien, Lord Mandelson maner til å avvente før man trekker endelige konklusjoner om hvem som bør danne regjering.

Les også

Britisk politikk endres for alltid

Heath gikk av i tilsvarende situasjon

Ted Heath, den konservative lederen som var statsminister fra 1970 til 1974, tapte valget i 1974 i et valg som også ga «hung parliament». Heath, som dermed opplevde en tilsvarende situasjon som Gordon Brown i dag, gikk av – uten at nederlaget var så tydelig som for Brown.

Om Gordon Brown vil klamre seg til makten, vil de nærmeste timene, kanskje dagene, vise.

Usannsynlig er det heller ikke at Storbritannia får oppleve et nytt valg om ikke alt for lang tid ...

HVA NÅ? Gordon Brown med konen Sarah fulgt av næringsminister Peter Mandelson og Labours parlamentariske leder Harriet Harman utenfor Labours hovedkvarter i London i natt.
Publisert: