Krever dødsstraff igjen

Aktoratet i saken mot Joshua French og Tjostolv Moland opprettholder kravet om dødsstraff.

Thomas Hubert

Kisangani: De dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French ble tirsdag morgen fraktet til kultursenteret i Kisangani, der rettssaken avholdes. Like etter klokken 09 ble retten satt, og dermed er det klart for den tredje rettsrunden mot de to drapstiltalte nordmennene i Kongo.

Opprettholder kravet

Lederen for den militære retten, oberst Pierre Mawa, gjorde det ifølge aftenposten.no klart at påtalemyndigheten ønsker å opprettholde kravet om dødsstraff for Moland og French.

French og Moland er tidligere dømt til døden to ganger for drap og spionasje, men dommene mot dem ble satt til side i Høyesterett. Saken er sendt tilbake for ny behandling i militærdomstolen i Kisangani, og det er denne prosessen som startet tirsdag.

Da han ble ropt opp, presenterte Moland seg som sivil forretningsmann. French sa han jobbet innenfor sektoren turisme og vakthold, og at han hadde samarbeidet med Molands selskap Special Intervention Group (SIG) uten å være formelt ansatt.

Begge nordmennene nektet også for at de er ansatt i det norske forsvaret.

Les også

French: - Vi er enige om alt

Møtte ikke opp

Rundt 150 mennesker befant seg i rettslokalet tirsdag. Flere av familemedlemmer til den drepte sjåføren Abedi Kasongo, deriblant enken Bibiche Olendjeke, overvar deler av tirsdagens rettssak.

De to passasjerene som reiste sammen med Moland og French i Kasongos bil, og som har beskyldt dem for å drepe sjåføren, møtte ikke opp i retten.

De ble representert av sine advokater, hvorav en av dem måtte betale saksomkostninger i dagens rettsmøte for å fortsatt være en sivil part i saken.

I RETTEN TIRSDAG: Tjostolv Moland og Joshua French.