Ny henrettelse i USA før dødssprøyte går ut på dato

Arkansas har gjennomført sin fjerde henrettelse på åtte dager etter at dødsdømte Kenneth Williams har fått de dødelige injeksjonene.

GIFTSPRØYTE: Dødsdømte Kenneth Williams fikk giftsprøyten sent torsdag kveld. Foto: Arkansas Department of Correction/NTB scanpix TT / NTB scanpix

Etter planen skulle Kenneth Williams (38) henrettes klokken 19.00 lokal tid torsdag, men gjennomføringen ble utsatt fordi to domstoler behandlet henstillinger om at Williams ikke skulle henrettes.

Hovedargumentene var at Williams' manglende sjelsevner tilsier at han ikke kan dømmes til døden og at henrettelsesmetoden utvilsomt vil medføre enorme smerter.

Les også

To dødsdommer fullbyrdet i Arkansas

Fire av åtte gjennomført

Forsøket på utsettelse førte ikke frem, og kort tid før tidsfristen utløp ved midnatt ble Williams henrettet i fengselet Cummins Unit i Varner.

Henrettelsen skjedde ved 06-tiden fredag morgen norsk tid.

Delstaten Arkansas hadde planlagt åtte henrettelser på 11 dager før slutten av april, men så langt er bare fire av dem gjennomført. Hastverket skyldes at det ene av de tre stoffene som injiseres for å ta livet av de dødsdømte går ut på dato før mai.

Før den siste uken var det ingen som ble henrettet i delstaten siden 2005.

PROTESTER: 14 april 2017 protesterte flere av innbyggerne i Arkansas mot dødsstraff. NTB scanpix

Dømt for tre drap

Williams ble dømt til fengsel på livstid for drapet på en 19 år gammel kvinne i 1998. Dødsdommen fikk han først da han rømte fra fengselet i 1999 og drepte han 57 år gamle Cecil Boren.

Williams stjal videre våpenet og bilen til drapsofferet, og i biljakten som fulgte krasjet Williams inn i en lastebil i Missouri.

Den 24 år gammel føreren av lastebilen, Michael Greenwood, døde.

Henrettelsen av Williams er Arkansas' fjerde på åtte dager, etter at ingen er henrettet i delstaten siden 2005. Tidligere denne måneden er Ledell Lee, Jack Jones og Marcel Williams henrettet.

Les også

Spanjol dømt til døden for drap i Thailand

– Handlinger har konsekvenser

En av ofrene til Williams, lastebilsjåføren Greenwood, etterlot seg sin fem år gamle datter Kayla Greenwood.

Greenwood, nå 22 år, og familien skal ha ønsket at drapsmannens liv skulle spares.

Til avisen The Washinton Post sier hun at hun aldri ønsket at Williams skulle bli drept.

Øverst fra v. Bruce Ward, Don Davis, Ledell Lee, Stacy Johnson, Nederst fra v. Jack Jones, Marcel Williams, Kenneth Williams and Jason Mcgehee. HANDOUT/NTB scanpix

Guvernøren i Arkansas sier i en uttalelse at selv om har respekt for Greenwoods evne til tilgivelse og medfølelse, men at han også må ta hensyn til synspunktene til de andre ofrenes familier.

– Kenneth Williams drepte flere mennesker. Slike handlinger har konsekvenser, sier han til den amerikanske avisen.