May må til EU for å kreve bedre brexit-avtale

Det britiske underhuset har med knapt flertall vedtatt at landet skal kreve alternative løsninger for irskegrensen i utmeldingsavtalen med EU.

Publisert:

TIL BRUSSEL: Statsminister Theresa May har fått klar beskjed om å forhandle frem en bedre brexit-avtale. Foto: NTB SCANPIX

NTB

Men brexitavtalen er ikke åpen for reforhandling, fastholder en talsmann for EUs president Donald Tusk etter avstemningen tirsdag kveld.

Etter å ha avvist Mays opprinnelige brexitavtale 15. januar stemte det britiske Underhuset over i alt syv forskjellige forslag til hvilken vei landet skal ta videre i prosessen med å forlate EU.

Forslaget det var knyttet desidert mest spenning til, var det fra toryenes partitopp Graham Brady, som regjeringen og statsminister Theresa May hadde bedt om støtte for. Det gir May mandat til å kreve betydelige endringer i brexitavtalens kontroversielle løsninger for Nord-Irland.

Forslaget ble vedtatt med 317 mot 301 stemmer. Like etter gikk en fornøyd May opp på podiet.

– Med dette har et flertall av de folkevalgte erklært at de vil støtte en brexitavtale med endringer i løsningen for irskegrensen. Det betyr at hvis vi får endret på dette og skaffet forsikringer om arbeideres rettigheter, finnes det muligheter til å få godkjent en avtale, sa hun.

Nederlag

Støtten til Bradys forslag var ikke Mays eneste seier i det britiske Underhuset tirsdag. I tur og orden ble Labours forslag om å unngå «no deal» og søke en form for tollunion, Yvette Coopers forslag om å utsette brexit til 2019, og et mer ytterliggående forslag om å utsette brexit med to år, nedstemt av de folkevalgte.

Ett nederlag ble det likevel for May. Underhuset slo nemlig fast at Storbritannia ikke skal forlate EU uten en utmeldingsavtale, noe som er tungt å svelge for May.

Hun understreker imidlertid at tirsdagens avstemning ikke er juridisk bindende for regjeringen.

– Å simpelthen være mot «no deal» er ikke nok til å stoppe det, slo May fast.

EU sier nei til reforhandling

Et nytt nederlag kan vente May når hun nå skal forhandle med EU om endringer i den opprinnelige brexitavtalen.

Brexitavtalen er ikke åpen for reforhandling, uttaler EU etter tirsdagens avstemning i London.

– Utmeldingsavtalen er og blir det beste og eneste som kan sikre at Storbritannia går ut av EU på en velordnet måte. Backstopen er del av utmeldingsavtalen, og utmeldingsavtalen er ikke åpen for reforhandling, sier Preben Aamann, som er talsmann for EUs president Donald Tusk.

Aamann legger til at dette ble ettertrykkelig fastslått av stats- og regjeringssjefene allerede på EUs forrige toppmøte i desember.

NTB får opplyst at Aamanns uttalelse er EUs offisielle reaksjon på tirsdagens avstemning, og at uttalelsen er forankret hos samtlige medlemsland.

EU ønsker derimot velkommen Underhusets vedtak om at en skilsmisse uten avtale må unngås.

– Vi ber nå den britiske regjeringen innstendig om å avklare neste skritt så snart som mulig, sier Aamann.

Publisert: