Stockholm-angriperen skal ha forsøkt å slutte seg til IS, var etterlyst

Rakhmat Akilov, som utførte lastebilangrepet i Stockholm, forsøkte å ta seg til Syria i 2015, angivelig for å slutte seg til IS, ifølge Reuters.

Publisert:

HAR TILSTÅTT: 39 år gamle Rakhmat Akilov fra Usbekistan har tilstått lastebilangrepet der fire mennesker ble drept i Stockholm. Her blir han kjørt til arresten. Foto: Lasse Allard / Aftonbladet / Scanpix

NTB

Akilov skal imidlertid ha blitt pågrepet ved grensen i Tyrkia og deportert til Sverige, melder nyhetsbyrået. Reuters baserer opplysningene på kilder i sikkerhetstjenesten i Usbekistan, hjemlandet til Akilov.

Han er tidligere blitt etterlyst av usbekiske myndigheter for lovbrudd knyttet til religiøs ekstremisme, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax. Han ble etterlyst i Usbekistan i februar.

Les også

Facebook lover å slette bilder av ofre for terrorangrepet i Stockholm

FIRE DREPT: Fire personer ble drept i angrepet i Stockholm. De fire var en svensk jente i skolealder, en kvinne fra Uddevalla, en 41-årig britisk mann og en kvinne fra Belgia. Foto: Torstein Bøe / Scanpix

Har innrømmet terror

Det er en kilde i det usbekiske rettsvesenet som har gitt disse opplysningene. Ifølge kilden var det «produksjon og spredning av materiale som utgjør en trussel mot allmenn sikkerhet» og «deltakelse i religiøse og ekstremistiske organisasjoner» som var grunnlaget for etterlysningen.

Akilov har selv erkjent å ha begått en terrorforbrytelse, og ble tirsdag varetektsfengslet.

FENGSLET: Politiet ankommer sikkerhetssalen ved Stockholms tingsrätt forut for fengslingsmøtet for Rakhmat Akilov, som er mistenkt for lastebilangrepet i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT / Scanpix

Radikalisert i Tyrkia

Radio Free Europe / Radio Liberty (RFERL) har intervjuet en rekke kilder som kjenner Akilov i Usbekistan, der han var gift frem til han skilte seg og flyttet til Tyrkia i 2012.

I hjemlandet skal han ikke ha vært særlig interessert i islam, men i Tyrkia skal han ha blitt radikalisert etter å ha kommet i kontakt med radikale islamister.

Publisert: