– Trump er klar til å gå til krig mot Nord-Korea

Det forteller republikansk senator på TV-show, mens USAs utenriksminister forsøker å berolige det isolerte landet.

Publisert:

SNAKKET OM KRIG: Senator Lindsey Graham viderebringer tilsynelatende presidentens syn på Nord-Korea. Foto: Cliff Owen / AP / NTB scanpix

NTB

President Donald Trump skal ha sagt at han heller vil gå til krig og ødelegge Nord-Korea enn å la landet utvikle langdistanseraketter som kan frakte atomvåpen. Det opplyser den republikanske senatoren Lindsey Graham til NBCs Today Show.

– Det er en militær løsning: Å ødelegge Nord-Koreas atomprogram og Nord-Korea selv, sier Graham, kjent for å være en såkalt hauk i utenrikspolitikken.

Han mener at hvis diplomatiet svikter, og spesielt hvis Kina ikke legger nok press på Nord-Korea, så vil USA ikke ha noe annet valg enn å gå til et ødeleggende militært angrep.

– De har sparket boksen nedover gaten i 20 år. Det vil bli en krig med Nord-Korea som følge av rakettprogrammet hvis de fortsetter å forsøke å treffe USA med en IBCM, sier Graham om sine diskusjoner med Trump.

IBCM er en forkortelse for interkontinental ballistisk missil.

Les også

Washington Post: Trump dikterte juniors uttalelse

Tillerson ber Nord-Korea forhandle

Senere tirsdag sa utenriksminister Rex Tillerson at USA ikke forsøker å styrte regimet i Nord-Korea.

– Vi er ikke deres fiende. Vi utgjør ingen trussel mot dere, men dere representerer en uakseptabel trussel for oss, og vi er nødt til å svare, sa utenriksministeren.

Han ber Kim Jong-un skrinlegge sitt atomprogram og sa at USA vil være villig til å snakke med Nord-Korea dersom landets ledere godtar at de er nødt til å nedruste.

– Vi tror ikke det er produktivt å ha en dialog der nordkoreanerne kommer til bordet med en antakelse om at de skal kunne holde på sine atomvåpen, sier utenriksministeren til pressen i Washington.

Samtidig forsøker Tillerson å berolige det isolerte landet om at det ikke trenger noe atomvåpenarsenal for å forsvare seg mot et amerikansk angrep.

– Vi ser ikke for oss regimeendring. Vi forsøker ikke å få regimet til å kollapse. Vi forsøker ikke å fremskynde en gjenforening av halvøyen, sier utenriksministeren og fortsetter:

– Vi er ikke på jakt etter en unnskyldning for å sende våre militære styrker nord for den 38. breddegrad. Og vi prøver å formidle dette til nordkoreanerne, sier Tillerson.

MILITÆR LØSNING: USAs president Donald Trump vil kunne gå til krig mot Nord-Korea, ifølge den republikanske senatoren Lindsey Graham. Foto: AP

Klandrer ikke Kina

I forrige uke skrøt Nord-Koreas leder Kim Jong-un av å ha utviklet raketter som kan nå ethvert mål i USA. Uttalelsen kom etter at Nord-Korea testet det som oppgis å være nok en interkontinental langdistanserakett.

Trump har selv uttrykkelig krevd at Kina legger en demper på nabolandets atomprogram, og senest i helgen tvitret han at Beijing ikke gjør nok.

Men også her er Tillerson mer diplomatisk.

– Vi bebreider så visst ikke kineserne for situasjonen i Nord-Korea, sier han og utdyper:

– Men vi tror at Kina har et spesielt og unikt forhold med mulighet til å påvirke det nordkoreanske regimet på måter som ingen andre kan, sier utenriksministeren og viser til de økonomiske forbindelsene mellom de to nabolandene.

Publisert: