Mueller-rapporten: Ingen bevis for sammensvergelse med Russland

Spesialetterforsker Robert Muellers har ikke funnet bevis for noe hemmelig samarbeid mellom Donald Trumps medarbeidere og Russland, ifølge justisdepartementet.

SPESIALETTERFORSKER: Robert Mueller. Aaron Bernstein / REUTERS

NTB

Robert Muellers gransking frikjenner imidlertid ikke Donald Trump for anklager om å ha hindret etterforskningen, ifølge justisminister William Barrs brev til Kongressen.

– Full og total frifinnelse, tvitrer Trump og fastslår at Muellers 22 måneder lange gransking har «mislyktes».

Barr sendte søndag et fire sider langt sammendrag av Muellers etterforskningen til Kongressen.

I tillegg til Russland-biten har Mueller gransket om Trump begikk en forbrytelse ved å forsøke å stikke kjepper i hjulene for etterforskningen, for eksempel da han sparket FBI-sjef James Comey.

Les også

Betalingen for Donald Trumps Mexico-mur kan ramme Rygge flyplass

Ingen konspirasjon bevist

Ifølge Barr presenterer Muellers rapport «beviser på begge sider», men han og visejustisminister Rod Rosenstein har avgjort at bevisene ikke er tilstrekkelige for å fastslå at presidenten forsøkte å hindre rettens gang.

– Selv om denne rapporten ikke konkluderer med at presidenten begikk en forbrytelse, så frikjenner den ham heller ikke, skriver Barr i et fire sider langt brev som oppsummerer Muellers rapport.

Mueller har ikke konkludert med at Trumps valgkampstab eller medarbeidere «konspirerte eller koordinerte» med Russland i forsøket på å påvirke valget i 2016.

BREVET: En kopi av brevet som justisminister William Barr sendte til Kongressen om hovedkonklusjonene i Robert Muellers rapport søndag. Jon Elswick / TT NYHETSBYRÅN

Krever fullt innsyn

Både demokrater og republikanere har krevd at hele rapporten offentliggjøres, men i første omgang fikk de folkevalgte altså justisministerens eget sammendrag.

– Mueller har klart og tydelig latt være å frikjenne presidenten, sier demokraten Jerry Nadler, som leder justiskomiteen i Representantenes hus, etter å ha mottatt notatet.

Muellers sluttrapport er fortsatt hemmelig og vil etter alle solemerker bli gjenstand for en hard politisk og juridisk dragkamp. Demokratene i Kongressen har krevd tilgang til alt materialet i Muellers etterforskning, inkludert bevisgrunnlaget.

– Vi må få se alt bevismaterialet slik at det amerikanske folk kan få faktaene, sier Nadler.

Les også

Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner

Trump: «En skam»

Trump har gjennom nesten to år stemplet granskingen som en ulovlig heksejakt.

– Det er en skam at landet måtte gå gjennom dette, sier presidenten søndag.

– Det er en dårlig dag for dem som håpet at Mueller-etterforskningen skulle felle president Trump, sier republikaneren Lindsey Graham, som er en nær støttespiller av presidenten og leder Senatets justiskomité.

I brevet til Kongressen fremgår det at Muellers team intervjuet om lag 500 vitner, utstedte like mange ransakelsesordrer og mer enn 2.800 rettslige stevninger. Totalt 19 advokater bisto i etterforskningen, sammen med et team bestående av 40 FBI-agenter, etterretningsanalytikere, regnskapsførere og andre.

Andre etterforskninger

Flere etterforskninger tilknyttet presidenten er fortsatt i sving. Trump er gjenstand for etterforskning i en separat sak i New York. Der anklager påtalemyndigheten Trump for blant annet å ha bedt sin daværende advokat Michael Cohen om å betale ulovlige hysjpenger til to kvinner under valgkampen. Presidenten hevder Cohen løy for å få strafferabatt.

Trump er også gjenstand for flere granskinger i Kongressen. Demokratene har satt i gang omfattende undersøkelser som truer med å forfølge presidenten godt inn i valgåret 2020.