Åpner for sentrum-høyreregjering

Lileraldemokraten Nick Clegg åpner for samarbeid med de konservative etter valget neste torsdag.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

London: Britisk politikks nye stjerne, liberaldemokraten Nick Clegg , antyder at partiet kan gå i koalisjon med de konservative og David Cameron etter nyvalget om halvannen uke.

Hvis de konservative og liberaldemokratene kommer på første og andre plass i antall stemmer avgitt på landsbasis, mener Clegg det kan være naturlig at de to partiene danner regjering. De må i så fall også ha flertall i Underhuset til sammen.

Dagens regjeringsparti Labour kan imidlertid bli største parti i nasjonalforsamlingen selv om det får færrest stemmer av de tre store ved valget 6. mai. Det skyldes den britiske valgordningen med flertallsvalg i enmannskretser.

I en slik situasjon vil partiet ikke få Cleggs støtte.

Les også

Britenes demokratiske krise

Krever reform

Clegg gjorde det i helgen for første gang utvetydig klart at liberaldemokratene vil sette et løfte om reform av valgordningen som betingelse for ethvert regjeringssamarbeid med andre partier. Valgreform har lenge vært ett av partiets hovedkrav.

Liberaldemokratene påpeker at dagens ordning gir de to store partiene uforholdsmessig mange mandater i Underhuset. Labours og de konservatives motargument har tradisjonelt vært at en slik ordning sørger for klare parlamentariske maktforhold og politisk stabilitet.

Justisminister Jack Straw sa i et intervju med nyhetsbyrået Reuters før helgen at han er motstander av en dyptgripende endring av valgordningen.

— Det kan gi småpartier urimelig stor makt, slik vi har sett i enkelte andre europeiske land, framholdt Straw.

Uten flertall?

Ferske meningsmålinger bekrefter at det britiske valget kan gi et Underhus der ikke noe parti har flertall alene, der britene kaller et «hengt Parlament».

Målingene er entydige i å gi de konservative ledelsen som største parti.

En måling fra YouGov-instituttet i mandagens utgave av londonavisen The Sun viser at de konservative ligger stabilt på en oppslutning på 34 prosent. Liberaldemokratene øker med 1 prosentpoeng til 30 prosent, mens Labour går ned 1 prosentpoeng til 28 prosent.

Ifølge BBC trapper de konservative nå opp sin valgkamp også i kretser der den sittende Labour-representanten så ut til å være sikret gjenvalg.

Her kan liberaldemokratene komme til å stjele så mange stemmer fra Labour at de konservative vinner flertallet.

TO FÅR VÆRE MED? Nick Clegg (til v.) og David Cameron kan sammen kaste Gordon Brown (til h.) ut av Downing Street No 10.
Publisert: