- Flyet styrtet i havet

De pårørende har fått beskjed om at ingen kan ha overlevd da det savnede flyet styrtet i Indiahavet, vest for den australske byen Perth.

STYRTET: Mannskaper på et australsk Orion-fly gransker radarskjermene i søk etter det savnede flyet sør i Indiahavet. SCANPIX

HÅPER: Pårørende til savnede passasjerer i bønn i Beijing mandag. Nå er de innkalt til hastemøte etter funn av flere gjenstander i havet. REUTERS

HÅPER: Bønnene for de savnede passasjerene er etter hvert blitt mange på flyplassen i Kuala Lumpur. AP

Etter nye analyser er det ikke lenger tvil om at flyet styrtet sør i Indiahavet, slår malaysiske myndigheter fast.

— Vi må anta at flyet gikk ned sør i Indiahavet, sa Malaysias statsminister Najib Razak på en pressekonferanse i 15-tiden.

STYRTET: Malaysias statsminister Najib Razak sa på pressekonferansen mandag at man anser at flyet styrtet sør i Indiahavet. SCANPIX

Statsministeren sier at de pårørende er blitt varslet om at ingen kan ha overlevd styrten.

— De siste ukene har vært grusomme for de pårørende.Jeg oppfordrer alle til å respektere dem i deres sorg i tiden som kommer, sa statsministeren.

Nye analyser

Razak viste til nye analyser av dataene til ruten til MH370, som viser at siste posisjon 8.mars var vest for den australske byen Perth i det sørlige Indiahavet.

Boeing 777-maskinen skal ikke være funnet.

— Den siste posisjonen er et avsidesliggende sted, langt fra noen mulige steder å lande. Derfor er det med stor sorg at jeg må informere dere om at de nye opplysningene betyr at flygningen endte sør i Indiahavet, sa han.

De nye analysene er utført av britiske etterforskere fra Inmarsat og viser at det savnede flyet fløy langs den sørlige korridoren i Indiahavet, langt fra flyets opprinnelige rute.

— Med en type analyse som aldri tidligere har vært brukt i slike etterforskninger, har de kastet nytt lys over MH370s flykorridor, sa statsministeren.

Inmarsat mottok flere såkalte håndtrykksignaler fra flyet etter at det forsvant. Signalene sa ikke noe om flyets tekniske tilstand eller hvor det var, men ved å regne ut avstanden fra satellitten kunne de finne ut omtrent hvor flyet var da signalet ble sendt.

Siden etterforskerne vet hvor mye drivstoff flyet hadde om bord, har de kunnet regne ut omtrent hvor flyet trolig har styrtet.

Hastemøte for pårørende

Flyselskapet meddelte mandag de pårørende at det ikke er noe håp om å finne noen av de 239 personene som var om bord, i live.

«Malaysia Airlines beklager at vi må anta utover enhver rimelig tvil at MH370 er tapt og at ingen av de som var om bord, overlevde. Vi må akseptere at alt tyder på at flyet gikk ned sør i Indiahavet», skrev flyselskapet i en tekstmelding til de etterlatte.

Ifølge Sky News har Malaysia Airlines kalt de pårørende inn til et hastemøte mandag. Det meldes også at kilder opplyser at slektningene vil bli fløyet til Australia om bord på et charterfly.

Et kinesisk og et australsk fly gjorde mandag morgen nye funn under søket etter det savnede flyet, men statsminister Razak sa ingenting om de nye funnene på pressekonferansen.

Tårer og gråt

På et hotellet i Beijing, der mange av de pårørende er samlet, holdt folk rundt hverandre, og tårene rant da de fikk den triste beskjeden fra flyselskapet.

Ambulansepersonale med bårer hastet inn i ballsalen der flere av de pårørende har oppholdt seg i de 17 dagene som har gått siden flyet forsvant, skriver nyhetsbyrået AFP.

Mange etterlatte hadde klamret seg til håpet om at en flykapring kunne bety at noen om bord hadde overlevd, men mandag var alt håp ute.

«På vegne av Malaysia Airlines og alle malaysiere går våre tanker og bønner til de etterlatte i denne smertefulle tiden», sto det i en uttalelse fra flyselskapet.

Over 150 av de døde 239 døde er kinesere.

Forsvant sporløst

Malaysia Airlines'MH370-flygning tok av fra Kuala Lumpur rett etter midnatt 8. mars og skulle etter planen ha landet i Beijing omtrent seks timer senere.

SØKER: Marc Smit i det australske luftforsvaret deltok i søkene etter det savnede flyet mandag. REUTERS

Men maskinen meldte aldri sin ankomst i vietnamesisk luftrom, og siden har flyet og de 227 passasjerene og 12besetningsmedlemmene vært savnet.

Det antas at flyets kommunikasjonssystem ble slått av med vilje, og at flyet deretter endret kurs og fortsatte å fly i inntil syv timer. Det var fint vær i området, og det ble ikke oppfanget noe nødsignal.

25 land har deltatt i leteaksjonen, som de første dagene konsentrerte seg om et område nord for ekvator i Indiahavet. De siste dagene har letingen blitt mer og mer konsentrert om en relativt smal stripe i sør, tusenvis av kilometer unna flyets planlagte kurs.

Fersk annenflyger

Flyselskapet opplyste mandag at annenflyger Fariq Abdul Hamid (27) fløy flytypen for første gang uten en såkalt «check co-pilot».

Ifølge selskapet er det vanlig prosedyre at nye annenflygere på flytypen har med seg en mer erfaren pilot de fem første gangene de flyr.

— De fem første flygningene har co-piloten med seg det vi kaller en «check co-pilot». Han hadde faktisk nettopp fullført de første flygningene. Vi så ikke noen problemer med ham, sier direktør Ahmad Jauhari Yahya i Malaysia Airlines.

Både Hamid og kaptein Zaharie Ahmad Shah (53) har blitt grundig etterforsket etter at malaysiske myndigheter sa at flyet kan ha styrtet på grunn av en villet handling fra noen i cockpiten.