Høy stråling stoppet vannbombingen

Desperat forsøk på å kjøle ned atomreaktorne på Fukushima mislyktes.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Et helikopter som skulle helle vann over en reaktor ved det ulykkesrammede atomkraftverket i Japan, måtte snu på grunn av sterk stråling.

Meningen var at det japanske militærhelikopteret skulle ha sluppet vann over reaktor 3, hvor taket på bygningen rundt ble skadd i en eksplosjon tidligere onsdag. Damp steg opp fra reaktoren etter eksplosjonen.

TV-bilder viste helikopteret på vei mot kraftverket Fukushima Daiichi, men senere meldte rikskringkasteren NHK at operasjonen måtte avbrytes på grunn av stor strålingsfare.

I denne spilleren kan du følge japansk nyhetssending direkte! (saken fortsetterunder)

— Et steg på veien mot katastrofe

  • Vi nærmer oss nå det verst tenkelige utfallet, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona.

De femti arbeiderne som forsøker å få kontroll over hendelsene, ble i natt norsk tid midlertidig trukket ut av området. Årsaken var at stråledosene de ble utsatt for, var for høye til å fortsette aksjonen.

Samtidig er det bekreftet at beholderen rundt kraftverkets reaktor 2 ikke lenger er intakt, og rapporter sier at liknende skader har skjedd på nummer tre.

— Legger vi sammen denne informasjonen, får vi et svært urovekkende bilde: Reaktorene må få kjøling, og den jobben må gjøres av mennesker. Da er det faretruende at arbeiderne måtte evakueres, sier Bellonas Nils Bøhmer.

Gjenopptok redningsaksjon

  • Hvis akutt strålefare hindrer arbeidet med kjøleanleggene, har man ikke annet valg enn å slippe rattet, lukke øynene og håpe det går bra. Det er en strategi som har små sjanser for å lykkes, legger atomfysikeren til.

Arbeiderne kunne senere gå tilbake til arbeidet, etter at målinger viste lavere radioaktivitet i området.

  • **_Les også BTs leder onsdag:
Les også

Japans triple tragedie

Japans triple tragedie_**

Les også

Ny brann i atomkraftverk

Lekkasjer Japansk fjernsyn viste onsdag bilder av den hvite røyken som steg opp fra atomkraftverket. Forklaringen er sannsynligvis at det har lekket damp fra reaktor nummer 3 fordi forseglingen rundt den er skadet, opplyser den japanske regjeringens pressetalsmann Yukio Edano.

Ifølge regjeringen har også forseglingen rundt reaktor nummer 2 ved atomkraftverket fått skader.

Samtidig var det branner ved reaktor nummer fire både tirsdag og onsdag. Onsdag morgen så brannen ut til å være under kontroll.

Problemene ved atomkraftverket oppsto da kjøleanleggene ble slått ut av jordskjelvet og den påfølgende tsunamien i forrige uke.

Reaktorene er blitt forsøkt nedkjølt ved hjelp av sjøvann, men atombrensel er periodevis blitt stående helt eller delvis utildekket, noe som kan ha ført til overoppheting og delvis nedsmelting.

Den radioaktive strålingen ved atomkraftverket har vært svingende mens arbeidet med å kjøle ned reaktorene har pågått.

Frykter stråling I hovedstaden Tokyo var den radioaktive strålingen på ett tidspunkt ti ganger høyere enn normalt. Selv om helsemyndighetene understreket at dette nivået foreløpig ikke utgjør noen fare for menneskers helse, øker frykten.

Det er ikke vanlig for japanere å mistro sine egne myndigheter, slik drosjesjåfør Ebi Hara (65) nå gjør.

— At det amerikanske hangarskipet USS Ronald Reagan har skiftet posisjon under redningsoperasjonen for å unngå stråling, forteller det meste. Det er vår største frykt at strålingen øker og når Tokyo, sier han.

Også japansk presse er blitt mer kritisk overfor regjeringen og etterlyser bedre informasjon om situasjonen i Fukushima.

Samtidig forsterkes frykten av etterskjelv. Kraftige skjelv fikk både tirsdag og onsdag bygninger til å svaie i Tokyo.

Frankrike starter evakuering Franske myndigheter oppfordrer alle franske statsborgere i Tokyo til å forlate Japan eller forflytte seg lenger sør i landet.

Air France har nå mobilisert fly for å evakuere franske statsborgere fra Tokyo, skriver den franske ambassaden i en pressemelding.

Publisert: