Drepte fiende nummer én

Drapet på Russlands mest ettersøkte mann, den 41 år gamle tsjetsjenske opprørslederen Sjamil Basajev, kan være et lammende og avgjørende slag mot de tsjetsjenske opprørerne.

Publisert:

NIELS JURGENSEN

St. Petersburg

Den tsjetsjenske terroristen og opprørslederen ble i går drept av russiske sikkerhetsstyrker under en målrettet aksjon.

Dermed er hjernen bak det tsjetsjenske opprøret satt ut av spill, og drapet kan bli avgjørende for den mangeårige konflikten i det nordlige Kaukasus.

FNs sikkerhetsråd satte i fjor Basajev på den offisielle listen over terrorister, etter at Washington hadde klassifisert ham som en trussel mot USA.

— Planla terror mot G8

Det hevdes at den russiske sikkerhetstjeneste, FSB, har avslørt at Basajev hadde planer om en terroraksjon i forbindelse med G8-toppmøtet som skal holdes i St. Petersburg 15.-17. juli. At aksjonen fant sted på sjefen for sikkerhetstjenesten, Nikolaj Patrusjevs, 55 års fødselsdag er neppe tilfeldig. Russerne har sans for det dramatiske og symbolske.

41 år gamle Basajev ble satt i forbindelse med en lang rekke terroraksjoner de siste årene, ikke minst gisseltakingen på en skole i Beslan i den sør-russiske republikken Nord-Ossetia i september 2002. Aksjonen kostet 331 mennesker, derav 186 barn, livet. Bombeattentater mot to innenriksfly i Moskva i 2004 kostet omkring 90 livet. Rundt 100 gisler omkom under aksjonen mot et teater i Moskva i 2002.

Putin jubler

— Dette er en velfortjent gjengjeldelse mot bandittene for våre barn i Beslan og for terroraksjoner begått i Moskva og andre russiske regioner, sa president Vladimir Putin etter beskjeden om Basajevs død.

Minst fem andre opprørere skal være drept sammen med ham. Omstendighetene rundt drapet var i går kveld uklare. En lokal politisjef sa til tv-stasjonen NTV at Basajevs lik ble funnet av FSB-folk etter at en av tre biler med sprengstoff var eksplodert.

— Liket av Basajev er blitt identifisert. Deler av to lik ble funnet på stedet for eksplosjonen. Basajev er identifisert blant annet gjennom funnet av hans hode, sa Ingusjetias visestatsminister Basjir Ausjev ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Tsjetsjenske opprørskilder hadde i går kveld ennå ikke bekreftet opprørslederens død.

— Drapet på terroristen Basajev avslutter aksjonene mot terroristene, sa presidenten for Tsjetsjenias Moskva-tro styre, Alu Alkhanov.

«Jeg er en slem fyr»

Tsjetsjenerne har siden Sovjetunionens oppløsning i 1991 kjempet for den lille, sør-russiske republikkens selvstendighet. Basajev hadde offisielt tittelen første visestatsminister for de tsjetsjenske opprørene.

En gang studerte han i Moskva og solgte senere datamaskiner i den russiske hovedstaden, men nå er det lenge siden Basajev la sitt borgerlige yrke på hyllen og ble fulltids geriljaleder og terrorist.

I et intervju med den amerikanske tv-stasjonen ABC for kort tid siden, betegnet Basajev seg selv som «en slem fyr, en terrorist». Samtidig forsvarte han metodene med at de var nødvendige i kampen for Tsjetsjenias selvstendighet. Intervjuet førte til russiske myndigheter har nektet ABC å fortsette sitt arbeid i Russland.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

Publisert: