Alle fire terrorbomberne tatt

Alle de fire mennene politiet mener sto bak det mislykkede bombeangrepet i London 21. juli, er trolig pågrepet etter omfattende politiaksjoner i London og Roma.

Mannen som ble pågrepet i Italias hovedstad Roma, er en somaliskfødt britisk statsborger ved navn Osman Hussein, sa Italias innenriksminister Giuseppe Pisanu fredag kveld.

— Dette viser ikke bare hvor flink sikkerhetstjenesten vår er, men også hvor effektivt det internasjonale samarbeidet er, sa Pisanu.

Aksjoner i London

I London gjennomførte politiet flere aksjoner fredag, og i alt tre menn ble pågrepet. Politikilder sier til Sky News at to av de arresterte er mennene som prøvde å utføre bombeangrep på 26-bussen i Hackney og undergrunnsstasjonen Oval torsdag 21. juli. Fra før har politiet pågrepet Yasin Hassan Omar, som er mistenkt for den mislykkede bombeaksjonen på undergrunnsstasjonen Warren Street.

Britisk politi kaller arrestasjonene fredag for svært viktige. De vil imidlertid ikke kommentere om de arresterte mennene har forbindelse til det mislykkede bombeangrepet i London.

— Vi har pågrepet to menn på samme adresse og en tredje mann på en annen adresse, skrev politiet i en uttalelse fredag ettermiddag.

Eksplosjoner og skudd

De tre pågripelsene i London skjedde i de eksklusive områdene Notting Hill og Ladbroke Grove vest i London. Vitner forteller om både eksplosjoner og skudd under aksjonene, som startet rundt klokken 9.30 lokal tid fredag morgen. Politiet skal kun ha fått én time på å forberede aksjonene, og ifølge BBC fikk de første mediene som kom til Notting Hill, beskjed om ikke å sende bilder eller dekke aksjonene før etter at de var ordentlig i gang.

— Vi hørte ganske mange runder med skyting som hørtes ut som maskingevær. Politiet kom iført gassmasker og med schæferhunder. De sa vi skulle komme oss vekk, forteller vitnet Brian Dempster og legger til at de hørte en kraftig eksplosjon like etter at politiet kom til stedet.

Eksplosjonene var så kraftige at bakken ristet, og vitner mener politiet sprengte seg vei inn døra i husene de gikk inn i.

— De ropte opp til en mann at han måtte komme ut i undertøyet med armene i været. Han sa han var redd de skulle skyte ham, men politiet garanterte at de ikke skulle gjøre det så lenge han gjorde som de sa, forteller et vitne til aksjonen i Notting Hill.

Alle trolig tatt

Hvis det viser seg at politiet faktisk har pågrepet de tre siste mistenkte bombemennene, vil dette bety at alle de fire mennene er pågrepet etter det mislykkede angrepet på kollektivnettet i London. Angrepet ble utført nøyaktig to uker etter at 52 mennesker ble drept i tillegg til fire selvmordsbombere i et svært likt angrep.

Politiet gikk sist fredag ut med bilder av de fire mistenkte gjerningsmennene, og den ene av de mistenkte bombemennene, Yasin Hassan Omar, ble pågrepet sist onsdag i Birmingham.

Jakten på bakmennene har vært intens, fordi politiet har fryktet at de mistenkte bombemennene fremdeles hadde tilgang på sprengstoff som de kunne velge å detonere når nettet begynte å snøre seg om dem.

Pågrep kvinner

Det ble gjennomført flere aksjoner i London fredag. På tog- og undergrunnsstasjonen Liverpool Street ble to kvinner pågrepet med hjemmel i den britiske antiterrorloven, melder BBC.

Kvinnene ble lagt i bakken og påsatt håndjern av sivilt politi og ført bort mens den store stasjonen ble evakuert. Kort tid etter at politiaksjonen var over, ble imidlertid stasjonen åpnet igjen.

En talsmann for det britiske transportpolitiet ville fredag ettermiddag ikke kommentere hvor mange pågripelser som ble gjort på stasjonen. Men han sa at politiet også hadde funnet en mistenkelig pakke på Liverpool Street.

Britisk politi pågrep tre menn i aksjoner mot to hus i Vest-London i dag. To av mennene skal være blant de fire mennene som mistenkes for å ha stått bak det mislykkede terrorangrepet i London torsdag 21. juli.<br/>FOTO: REUTERS

<b>POLITIAKSJON:</b> Utstyrt med maskingeværer gikk britisk politi til aksjon vest i London i dag.<br/>FOTO: REUTERS