Søker trøst i Bibelen

Mens Tjostolv Moland ligger på sykehus, bruker Joshua French tiden alene på cella til å lese i Bibelen. – Uten troen hadde jeg ikke klart meg, sier han til NTB.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Etter at ankesaken begynte i sommervarme Kisangani, har det til tider vært kø utenfor fengselscella til Joshua French og Tjostolv Moland. Journalister, diplomater og en profilert norsk advokat har fylt tiden for de to drapstiltalte nordmennene.

Torsdag ble Moland lagt inn på sykehus, og fredag dro flere av journalistene hjem til Norge. Det samme gjorde advokat Morten Furuholmen.

– Jeg har vært veldig sliten, men jeg håper å få tatt meg inn igjen i uka som kommer, forteller French.

For første gang på fem måneder er han alene på cella. Allerede et døgn etter at Moland ble lagt inn på sykehus, er madrassen hans fjernet fra gulvet. I lyset fra inngangsdøra sitter French og leser i Bibelen.

Kristen

– Jeg har alltid vært personlig kristen, men man glemmer ofte troen når man har det bra. Religion gir meg stor trøst. Uten troen hadde jeg ikke klart meg, sier 27-åringen fra Vestfold.

Han innrømmer at det har vært tøffe dager i fengselet sammen med en syk og ustabil Moland. Overfor NTB forteller French om flere dramatisk episoder – episoder han ikke ønsker skal gjengis i detalj.

– Jeg fryktet at det skulle bli mer og mer fysisk, noe det også ble. Men tilstanden er midlertidig, og jeg kommer alltid til å være en god venn av Tjostolv, sier han.

– Tjostolv er virkelig syk. Jeg mener det er viktig at han kommer seg hjem til Norge. Han må hjem. Jeg har liten tillit til at han får riktig behandling her i Kongo, sier French.

Les også

Rettssak utsatt

Får medisiner

Fredag satte advokat Morten Furuholmen seg på flyet til Norge etter å ha besøkt Moland på sykehuset.

– Han får sterke medisiner og sover. Sånn sett er situasjonen hans betryggende ut fra omstendighetene, sier han til NTB.

Når Furuholmen kommer hjem, vil han forsøke å skaffe Moland ytterligere hjelp fra en norsk ekspert.

– På mandag eller tirsdag skal jeg få til et møte med UD hvor jeg kommer til å be dem om å få ned en psykiater slik at vi er sikre på at Moland får god oppfølging og de riktige medisinene, sier han.

– Det er kontroll på situasjonen, og sånn sett føler jeg det er greit å dra, sier Furuholmen.

Les også

Moland gråt åpenlyst i retten

Krevende

De to ukene i Kongo har vært krevende for den norske advokaten.

– Jeg har nok blitt preget av dette oppholdet, sier han og trekker fram torsdagens runde i retten.

Da konkluderte tre leger med at Moland enten lider av hjernemalaria eller en emosjonell psykose. Etter avgjørelsen ble Moland fraktet til sentralsykehuset i byen for behandling.

Ifølge French kunne Molands psykiske sammenbrudd vært unngått.

– Medieshowet, alt stresset vi er blitt utsatt for og at vi er blitt ofre for et justismord, må ta skylden for situasjonen Tjostolv har havnet i, mener han.

Torsdag 29. oktober skal rettssaken etter planen starte opp igjen.

Publisert: