Myndighetene går til sivilt søksmål

  • Soldater har tatt snusboksene fra Moland og French i den tro at det er narkotika.* Tjostolv Molands helsetilstand er forverret, men legen har forsvunnet.* Det er nå klart at kongolesiske myndigheter går til sivilt søksmål.
  • Fred C. Gjerstad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

SISTE:

Kl. 13.19. Rettsforhandlingene avsluttes. Forhandlingene fortsetter torsdag.

Kl. 13.15. Dommeren sier de sivile partene vil ha sine avsluttende innlegg torsdag. Aktoratet og nordmennenes forsvarer skal ha sine avsluttende innlegg fredag.

— Vi venter utålmodig på det øyeblikk vi skal knuse alle anklager, sier nordmennenes forsvarer André Kibambe.

— Jeg ber deg, mr. president

Kl. 12.58. Aktor og dommere står utenfor rettssalen og diskuterer. En offiser som representerer det nasjonale militære aktoratets kontor i Kinshasa, står i telefonen.

Republikken Kongos advokat Jean Akombo ber om pause til torsdag - han har også en annen sak å jobbe med, argumenterer han. Dommeren mener torsdag blir for sent. Men Akambo insisterer: - Jeg ber deg, Mr President, jeg ber om forståelse, sier han.

Dommeren liker ikke dette: - Vi har ventet på deg i mange dager allerede, sier han.

Kl. 12.50. Dommeren sier retten tar en pause for å diskutere datoen for neste høring.

Kl 12.45. Myndighetenes advokat sier han trenger en dags pause for å forberede sitt avsluttende innlegg. Det samme gjelder bileieren.

Dommeren sier de sivile partene vil presentere sine konkluderende innlegg onsdag.

Aktor: - Moland er den som gir ordre

Kl 12.29. Aktor går nå inn på anklagene om tyveri. (Aktor mener Moland og French stjal bilen etter at sjåføren var skutt. Red.)

Kl. 12.11. - Da de kom i 2008, forberedte de oppdraget. Moland er den som gir ordre. Moland er den som skyter Abedi Kasongo. Moland tørker vekk blodet. Moland manøvrerer bilen på en militær måte. French medvirker til drapet på Abedi Kasongo ved å gripe Kismu Aradjabu om strupen.

— Slik var konspirasjonen organisert, og begge spilte sin rolle, sier aktor.

De sivile partene sier de støtter anklagen. En advokat ønsket å stille spørsmål til Moland og French, men dommeren sier de har valgt å tie og at det ikke har noen hensikt å spørre dem om noe.

Offiserer 11.20: Aktor Jean Blaise Bwa Mulundu sier at han i dag vil konsentrere seg om anklagene om spionasje, tyveri og konspirasjon.

Han beskriver Moland og French som aktive norske militære offiserer og sier:

— I den norske kongelige garde var de medlemmer av en spesiell intervensjonsgruppe, skriver Aftenposten.no.

(ID-papirer fra Forsvaret og sikkerhetsfirmaet SIG ble funnet på dem begge under arrestasjonen. Forsvaret har siden avvist at de to var i aktiv tjeneste da de ble pågrepet. Red.)

Han sier de to nordmennene deltok i en konspirasjon mot interesser som er fundamentale og vitale for republikken Kongo.

Kl. 11.40. Epost som de tiltalte angivelig har mottatt, blir lest opp i retten etter anmodning fra aktor.

Kl 11.11. Myndighetene vil fremme sivilt søksmål, opplyser advokat Jean Akombo.

Akombo presenterte seg slik for retten: - Jean Akombo, advokat for republikken, som registrerer seg som sivil part i dag.

Dommer Claude Disimo svarer: - Den demokratiske republikken Kongo er blitt en sivil part.

Lørdag ble det kjent at kongolesiske myndigheter trolig vil vil kreve erstatning, og dette knyttes foreløpig til spionasjeanklagene.

Dommeren sier at etter lørdagens undersøkelser av anklagene om drap og drapsforsøk, vil retten i dag konsentrere seg om andre anklager og om kravene fra sivile parter.

Kl 11.00. Dommeren, kaptein Claude Disimo ankommer. Dagens forhandlinger begynner.

Kl 10.35. Jean Akombo, en advokat som representerer kongolesiske myndigheter, ankommer rettssalen. På spørsmål om hva hans rolle er, svarer han slik: - Det vil du se i løpet av rettssaken.

Akombo ber vaktene plassere hans stol ved de sivile partene.

Soldater tar snusen Kl 10. En soldat går frem til Moland i henter en liten boks ut av lommen hans. Han lukter på innholdet og diskuterer det med andre soldater. De bruker det franske ordet for narkotika.

Så tar de en lignende boks fra French. Aftenposten.no spør Moland hva boksen inneholder. - Det er tobakk man tygger. Det er vanlig å bruke det i Skandinavia, men nå sier de at det er narkotika, sier Moland.

En journalist viser soldatene at han har samme type boks. Soldatene velger likevel å beholde snusboksene til Moland og French.

— En journalist ga oss snusboksene, og soldatene så det. De mener det er narkotika, sier Moland til Aftenposten.no.

Kl 09.26 mandag: Tjostolv Moland og Joshua French ankommer retten.

Får ikke legehjelp Moland sier til Aftenposten.no at han plages av en parasitt i magen. Han har hatt denne helseplagen en stund, men nå er tilstanden forverret, sier han.

- Får du legehjelp?

— Vi har bedt om det, men det har gått en uke. Legen har forsvunnet. Selv diplomatene klarer ikke finne ham, sier Moland.

UDs representant Christian Larssen sier de sørger for at Moland og French får legehjelp når de trenger det.

— Vi forsøkte å få tak i lege før helgen. Jeg trodde dette var løst, sier Larssen til Aftenposten.no.

- Så pisk oss! Det er Moland og Frenchs femte dag i retten.

Lørdag nektet de gjentatte ganger å svare på spørsmål. "Dette er ingen rettssak", sa Moland - og gjorde det klart at advokaten ville snakke på hans vegne.

Aktoratet reagerte sterkt på dette. Nordmennene risikerer i dag at forakt for retten inkluderes i den allerede alvorlige tiltalen mot dem.

— Hvis de vil dømme meg for forakt mot retten og så ha enda en million, så får det bare være slik. Eller som aktor sa: Hvis vi hadde vært kongolesiske soldater, ville de ha pisket oss. Så pisk oss! sier Moland til Aftenposten.no i dag.

På dette tidspunkt ankommer aktor Jean Blaise Bwa Mulundu og hilser de tiltalte nordmennene på engelsk: "French, Moland, hvordan har dere det?" French svarer med et stort smil: "Fantastisk!"

— Det ser ut til å være godt humør her i dag - advokatene fleiper, og det gjør også dere og aktor?

— Humøret er bedre enn før. Men aktor vet at vi vet han er en løgner, sier French

French spør Aftenposten.nos journalist og ulikheter i vitnenes forklaringer, men vi kan ikke svare - i likhet med dem har vi akkurat nå fått den engelske oversettelsen.

— Har dere ikke fått forklaringene transkribert?

— Nei, svarer Moland og French.

- Moland skjøt Lørdag hørte retten historiene til den drepte sjåførens assistent og passasjeren som var med i bilen.

De sa begge at Tjostolv Moland drepte Abedi Kasongo med tre skudd, mens French tok kvelertak på assistenten. Mens passasjeren rømte fra åstedet skal Moland ha skutt etter ham.

Dommeren stilte flere spørsmål ved de to øyenvitnenes utsagn, ettersom begge var sikre på at de hadde hørt tre skudd bli avfyrt på kort tid. Våpenet som er presentert som bevis i saken, har bare to patroner.

Morten Strøknses' kommentar:

Publisert: