Kongelig forlovelse i Sverige

Kronprinsesse Victoria av Sverige har forlovet seg med kjæresten Daniel Westling, opplyser det svenske hoffet.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

– Å, det var jo hyggelig da, kommenterte kronprins Haakon med et smil da han ankom ski-VM i Liberec i Tsjekkia tirsdag formiddag.

Kronprinsen er en svært god venn av kronprinsesse Victoria, og den norske kongefamilien blir garantert blant de mange gjestene ved bryllupet i Stockholm neste år.

Grunnen til at paret venter helt til 2010 med bryllupet kan ha sammenheng med at det da er 200-årsjubileum for Bernadottenes ankomst til Sverige. Store byggearbeider rundt Stockholms Slott kan være en annen årsak. Ved en slik stor begivenhet som et kongelig bryllup vil man helst presentere hovedstaden på best mulig måte.

Statsministeren informert

Statsminister Fredrik Reinfeldt skal ha blitt informert om forlovelsen allerede søndag kveld. I forbindelse med statsråd på slottet tirsdag ble resten av regjeringen informert. Både kong Carl Gustaf, dronning Silvia og kronprinsessen var til stede under orienteringen. Det var trolig også Daniel Westling.

Statsråd på slottet i Stockholm er svært forskjellig fra norsk statsråd og holdes bare noen ganger i året for å orientere kongen om rikets tilstand.

Etter statsråd, litt før klokken 14, offentliggjorde det svenske hoffet forlovelsen og at de to skal gifte seg på forsommeren i 2010.

Møttes i 2002

Kronprinsesse Victoria (31) møtte treningsinstruktøren Daniel Westling (35) i 2002. Siden da har svenskene lurt på om det er Daniel som blir den utvalgte. Spekulasjonene har vært mange, men endelig er ventetiden er over for bryllupstørste svensker.

Nyheten dominerte tirsdag formiddag svenske nettaviser, som redegjorde for hvordan paret traff hverandre, Daniel Westlings sosiale bakgrunn og hvordan slottet har forholdt seg til mannen som ser ut til å bli Sveriges kommende prinsessegemal.

Westling vil etter bryllupet få tittelen prins Daniel, hertug av Västergötland.

Eier treningsstudio

Daniel Westling beskrives som en vanlig gutt fra tettstedet Ockelbo nord for Gävle på østkysten.

Han er deleier i et treningsstudio i Stockholm, og det var da kronprinsessen ble med lillesøster Madeleine for å trene der for snart sju år siden, at de to traff hverandre.

Dronning Silvia skal ha vært skeptisk til datterens valg av kjæreste ettersom han verken var språkmektig eller hadde høyere utdanning, men bare en ung mann med stor interesse for trening og idrett.

Men Victoria var svært forelsket og nektet å oppgi forholdet. Dermed ble han etter hvert sendt på «prinseskole» for å lære seg språk og «vett og etikette», ifølge den svenske avisen Expressen.

Paret han imidlertid måttet følge strenge regler, og i mange år fikk de ikke lov å vise seg sammen i offisielle sammenhenger.

I fjor fikk ba Victoria om tillatelse til å ta med Daniel til København for å feire kronprins Frederiks 40-årsdag ettersom det var en privat fest. Da ble svaret endelig ja.

FORLOVET: Sveriges kronprinsesse Victoria og Daniel Westling.
Publisert: