Tyske Kripos: – Frykter flere angrep

Riksadvokat Peter Frank sier de ikke vet om én eller flere gjerningsmenn sto bak terroren mot julemarkedet i Berlin.

Publisert: Publisert:

FULL BEREDSKAP: Myndighetene i Tyskland frykter flere lignende terrorangrep, slik som angrepet på Berlin mandag kveld. – Trusselnivået er fremdeles svært høyt, sier riksadvokat Peter Frank. Bildet viser væpnet politi på et julemarked i Dortmund. Foto: Bernd Thissen / Scanpix

– Vi er fremdeles bekymret for at Berlin kan bli utsatt for lignende angrep i tiden fremover, sier Holger Münch, sjef for det tyske Kripos, BKA, på politiets pressekonferanse i Berlin.

12 personer er drept og 48 skadet i det tysk politi mener er et terrorangrep.

Litt etter klokken 20 mandag kveld kjørte en stor svart lastebil inn i en folkemengde på et julemarkedet ved Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche på Breitscheidplatz vest i Berlin.

Les også

Vitne løp etter den mistenkte 23-åringen i to kilometer

– Målutvelgelsen av angrepet er svært symboltungt. Vi gjør nå kriminalteknisk etterforskning, går gjennom overvåkingsmateriale og avhører vitner. Vi vet enda ikke om det er en eller flere gjerningsmenn som står bak, sier riksadvokat Peter Frank.

Det er ingen som har tatt på seg ansvaret for angrepet.

– Vi er ikke sikre på om vi har tatt riktig mann

Riksadvokaten sier også at det er tvil om den pågrepne 23-år gamle pakistaneren Naved er rett gjerningsmann.

– Det er ikke sikkert at 23-åringen er riktig gjerningsmann, sier Frank.

Politiet fortalte også på pressekonferansen at politiet i Berlin nå jobber på høyeste beredskapsnivå fordi de antar at gjerningsmannen fremdeles er på frifot etter terrorangrepet og er bevæpnet.

TERROR: Tyske myndigheter fortalte på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag at de betrakter gårsdagens hendelse som et terrorangrep. 12 mennesker er bekreftet drept og minst 50 er skadet. Foto: Markus Schreiber / Scanpix

BKA-sjef Münch understreket at de jobber svært hardt for å avdekke slike hendelser før de skjer, men at de dessverre ikke klarte dette denne gangen.

Fremdeles høyt trusselnivå

– Vi har vurdert trusselnivået mot Berlin relativt høyt den siste tiden, og dette angrepet stadfester dette. Vi er fremdeles bekymret for at det kan komme lignende angrep i tiden fremover, sier Münch.

Det er terroravdelingen til riksadvokaten som har saken. Dette begrunner riksadvokat Peter Frank med at saken er karakterisert som en trussel mot staten og at angrepet har mange likhetstrekk med andre store terrorangrep.

BESØKTE ÅRSTEDET: Forbundskansler Angela Merkel besøkte tirsdag formiddag julemarkedet sammen med innenriksministeren og borgermesteren i Berlin. Foto: Michael Sohn / TT / NTB Scanpix

– Vi etterforsker angrepet på julemarkedet som et terrorangrep, men så langt er det ingen som har tatt på seg ansvaret for angrepet, sier Frank.

– Det er umulig å sikre alle steder i Tyskland mot et angrep ved for eksempel bruk av lastebil, sier BKA-sjef Münch på spørsmål hvorfor ikke julemarkedet var bedre sikret.

Politiet: – Vær forsiktige

Tirsdag formiddag bekreftet den tyske innenriksministeren Thomas de Maizière overfor pressen i Berlin at politiet hadde pågrepet og mistenkt en 23-år gammel pakistaner etter angrepet i Berlin.

– Vi kan ikke si med sikkerhet om det er sjåføren vi har, sier politidirektør Klaus Kandt til den tyske storavisen Die Welt

23-åringen skal ha nektet å ha noe med terrorangrepet å gjøre. Uten å bekrefte påstanden fra Die Welt, gikk politiet ut på Twitter å ba innbyggerne i Berlin om å «være oppmerksomme».

Publisert: