Dette er verdens ti mest etiske reisemål

Politisk korrekte reisemål? En vanskelig liste, mener reiseekspert.

KAPP VERDE: Ethical Traveler har kåret Kapp Verde til et av verdens mest etiske reisemål med en fremtidsrettet tankegang på miljø, menneskerettigheter og dyrevern. Øya, drøye 500 kilometer fra Senegal i Vest-Afrika, hylles for særlig innføringen av miljøvennlig energi og for å fremme likestilling.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Har du lyst til å bruke feriepengene dine i land der de virkelig monner?

Veldedighetsorganisasjonen Ethical Traveler i California har plukket ut ti land som er de mest etisk riktig å besøke i år. Landenes fremtidsrettete arbeid rundt menneskerettigheter, sosial velferd, dyrevelferd og miljøvern er lagt til grunn i utvelgelsen.

Disse ti kom ut (ikke rangert) på topp:

  • Kapp Verde
  • Dominica
  • Grenada
  • Mikronesia
  • Mongolia
  • Panama
  • Samoa
  • Tonga
  • Tuvalu
  • Uruguay

(Listen er gjengitt med tillatelse av Ethical Traveler).

Her får du lov å drømme deg bort litt:

Les også

Fine strender verden rundt

FLERE ØYER: Kapp Verde består av ti store og fem små øyer. Med reisetid på linje med Kanariøyene er øystaten ofte trukket frem som et kulere alternativ uten altfor mange turister.

— En litt tilfeldig liste

Reiseekspert og redaktør i reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth, synes listen er vanskelig.

— Jeg synes den virker veldig tilfeldig og har litt vanskeligheter med å forholde meg til en slik liste, sier han.

Han stusser over at kriteriene for å komme på listen, som utviklingen innen menneskerettigheter og dyrevelferd, er noe tilfeldig da landene i tillegg må ha bred appell som reisemål.

— Men, jeg synes alle landene som er nevnt i oversikten er interessante – også litt uvanlige – så jeg har ikke noe problem med å applaudere for dem som gode feriemål! sier han.

VERNER NATUREN: Rundt 15 prosent av Monoglias enorme land er i dag vernet. Ethical Traveler trekker også frem at 70 prosent av landets gjetere på steppene får strømmen sin fra solcelleenergi. Men de har mye å hente på dyrevern.

De fleste av landene er utviklingsland, men nykommer Mongolia er det første asiatiske utviklingslandet som er med på listen. Mongolia har gått inn for å beskytte 15 prosent av landområdene.

Mongolia får både ros og ris – særlig innenfor dyrevern har de mye å gå på.

— Vi erkjenner at ingen land er perfekt, vi hedrer dem som strever for et bedre og mer bærekraftig samfunn, sier co-grunnlegger av Ethical Traveler, Jeff Greenwald, til CNN Travel.

Disse stedene stiger i popularitet:

Les også

Topp ti reisemål på fremmarsj

RIKT DYRE- OG PLANTELIV: Dominica i Karibia er et av verdens minst besøkte land, ned ca. 80.000 besøkende hvert år, ifølge tall fra UNWTO. De har et rikt dyre- og planteliv i regnskogen.

— Et av mine favorittland

Gunnar Garfors, som er yngste nordmann som har vært i alle verdens land, er overrasket over å ikke se Costa Rica eller Ecuador på listen.

— 46 prosent av turistene som kom til Costa Rica valgte aktivt økoturisme, og det i et land der 23 prosent av landets areal er nasjonalparker. Og Ecuador er det eneste landet der naturen faktisk er beskyttet av grunnloven. Men ok – slike lister endres hvert år for å få dem til å virke levende og å forbli interessante, sier Garfors.

Flere av landene er på hans egen favorittliste.

— Dominica er favorittlandet mitt i Karibia, med regnskog, vulkansk aktivitet og relativt få turister. Landet har ingen stor flyplass, så bare relativt små fly kan gå ned her. Øystaten er svært variert med tanke på fauna og flora, og sies å være siste skrik blant amerikanske kjendiser som ønsker seg noe annerledes, sier han.

Mikronesia er et av verdens minst besøkte land, ifølge Garfors som viser til tall fra diverse organisasjoner på egen blogg.

— Landet fremstår som svært uberørt. Her er det organisk mat som gjelder, samt fisk. Men du må vekk fra Kolonia, den største byen, og hovedstaden Palikir (begge på Pohnpei) for å virkelig oppleve det autentiske, samt se og oppleve etnisk turisme i praksis. Men Mikronesiaføderasjonen består også av mange andre øyer enn Pohnpei, de kan være like attraktive. Og her er det kriminelt å ikke dykke eller snorkle, sier han.

Seks øystater

På listen er det seks øystater, som ifølge CNN Travel (som også gjengir listen), er en vedvarende trend. Øyer er ofte mest utsatt for klimaendringer, og derfor setter øystatene derfor inn ekstra innsats innen effektiv miljøpolitikk.

Flere av reisemålene har blant annet innført beskyttelse av spesiell flora og fauna, opprettet nasjonale marinereservat og verning av naturområder og korallrev, ifølge rapporten.

Fått med deg disse tipsene?

Les også

Reisekspertenes tips til hvor du bør reise i 2016

Kan forsvinne i havet

Garfors mener det nesten er rart å snakke om turisme rundt stillehavslandene Samoa, Tonga og Tuvalu, det minste landet på listen.

— Sistnevnte er verdens tredje minste besøkte land, mend rundt 1200 besøkende i året og kun to hotell, så det er nesten rart å snakke om turisme her. Landet er det første som kommer til å forsvinne ved økt vannstand. Men de må gå foran med et godt eksempel ellers blir hele landet tilintetgjort. Du er aldri mer enn et par hundre meter fra havet på den øya, sier Garfors.

Samoa har langt flere besøkende årlig.

— De satser på rikere turister som er bevisste sine etiske valg, og som kan betale for dem. Samoa er en ekstremt grønn øystat, og du finner fisker du ikke ante eksisterte. Tonga er i ferd med å få en oppsving i turismen, men ligger et stykke bak Samoa, forteller Garfors.

URUGUAY: Det lille landet i Sør-Amerika er nykommer på listen. Et av verdens mest undervurderte turistland, mener Gunnar Garfors.

— Mest undervurderte reisemål

Uruguay er ifølge Garfors et av verdens mest undervurderte turistland.

— Eks-presidenten José Mujica ble berømt for å være «verdens fattigste statsleder» som bodde på familiegården sin, kjørte boble og ga bort 90 prosent av inntekten sin til de fattige. Han har tydeligvis vært et godt forbilde, her er det mindre skille mellom fattig og rik enn ellers i denne verdensdelen. Både Mujica og etterfølgeren har kjempet mot fattigdom, forbedret velferdssystemet og lagt til rette for bærekraftig turisme.

— Besøk småbyene, utforsk kysten, nyt nattelivet i Montevideo eller spis svært god biff, er Garfors' råd.

Les hele rapporten fra Ethical Traveler her.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Les mer om reisekåringer:

Les også

Kroatia er et av ferielandene som øker mest i år

Les også

Er dette en av Europas best bevarte reisehemmeligheter?

Les også

Lonely Planet avslører sine ultimate reisemål

Les også

Kåret til verdens beste flyselskap

Les også

Hva?! Ja, Norge har verdens fineste do

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Lest helt hit og lyst til å lese om noe helt annet? Da anbefaler vi disse:

Disse elleve tingene mener ekspertene at «alle» nordmenn har i hjemmet sitt

Fem tips for å få det varmere inne 

Dette er Norges mest populære hund

«Oldefarnavn» passer inn i navnetrendene nå

Publisert: