Mat og bagasje er blitt milliardbutikk for Kjos

Betaling for mat, bagasje og andre tilleggsytelser hos Norwegian gir selskapet kjempeinntekter.

VIKTIG: Norwegians salg om bord i flyene er en viktig inntektskilde for selskapet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Neste gang du reiser med Norwegian og unner deg en matbit og litt drikke, skal du være klar over at dette salget betyr langt mer for Norwegian enn litt passasjerhygge på turen.

Selskapet følger prinsippet om at folk skal betale bare for de produktene og servicen de selv ønsker. Slikt blir det store penger av.

For Bjørn Kjos og Norwegian er omsetningen av disse produktene nå 967 millioner kroner siste kvartal, og utgjør i dag 13 prosent av flyselskapets samlede inntekter, går det frem av selskapets rapport for tredje kvartal i år.

Kjøpene økte med en femmer

Hos Norwegian legger man ikke skjul på at denne omsetningen betyr mye på bunnlinjen, og at omsetningen har vist en fin vekstkurve i takt med økende passasjertall:

I gjennomsnitt har hver passasjer i årets tredjekvartal brukt fem kroner mer på mat, drikke og tilleggstjenester sammenlignet med samme periode i fjor. Med 24,8 millioner passasjerer betyr dette at inntektene fra mersalget økte med 124 millioner kroner.

— Det er ingen tvil om at salg av valgfrie tilleggstjenester og produkter er en viktig inntektskilde for oss, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til Aftenposten.

Han sier at selskapet kommuniserer dette tilbudet når folk kjøper billetter, i nyhetsbrev og på sosiale medier.

— Vi forteller våre kunder om mulighetene for å kjøpe tilgang til hurtigkø i sikkerhetskontrollen, reservere sete og sjekke inn bagasje når de bestiller flybilletten på nettsidene våre. Samtidig ønsker vi å gjøre det enkelt for våre reisende ved å tilby tilleggspakker som inkluderer setevalg og bagasje, sier han.

Faktiske bestillinger har gått ned:

Les også

Den intense norske reisefeberen i ferd med å avta

Ikke servering på korte turer

Det er inntektene fra salg av tilleggspakkene med mat, bagasje og setevalg som er den største enkeltinntekten for det norske lavprisselskapet.

Å kjøpe disse produktene samlet er også det mest lønnsomme for de reisende, sammenlignet med å kjøpe det hver for seg.

De eneste strekningene det ikke skjer matsalg hos Norwegian er på de korte strekningene.

— Vi har ingen planer om å starte salg om bord på korte innenriksruter, sier Norwegians kommunikasjonssjef.

Snart kan du slippe ny innsjekk for å fly videre i Norge:

Les også

Kjappere utenlandsreise via Oslo Lufthavn

Vil lansere nye produkter

Også SAS har betydelige inntekter fra salg av ekstraprodukter og servering på flyturene.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen sier at inntektene hos dem er lavere siden de i større grad enn Norwegian opererer med et totalprodukt.

Det betyr bl.a. at kaffe og te er inkludert i billetten, og i de fleste tilfeller også bagasje og setevalg. Forhåndsbestilte plasser hos SAS koster penger. Det gjør også bagasje hvis man reiser på selskapets nye billig-klasse, Go Light.

Han sier at SAS kommer til å lansere nye tilleggsprodukter, men vil ikke si noe ennå om hvilke produkter dette vil bli.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Advarer mot ekstra betaling

Fagdirektør Jo Gjedrem hos Forbrukerombudet mener folk må opptre mer konsekvent når de blir presentert for store tillegg under bestilling av flybilletter.

— Folk bør bli flinkere til å trekke seg ut av bestillingen hvis de ser at det ene gebyret etter det andre kommer til og høyner prisen kraftig, sier Gjedrem.

Han mener det burde vært en felles modell for prising av flybilletter, der f.eks. alle priser som oppgis inkluderer en bagasje. Han mener at det på den måten blir enklere å sammenligne prisene mellom de ulike selskapene.

— Det vi ser av studier er at folk som har startet en bestillingsprosess og oppdager at gebyrene renner på, i sjelden grad trekker seg fra kjøpet. De fullfører, selv om billettprisen ble mye høyere enn den som flyselskapet fristet med. Derfor er det viktig at folk oppmuntres til å stanse kjøpet om de mener at prisen stiger for mye, sier han.

Les mer om luftfart:

Publisert: