Trump sparker Tillerson

President Donald Trump sparker utenriksminister Rex Tillerson og vil erstatte ham med CIA-sjef Mike Pompeo.

Publisert Publisert

VEIENE SKILLES: Avtroppende utenriksminister Rex Tillerson (til v.) sammen med president Donald Trump i Det hvite hus i januar i år. Foto: AP/NTB scanpix

  • NTB
  1. Leserne mener

– Han vil gjøre en fantastisk jobb! skrev Trump på Twitter tirsdag.

Tillerson fikk beskjed om å trekke seg fredag, ifølge Washington Post. Utenriksministeren måtte dermed komme seg hjem fra en reise i Afrika tidligere enn planlagt.

Bare noen timer etter at han var tilbake, ble skiftet av utenriksminister offentliggjort.

– Jeg vil takke Rex Tillerson for hans tjeneste. Mye er blitt oppnådd de siste 14 månedene, og jeg ønsker ham og familien hans alt vel, sier Trump i en uttalelse til avisen.

Nord-Korea

Gina Hapsel, nestleder i CIA, antas å overta etter Pompeo. Hun blir i så fall den første kvinnelige sjefen for etterretningsorganisasjonen.

Både Hapsel og Pompeo må imidlertid godkjennes av Kongressen.

Skiftet av utenriksminister skjer i forkant av mulige samtaler mellom Trump og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. I tillegg har Trumps nye ståltoll økt risikoen for handelskonflikter med en rekke ulike land.

Den amerikanske regjeringen skal også i gang med flere runder med handelssamtaler.

Siste mann ut

Tillerson er den siste i en lang rekke Trump-medarbeidere som har vært nødt til å trekke seg eller blitt sparket. Blant dem er sjefstrateg Steve Bannon, nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, stabssjef Reince Priebus og FBI-sjef James Comey.

Det har lenge gått rykter om et anstrengt forhold mellom Trump og Tillerson, som tidligere var toppsjef for oljegiganten Exxon Mobile. I fjor høst meldte TV-kanalen NBC at Tillerson hadde kalt Trump en idiot – noe utenriksministeren selv aldri direkte benektet.

Ifølge Washington Post mener Trump at Tillersons tenkemåte har vært «too establishment» – for tett knyttet opp mot USAs tradisjonelle eliter.

Publisert